Od razu żeby było jasne piszę, że nie grałem w GTA V. Nie mam czasu na granie na konsoli, dlatego nie będę wydawał kasy, by zagrać w jedną grę. Poczekam na wersję pecetową, ale przejdźmy do meritum.
Obejrzałem wiele filmików, galerii, przeczytałem kilka recenzji i jestem trochę zawiedziony. Moim zdaniem GTA V jest po prostu grą przereklamowaną. Po filmikach "piątka" wygląda jak zmodowana i poprawiona "czwórka". Każda cyfra obok nazyw GTA wnosiła coś nowego. Przypomnijmy sobie "GTA", "GTA 2", później "GTA 3" (pierwsza w trójwymiarze) i GTA IV, która zrewolucjonizowała serię. Była czymś świeżym i myślę, że GTA V, wydana 5 lat po premierze IV powinna również być czymś zupełnie nowym. Liczę na wypowiedzi osób, które już grały i mogą porównać nowe GTA z poprzednią częścią.
Zaraz ktoś tu przyjdzie i ci nawkłada równo bo masz(???) własne zdanie . Gta to gra ideał ,to jest jedyna prawda na tym świecie .
Nie mam czasu na granie na konsoli, dlatego nie będę wydawał kasy, by zagrać w jedną grę. Poczekam na wersję pecetową
Nie mam czasu na granie na konsoli, dlatego (...) Poczekam na wersję pecetową
Nie mam czasu na granie (...) Poczekam na wersję pecetową
Nie mam czasu na granie (...)
Ja grałem i nie ma co zaprzeczać, gra ma wady, nawet sporo, ale mimo to, jest to moim zdaniem najlepsza produkcja wydana w tym roku. Po pierwszych filmikach też się trochę zawiodłem, ale jak już sam usiadłem do konsoli to zupełnie co innego.
up
A na pececie jak będzie grał to czas się zatrzyma? hehe
Predi2222
On liczył na wypowiedzi osób, które już grały, a ty jak zwykle nie masz nic ciekawego to powiedzenia.
Ocenianie gry po filmikach. Okej.
"V" po prostu lepiej pasowała marketingowo niż GTA: Los Santos czy tam jakby to inaczej nazwali. Poza tym dobra gra nie musi być rewolucyjna. W ogóle zazwyczaj osoby, które na okrągło pierdolą o tej rewolucji podniecają się np. hackowaniem w WD, które jest przecież tylko pomysłem na rozrywkę, ale nie rozwala całej znanej dotąd struktury gameplayowej do góry nogami.
Predi2222 - Kurwa teoretyzować to można o istnieniu ufo.
Ja w V nie grałem i z tego co widzę i słyszę to gta jest zajebiste (i kto ma rację?) , no ale to pewnie ta reklama tak na mnie działa.
Ludzie zrozumcie, że tworcy przez lata zapracowali sobie na swój sukces. Na zawsze dobra marka. Nie będą teraz wydawać gry pod innym tytułem i olewać promocji zeby było 9/10 i mniejsze zyski. Ogarnijcie to.
Rewolucyjne dla tej serii z pewnością jest prezentowanie treści - wprowadzenie trzech bohaterów kompletnie wywróciło do nogami sposób przedstawienia fabuły. Trudno to na początku zauważyć, bo przejścia są bardzo płynne, przez co ma się wrażenie, że kierujemy jednym bohaterem. Różnice uwidaczniane są później, scenariusz niemal w całości kładzie nacisk na główne postacie, minimalizując znaczenie innych bohaterów. Jest odwrotnie niż np. w "czwórce" - tam Niko musiał spotykać na swojej drodze wyrazistych NPC-ów, bo inaczej umarlibyśmy z nudów. Cały system ma ogromny potencjał i choć nie został on w pełni wykorzystany (głównie w warstwie stricte gameplayowej), widać że Rockstar miał na niego pomysł. Kapitalne są drobne smaczki - jeśli np. zaczniesz ostrzeliwać dom Michaela Trevorem, Michael zadzwoni lub wyśle SMS-a do Ciebie, co do diabła robisz. Takich patentów jest tu cała masa, w wyśmienity sposób buduje to klimat. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie po "piątce" powrotu do klasycznego układu z jednym bohaterem, bo nie chce mi się wierzyć, żeby prezentował się on lepiej.
Ja w V nie grałem i z tego co widzę i słyszę to gta jest zajebiste (i kto ma rację?)
Gta IV też podobno jest zajebista , ja w nią grałem i uważam że to totalna szmira i strata czasu - kto ma racje ?
bo ból w pewnym miejscu pulsuje
To takie popularne ostatnio "określenie" , ińszych powodów nie mogę mieć tylko "nie wyszło na pc" ,omfg .
U.V - Twoje słowa na nic, bo banda zazdrośników będzie mówić tylko o tym, że za samą nazwę produkcja ma +2,+3+4... A to nie Call of Duty ;)
Predi2222 - GTA IV to nudy na pudy ze wzgledu na misje, reszta na propsie. Męczę je od roku heheheh
Od razu żeby było jasne piszę, że nie grałem w GTA V. (...) Obejrzałem wiele filmików, galerii, przeczytałem kilka recenzji i jestem trochę zawiedziony. Wymiękłem po prostu.
później "GTA 3" (pierwsza w trójwymiarze) Wszystkie gry idą w 3D, a GTA dalej miałoby w 2D lecieć?
GTA IV, która zrewolucjonizowała serię. Sorry, ale gdzie tu była rewolucja?
Trochę nie bardzo rozumiem o co ten wątek. No gościu nie grałeś w grę, sam mówisz, że tylko oglądałeś gameplaye i czytałeś recenzje. No i co myślisz, że już całą grę znasz? Zgodzę się, że jakieś tam wady są, no ale jak można się taki wątek robić nie grając nawet w tę grę? Nadal jest to baaaardzo dobra gra. Wręcz idealna, gdyby nie te malutkie wady.
Zaraz ktoś tu przyjdzie i ci nawkłada równo bo masz(???) własne zdanie . Gta to gra ideał ,to jest jedyna prawda na tym świecie . Własne zdanie wyrobione na filmach? Grałeś chociaż Ty, czy jesteś kolejnym hejt dzieckiem, bo ból w pewnym miejscu pulsuje o Bóg wie co?
U.V. Impaler -> Takiej odpowiedzi chciałem. Dzięki.
Reszcie internetowych napinaczy - podziękował.
GTA V ma też najlepsze misje w historii tej serii - właśnie te, w których kierujemy kilkoma bohaterami i widzimy wydarzenia z różnej perspektywy. Swobody w nich z reguły niewiele, ale za to ogląda się to jak wyśmienity film akcji.
Gta IV też podobno jest zajebista , ja w nią grałem i uważam że to totalna szmira i strata czasu - kto ma racje ?
W tym przypadku racje ma wiekszosc, a Ty jestes ta mniejszoscia. Pogodz sie z tym and GET A LIFE.
Predi kocha tylko zbugowane i durne Saints Row IV. To że gra kosztuje na konsole tyle samo co GTA V i wygląda tak samo jak Saints Row III, gra się w nią tak samo, ma ten sam świat w skali 1:1 bez różnicy ale i tak "Śiańtś Roł For jest leprzy".
dvk
Chyba nie zrozumiałeś o co pytał autor wątku.
GTA V ma też najlepsze misje w historii tej serii - właśnie te, w których kierujemy kilkoma bohaterami i widzimy wydarzenia z różnej perspektywy.
A w GTA Online właśnie będzie odwrotnie, każdy będzie spełniał jakąś rolę w misjach. Można by powiedzieć, że to taki powrót do poprzednich części.
up
SR4 jest niezły, ale spodziewałem się więcej po tej części.
To że gra kosztuje na konsole tyle samo co GTA V i wygląda tak samo jak Saints Row III, gra się w nią tak samo
To już lekka przesada...
Nie jest tak źle.
To że gra kosztuje na konsole tyle samo co GTA V i wygląda tak samo jak Saints Row III, gra się w nią tak samo
4 sure ;)
Nie powiem gdy widziałem SA czy 4 to od razu chciałem zagrać, a w przypadku piątki cierpliwie czekam na wersję PC i wtedy zakupię. Może człowieks ię starzeje i to dlatego...
Zgadzam się z UVim, że ta dbałość o szczegóły jest zachwycająca. Te smaczki budują całość - z drobnych puzzli tworzy się piękny obrazek w układance.
Jak można oceniać grę oglądając filmiki na YT :). Matko święta.. świat faktycznie spada na psy..
Gdyby gra była zrobiona tylko na nowe konsole i PC-ty i wyszłaby dopiero za parę miesięcy, to podejrzewam że po prostu wszystkiego byłoby wtedy więcej, od grafiki po zawartość, może mapa byłaby jeszcze większa, miasto. Może jakaś rewolucja graficzna, nie wiem...
Ale i tak osiągnęli bardzo dużo. GTA VI (za jakieś 4-6 lat) będzie na nową generację konsol, bez uwzględniania X360 i PS3 prawdopodobnie. I teraz nie wiem czego możemy się spodziewać po VI, jeżeli V ma już tyle...Mogą co najwyżej zrobić wszystkiego więcej, fajniej, lepiej...Ale nie wiem czy przy VI będzie jakaś rewolucja...
up - właśnie też mnie to ciekawi ,skoro już tyle zrobili to czy mogą zrobić więcej(może coś z simsów zaczerpną?) . Nie chodzi tu o naćkanie minigierek czy różnych bzdetów ale o prawdziwą zmianę .
Pewnie będzie VIce City. Jako, że mniejsze miasto fajnym bajerem byłyby naprzykład otwarte wszystkie budynki. To by była niezła rewolucja
Po SA też można było się nie spodziewać rewolucji. Myślę, że w VI główną zmianą będzie zapewne jakiś nowy silnik graficzny. Co jak co, ale model zniszczeń w V jest cienki jak dupa węża, a szkoda bo u mnie gra traci znacznie na grywalności. W IV już było tym względem dużo lepiej.
Przed premierą też miałem mieszane uczucia.
Coś mnie tknęło i poszedłem na nocną premierę w empiku, bo mieszkam rzut kamieniem a i tak mam jeszcze wakacje (tak tak, studenciak).
I jakoś tak się złożyło, że przez pierwsze 3 nocki pod rząd pisałem komentarze na temat gry o 5 rano, bo wcześniej nie mogłem się oderwać od konsoli.
Gra po prostu rozdupczyła system, to dla mnie niekwestionowanie najlepsza gra roku i ścisła czołówka całej obecnej generacji.
Wykreowana mapa to absolutnie najlepszy świat jaki kiedykolwiek powstał w grach - jest ogromny, zróżnicowany, bardzo dopracowany. Easter eggów jest od groma, tydzień po premierze a do dziś powstaje kilka stron na godzinę w wątku dotyczącym poszukiwania
spoiler start
jetpacka,
spoiler stop
bo co chwilę ktoś wpada na nowy trop.
Misje są świetne, ludzie jarali się misją rabowania banku w GTA IV a tutaj znacznie ciekawsze akcje są na porządku dziennym.
Dbałość o szczegóły to coś czego nie doświadczyłem nigdzie indziej - już o tym wspominałem, ale w grze jest MNÓSTWO pierdół na które inni producenci nie zwracają nawet uwagi - klapki mają fizykę klapek (i klapią, heh), odciski w piasku napełniają się wodą w trakcie deszczu, fale są FIZYCZNYMI obiektami, lampka w samochodzie zapala się przy otwartych drzwiach, jedziesz przez miasto furą - ludzie robią ci zdjęcia, i MNÓSTWO innych.
Gra MA wady, i niektóre są naprawdę wkurzające - system strzelania z samochodu to klapa, garaże są zabugowane, framerate czasem oscyluje w granicach 24FPS a i niektóre tekstury są MOCNO rozmyte.
Ale jak ktoś twierdzi, że gra jest zła bo kilka budynków ma tekstury niskiej rozdzielczości, to niech ruszy łbem i pomyśli jak PRZEOGROMNY świat stworzono na starusieńkich konsolach.
Jestem zachwycony, gra to po prostu genialna przygoda - po potrzymaniu pada przez 5 minut czujesz się jak w filmie akcji z trójką fajnych bohaterów których naprawdę da się lubić.
Cudo, po prostu cudo.
To ja mam proste pytanie do tych co grali/grają:
Mapa jest rzeczywiście większa niż SA, Red Dead, i 4 razem wzięte? Bo po filmikach, które oglądałem nie sądze. Wygląda na sporo mniejsza od San Andreas, a gdzie tu jeszcze większa do 3 razem wziętych. Jak to więc jest? Syf poprostu rockstar wcisnął?
Tak, jest wieksza. Jest OGROMNA, Rockstar nie sciemnia graczy. Mowil ze gry beda wygladaly identycznie na obu konsolach, wygladaja. Mowil ze mapa jest 5 razy wieksza niz ta z GTA 4, jest. Mowil ze data premiery bedzie 17 wrzesnia, byla.
Rockstar nie musi sciemniac graczy, oni poprostu robia dobra robote, tym samym zyskujac zaufanie graczy i ostatecznie wydajac gre ktora bije rekordy.