Dziś taki news gdzieś się pojawił:
"Nvidia przypomina, że dzisiaj rozpoczyna się sprzedaż karty graficznej GTX 1080 w wersji Founders Edition, wycenionej na 3599 zł
Jednocześnie potwierdzono, że modele niereferencyjne, czyli te oferowane przez zewnętrznych producentów, będą kosztowały około 3099 zł."
"zawarta została w biuletynie informacja, że edycje niereferencyjne powinny kosztować od 3099 złotych"
http://www.eurogamer.pl/articles/2016-05-27-niereferencyjne-modele-gtx-1080-wycenione-na-3100-z
oraz
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-geforce-gtx-1080-niereferencyjne-karty-graficzne-przeglad.html
i
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_1080_przeglad_modeli_niereferencyjnych
Zasilacz 600W Be Quiet!, udzwignie gtx 1070?... jeżeli mam złącze 6-8 pin, to nie będzie problemu z podłączeniem?
Witam
Zamiast tworzyć nowy temat, podłącze się pod już istniejący, a dotyczący poniekąd nowych kart nV ...
Obecnie posiadam kartę Zotac'a GTX 760 AMP! Jest zasilana 3 pinową wtyczką, a zasilacz to Chieftec GPS-650AB-A, 650 Wat. Dobry sprzęt, ale ma swoje lata ... Nowe karty są już zasilane po przez 8 pinowe wtyczki.
Czy jest sens inwestować w nowy zasilacz, modularny np., Chieftec CTG-650C 650W, czy może zainwestować w przejściówkę/adapter? Coś takiego znalazłem na allegro i kosztuje "grosze" ...
Czy ktoś korzystał z takiego "ustrojstwa" i wie może czy karta będzie normalne działaś? Może się nie bawić i kupić nowy zasilacz?
Lepiej nowy zasilacz, lepszej marki i potężniejszy chyba że chcesz zjarać 1080 :<.
Whisper_of_Ice -> Lepszej marki, potężniejszy? Tzn? Wydawało mi się, że Chieftec to dobra firma ... Nie jest to żaden no-name, a i 650W powinno wystarczać na lata.
Nie zamierzam kupować GTX 1080. ;p Raczej 1070 lub 1060.
To kup adapter i po kłopocie. Dużo ludzi myśli, że nowe karty skoro są szybsze to pobierają więcej prądu a to wcale tak nie wygląda.
Na prawdę mocny komputer pod pełnym obciążeniem bierze 300-350W więc zasilacze 600W+ to już nadwyżka i to spora. Zależy jeszcze ile może dać z siebie Twój zasilacz na linii 12V ale to sprawdzisz na nalepce.
IGG -> Nie zrozumiałeś. ;p
Nie chodziło mi o moc, bo oba Chieftec'i mają po 650W, a o wtyczkę/końcówkę od niego do podłączenia karty. Obecne układy wykorzystują 6 pinów, nowe GTX będą wymagać już 8 ...
Napisałem tutaj, bo byłem ciekawy czy ktoś ma/miał podobny problem i rozwiązał go właśnie po przez adapter. Nie wiem czy się sprawdzi, a nie chciałbym spalić zarówno nowej karty, jak i pozostałych podzespołów. :/
To Ty nie zrozumiałeś. Przeczytaj jeszcze raz coś o nalepce co napisałem. Na nalepce jest maksymalne obciążenie na linii 12V :)
Adapter dajesz ze złącza molex (12V) i po kłopocie.
IGG -> Co ma jednak obciążenie na linii 12V do kwestii czy taki adapter ma sens?
Nie rozumiem czego nie rozumiesz. Skoro zasilacz nie ma 8pin kabla to musisz użyć adaptera. Adapter podłączasz pod kabel co daje 12V (np molex). Sprawdź sobie maksymalne obciążenie na linii 12V i policz czy wszystko będzie OK.
Nie rozumiem czego oczekujesz zadając pytanie "czy ma sens". Ma sens bo jak nie kupisz takiego adaptera to nie wsadzisz 1080 do komputera. A jak się wahasz to zmień zasilacz :) Ja polecam modularne bo w budzie porządek ;)
PS. sam mam CTG-750W i polecam.
Trzeba czekać na premierę karty od AMD wtedy ceny spadną teraz to są kwoty totalnie zaporowe.