Mam obecnie zasilacz crosair 550W i chciałem kupić GTX 680 , wystarczty taki zasilacz? nie mam dwóch czy trzech dysków , kart dzwiękowych zew/wew. czy innych podzespołów które dodatkowo zżerały by moc zasilacza. Procesor także nie jest i nie bedzie po oc!
na stronie nvidi widzę że jest podane minimum 550W , nie powinien być trochę większy zasilacz?
Owszem powinien - ale skoro nie masz napchanego kompa innym sprzetem to ten ktory masz powinien dac rade.
Ja posiadam GTX 970 i kupiłem zasilacz 530 W (a mam ssd + 2x hdd)
Pierwszy lepszy link
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-680-test-cena-i-opinie-4465/strona/17031.html
Pamiętaj, że jest to podany pobór mocy całej platformy, a nie tylko karty graficznej - przeważnie w tych wszystkich testach tak jest.
czyli brać śmiało?
Do tej karty 350 W wystarczyłby spokojnie. Ona nie jest specjalnie prądożerna, a zasilacz 550 W wystarczyłby do dwóch w trybie SLI.
teraz to sobie chyba jaja robisz? ;]
tak widziałem , dzięki
a tak w ogóle gdybyście mili wybrać pomiędzy gtx680 a gtx960 , którą byście brali?
GTX 960 = GTX 760 > GTX 670
Zdecydowanie bierz 680..
a co moze powodowac niska szyna pamieci w przypadku gtx 960? przycinanie się gier czy spadek fps? czy moze jedno i drugie?
960 ma tylko 2 GB pamięci, to samo zresztą 680. Jeśli chcesz grać w nowsze gry na ustawieniach innych niż średnie/niskie w 1080p bez zacinania (tzw. stuttering), to proponowałbym kartę z minimum 3 GB pamięci. 4 GB jest na chwilę obecną optymalne.
siedzę od dwóch lat na GTX 660ti 2gb i bardzo mi odpowiada , po 680 mogę spodziewać się tylko lepszych osiągów
...960 jest tez w wydaniu 4gb
4 GB na 960 będzie ograniczane przez tą szynę o którą pytałeś wcześniej. Uwierz mi, 4 GB (z szyną min. 256-bitową) na karcie ci się przyda. Watch Dogs, AC Unity, GTA V i generalnie zdecydowana większość gier, która była robiona dla PS4/XOne i na PC będzie chodziła lepiej mając dużo pamięci.
To wina architektury tych konsol, że te gry tyle pamięci żrą.
Nie demonizujcie tej szyny. Maxwelle mają mniejsze wymagania przepustowości, a sama pamięć pracuje z wyższym taktowaniem - zobacz że 970 z 256-bitową szyną jest szybszy od 780 z 384-bitową. 128-bit dla 960 4GB jest w sam raz, to bardzo dobra karta jeśli kogoś nie stać na 970 za 500zł więcej.
kupilem GTX 680 Palit za 780zł i chyba się opłacało
Jednak szyna pamięci 192bit a 256bit robi różnicę , na gtx 660ti np. w Shadow of Mordor pomimo wysokiego fps gra czasem przyciała i doczytywała mapę , na gtx 680 nawet mowy o jakiejkolwiek ścinie