Witam
około rok temu złozyłem sobie kompa, ale z zakupem karty graficznej sie wstrzymałem i tak minął rok, teraz kiedy sie zdecydowałem już kupić grafe wypadło na GTX 9704GB, ale zastanawiam sie od jakiego producenta będzie najbardziej wydajna ?
Dodam, że pozostała kofiguracja to:
GIGABYTE GA-Z97-D3H czy cos w podobnie nie pamiętam dokładnie modelu.
Intel CORE i5 4670k 4x 3,4GHz turrbo 3,8
Ram DDR3 1800MHz 2x 4GB GOODRAM 8GB
Dtsk 120SSD 1TB HDD
Zasilacz chiftec 750W
z góry dzieki
Ja wybrałem od Gigabyte bo mam do nich zaufanie + bardzo dobre chłodzenie, które jest całkiem głośne. Jeśli lubisz mieć ciszę i półpasywne chłodzenie to polecam MSI albo ASUSa.
tez myslałem nad gigabyte hmm no to zalezy jak bardzo głosne :p ale dzieki za info :)
[3] - Jeśli chcesz wiedzieć jak bardzo głośny jest to udzielę Ci odpowiedzi. Otóż u mnie(domyślam się że u wszystkich) bez żadnych programów wiatraki na GPU chodziły cały czas tak samo. Około 30%. Jest to całkowicie znośne i nie przeszkadza(przynajmniej mi gdyż w komputerze każdy wiatrak wydaje takie same dźwięki jak 30% prędkości wiatraków na karcie). Ale chciałem używać tej "mocy" w 100% więc pobrałem sobie EVGA PrecisionX 16 i teraz w zależności od temperatury GPU wiatraki kręcą się szybciej. Kiedy temperatury dochodzą skrajnych wartości u mnie tzn. po jakimś czasie grania w Dragon Age Inkwizycja czy Assassin's Creed Unity i osiągają wartości 65C to wiatraki kręcą się z 80% swojej prędkości. Staje się to już dosyć nieznośne. Ja zawsze gram na słuchawkach więc słyszę to jedynie jak jest całkowita cisza ale na głośnikach chyba bym umarł.
Kupujący domagają się zwrotów za GTX 970, a NVIDIA pracuje nad poprawką.
Na oficjalnym forum NVIDII nie brakuje głosów krytyki, acz jej przedstawiciele są wytrwali: nie boją przyznać się, że są dumni z GTX 970 i jest to według nich świetna karta. Pracownicy firmy aktualnie pracują nad odpowiednią poprawką do sterowników, która miałaby poprawić alokowanie pamięci, a tym samym wyeliminować drastyczne spadki wydajności pojawiające się po zapełnieniu 3,5 GB (lub nawet mniej w niektórych przypadkach). Według nich niezadowolone osoby powinny zwracać karty i otrzymać zwrot pieniędzy.
Ja w sumie zawsze MSI Twin Frozr, kompromis miedzy halasem a temperatura.
cent15 Co konkretnie twoj post wnosi do tematu?
cent15 Co konkretnie twoj post wnosi do tematu?
To wnosi, że zaleca się poczekanie co z tym dalej będzie. Albo będzie duża obniżka tych kart, albo wyprodukują poprawione, inne wersje.
To samo było z dyskami SSD Kinggstona. Jak wyszedł przewał i ludzie zaczęli zwracać dyski to potaniały o ponad 50%
Nie bedzie obnizek, nie bedzie poprawek. Karta jest sprawna i wciaz to najlepszy wybor w tej cenie.
To samo pitolenie było przy dyskach kingstona, nawet po cichu zmienili specyfikację w opisie technicznym. Będą duże obniżki, bo karta jest wadliwa.
[9] - Nie jest wadliwa. Ma tylko troszkę słabszą specyfikację. W cenie 1400-1600 zł i tak nie ma nic lepszego. Na lepszą kartę trzeba wyłożyć co najmniej 2200 zł.
Karta nie jest wadliwa, problemem jest to że nvidia rozminęła się z prawdą, oszukiwanie na specyfikacji jest nie do zaakceptowania, trzeba to nagłaśniać i piętnować zielonych, ale nie pleść bzdur że GTXy 970 są wadliwe.
W tej chwili jest to nadal najlepsza opcja, licząc nawet po nowym kursie dolara.