Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Gry z serii UFO

02.01.2012 17:55
1
el.kocyk
186
Legend

Gry z serii UFO

witam
gram wlasnie w UFO Extraterrestrials i zastanawiam sie, jakie czesci z serii oprocz tej polecicie
kiedys gralem w te wznowienia, chyba w czesc 1 i 2, ale z tego co pamietam byly dosc mocno uproszczone, zero budowania bazy itp
tutaj podoba mi sie to, ze to jest jak stare dobre UFO z amigi, choc oczywiscie graficznie jest dosc slabo

jesli ktos moze wiec cos polecic to z checia poczytam glosy znawcow
i na koniec, jest moze jakas polska strona o tej grze? cos mi googiel nie znajduje nic sensownego, a moze jakies spolszczenie jest, moze cos poczytac mozna o tym co warto rozwijac itp

02.01.2012 18:08
2
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

X-COM1: UFO:Enemy Unknown
X-COM2: Terror from the deep
X-COM3: Apocalypse
Tak od 15 lat nie wydano nic lepszego.

UFO: Aftermatch
UFO: Aftershock
UFO: Afterlight
Nie jest to kopia X-COMow, gra sie inaczej. Ale moim zdaniem jest to rownie dobra seria (well.. przynajmniej tak dobra jak X-COM Apocalypse, do X-COM1/2 nie dorasta).

Innych gier nie tykac nawet kijem. Sa ZŁE ! I przy okazji: dla mnie extraterrestials tez jest tragicznie slaby. Jest jeszcze UFO: Alien Invasion. Tez crap.

02.01.2012 19:22
3
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

a czy sa jakies mody do starej trylogii poprawiajace rozdzielczosc?

02.01.2012 19:26
4
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Modow nie kojarze (zreszta IMO grafika sie nie zestarzala tak bardzo - jest czytelna). Byla (jest) proba remake'a X-COM1 z lepsza grafika ale nie jestem pewien czy zostala skonczona.

EDIT:
UFO2000 - ma tylko multiplayer.
UFO: The Two Sides - tu jest lepsza grafa, projekt niestety porzucony

Podsumowujac - raczej czegos takiego nie znajdziesz. Polecam grac jednak w czystego X-COM1/2 (znajdz ew. zpatchowana wersje, gdyz zarowno X-COM jak i X-COM2 maja troche irytujacych bugow - z czego ten z dwojki blokuje nam psionike).

02.01.2012 21:31
5
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

Asmodeusz, ostatnie pytanie
http://store.steampowered.com/sub/964/

ten pakiet, UFO Defense to jest to samo co X-COM1: UFO:Enemy Unknown ?

02.01.2012 21:33
6
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Tak. UFO Defense to nazwa hamerykanska, UFO:Enemy Unknown to europejska (albo na odwrot).

W packu masz tez Interceptora - calkiem fajny, ale czesc "symulacji" jest dosyc trudna. Nie wiem czy dasz rade bez joya. Enforcer to taki idiot shooter, to cos nie powinno nigdy sie nazywac X-COM (co nie zmienia faktu ze tez skonczylem :P).

02.01.2012 21:34
_Luke_
7
odpowiedz
_Luke_
262
Death Incarnate

[5] Tak, gra wystepowala pod roznymi tytulami w europie i usa.

02.01.2012 21:36
8
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Specjalnie dual-post (aby kocyk zobaczyl):

W Terror jest kilka DUZYCH (uniemozliwiajacych skonczenie gry) bugow, nie wiem czy wersja ze steama je naprawia. Ogolnie warto abys je znal i wiedzial jak ominac:

spoiler start

Research BOTH Ion Beam Accelerators AND Plastic Aqua Armour BEFORE researching a live Deep One Terrorist. Researching the Deep One Terrorist first will put the game in an unwinnable state, because certain research trees won't open up, and you need those trees to unlock the final stage of the game.

Do NOT research the M.C. Lab UNLESS you have an M.C. Reader in storage at the same facility where the research is conducted. If you do this, you won't get M.C. abilities, and while that's not necessarily a game-breaker, M.C. abilities are darned handy.

Do NOT research the Tasoth Commander until you have completed research on the Leviathan. Doing otherwise will prevent you from being able to research the Leviathan, and you can't start the final mission without a Leviathan.

You MUST research a Live Deep One Terrorist in order to unlock the squaddie armor (Ion Armor). This is a problem only because the aliens you encounter are keyed to your level of research (mainly weapon research, IIRC). So if you start seeing Deep Ones and you keep researching weapons, eventually you'll stop seeing them. Which is a problem if you haven't researched a Live Deep One Terrorist yet. So once you start seeing Deep One terror missions, stop researching weapons until you snag a live Terrorist.

spoiler stop

02.01.2012 21:37
9
odpowiedz
Michałłł
16
Centurion
02.01.2012 21:45
10
odpowiedz
el.kocyk
186