Od razu zaznaczam że laptop jest nówka sztuka nie śmigana z konfiguracja jak na screenie
Pierwszą gierkę jaką zainstalowałem było BF :BC2
Grałem dwa dni w ustaienieach wysokich a dzisiaj o dziwo gra zaczeła się przycinać i nie wiem z jakiego powodu
Odinstalowałem ja zainstlowałem i jest tak samo :(
Próbowałem zooptymalizowac grę za pomocą GeForce Experience ale to też nic nie pomogło
Jakies sugestie , pomysły DLACZEGO ??
A jaki moglibyśmy mieć pomysł? Tak z dnia na dzień w nowym lapku Ci się coś zepsuło hmm.....może jakiś wirus czy coś...ściągałeś coś?
Może laptop zamiast tego GeForce używa zintegrowanej karty graficznej. Miałem podobny problem w lapku, pomogła reinstalacja sterownika karty graficznej.
Przeskanuj kompa programem MAMB.
Przeskanuj kompa programem MAMB.
Chyba Ci chodziło o MBAM?
Może laptop zamiast tego GeForce używa zintegrowanej karty graficznej. Miałem podobny problem w lapku, pomogła reinstalacja sterownika karty graficznej.
O, bardzo możliwe, bo ciekawe co innego by mogło się stać po dwóch czy tam trzech dniach używania laptopa...
Kurcze odinastalowełe wszystkie programy jakie wgrywałem od nowości i rano odpalielm gre i wszystko ladnie smigało a teraz znowu to samo . . . Zainstalować od nowa system ?
Zapewne gra uruchamia się za pomocą zintegrowanej karty.
Zobacz jak się ma sprawa w panelu sterowania Nvidii.
Dla zachowania porządku rzuć okiem na temperatury. Zrobisz to np programem HWinfo albo hwmonitor.
siwy >>> w ustawieniach nvidii ustawielm żeby wybierał tylko główna kartę
Mbam wykrył mi niejekiego PUP.Optional.PriceMeter w bardzo dużej ilości plików . . . co to za badziewie wogóle jest !
Juz nei wiem od czego to zalezy raz jest dobrze raz się zacina . . . zgłupiałem zupełnie
Człowieku co się tak męczysz zainstaluj system od nowa wgraj najnowsze sterowniki a nie pieprzenie z jakimiś programami do Trojanów i innych badziewi.
Czysty system, najnowsze stery do grafiki a jest gorzej niz było . . .
Może czegoś teraz nei doinstalowałm ?
jezeli masz postawiony czysty system , zainstalowane wszelkie potrzebne sterowniki do urzadzen i gry czasem sie zacinaja - a czasem nie - to ewidentnie jest to sprawa grzania sie ktoregos z elementow ( zazwyczaj grafiki ).
Czy pominales cos przy instalacji sterownikow wiesz tylko Ty sam - nikt Ci odpowiedzi na to pytanie nie wywrozy.
Ale to jest tak że jak już się uruchomi bez zaciecia to moge grać i nic się nie pogorszy . . . tak było dziś grałem z godzinke i na multi i w singlu , wyszedłem zjadłem śniadanko w tym czasie wyłaczyłem kompa i włączyłem jeszcze raz odpaliłem gre i znowu przycina i to mnie dziwi najbardziej . . .
Także watpie że chodzi tu o temperatury . . .
Przy tego typu problemach sa zazwyczaj 3 podejrzani:
- system - moze miec poinstalowane jakies smieci, programy dzialajace w tle ktore go zamulaja.
- temperatury - temat rzeka. moze sie grzac proc, grafika albo ktorys mostek. Efekty podobne. Moze siedac wentylator na radiatorze - kreci sie, ale za wolno. Na ucho nie wyczujesz.
- dysk twardy - czasem padanie dysku twardego jest "sygnalizowane" przez wydluzajace sie operacje zapisu/odczytu. W efekcie uzyskujemy efekt podobny do zamulonego systemu. Moze to rowniez byc nieprawidlowo dzialajacy kontroler dysku - ktory da takie same objawy.
Niestety serwisowanie komputerow to czesto gra na wyczucie - taka troche improwizacja, a nie granie z nut ( scisle wg schematu ).
Faktycznie na Twoje nieszczecie - masz "ciekawy" przypadek...
Skoro system czysty to idziemy w stronę sprzętu:
Włącz w biosie żeby lapek działał tylko na dedykowanej karcie.
Sprawdź dysk twardy za pomocą HDtune - zakładka helath i errors.
Wejdz na firmową strone laptopa i sciągnij najnowsze stery pod system operacyjny jaki masz. Mi komp zaczoł zamulać po aktualizacji windowsa 8 do 8.1. Jednak gdy ze strony producenta laptopa ściągnełem stery do windows 8.1 pomogło i jest juz ok.
Myśle ze to problemu z kompem nie rozwiąze , czytaj ze zrozumieniem.