Znacie jakieś gry poruszające ważne tematy/problemy dzisiejszych czasów? Filmy już pooglądałem, ciekawe co gry pod tym względem reprezentują.
Co rozumiesz przez ważne tematy/problemy dzisiejszych czasów?
Gra "życiowa": Cartlife
Gra społeczno-polityczna: seria Democracy
Gra-przestroga: DEFCON
chyba jest też tworzona jakaś gra Neocolonialism... no wiadomo o czym
Są też gry, które nie skupiają się tylko na "problemach", ale są jako tło... seria GTA, Max Payne'y, Heavy Rain, w sumie Deus Ex'y... czy Far Cry'ie
I co to za filmy widziałeś? :)
Spec Ops: The Line
Miałem na myśli grę, która czegoś nauczy nas o świecie. Np. tym jak wygląda życie w jakiejś części globu. Wydaje mi się, że far cry 2 to dobry przykład. Pokazuje jak wygląda afryka i tamtejsze walki międzyklanowe.
Hetrix <- brzmi jak odpowiednik filmu dokumentalnego... albo książkowego reportażu... I raczej każdy ci te formy poleci, żeby się czegoś dowiedzieć o świecie niż gry, to raczej oczywiste.... Jedyne co mi przychodzi na myśl jeśli o chodzi o "uczenie się" czegoś z gry, to gry oparte o historyczne scenariusza(zwykle wojna), sandboxy strategiczne i jakieś indie gry albo mody(np. w takim Europa Barbarorum można bardzo wiele o historii, kulturze, itd. wyczytać i zobaczyć).
Dzięki HUtH. Szkoda bo myślałem, że gry mogę stawiać na równi z filmami i książkami.
pamiętam jak ksiądz to sprzedawał(proponował) podczas mszy jako rpezent na komunie dzieciaków :D
https://www.gry-online.pl/gry/ja-jestem/z81061#pc