Cześć
Gry mi się zacinają. Zaczynając od początku. Gry w które grałem i gram (np. Wiedźmin, seria assasin's creed mafia 2 itd.) na najwyższych detalach nigdy mi się nie zacinały problem zaczął się, gdy ostatnio chciałem zagrać ponownie w Wiedźmina, gra zaczęła mi się zacinać. Myślałem, że to błąd gry, lecz w innych grach to samo. Co dziwne, że gra zacina się, gdy wykonam postacią ruch (np. bieg do przodu) klawiszem w moim przypadku W. Gdy go puszczę gra mi się odwiesza. Miałem kartę NVIDIA GeForce GTX 460 i kupiłem nową GTX 660 lecz problem nie ustąpił. Proszę o pomoc.
Moja specyfikacja komputera :
System : Windows 7 Home Premium 64bit
Procesor : Intel core i3 540
Płyta główna : Gigabyte GA-P55-UD3L
Pamięć : 4 GB (2x2)
Karta graficzna : NVIDIA GeForce GTX 660
Dyski : 2 Samsungi po 1 TB
Zasilacz : ATX 600W
No to sprawdź czy na starszych też tak się dzieje. A, i podczas instalacji wejdź w ustawienia zaawansowane i zaznacz "czysta instalacja".
Ważne by mieć aktualne directx, net framework ( obecnie 4.5.1 ) i Nvidia Drivers. Oraz w kartach Nvidia można zaktualizować Nvidia PhysX .
up: net framework nie ma zadnego wplywu na dzialanie gier.
Po odinstalowaniu sterownikow do grafiki usun takze zwiazany z nimi folder z program files.
Sprobuj utworzyc nowy profil uzytkownika i na nim przetestuj gry. Dodatkowo mozesz z autostartu tymczasowo wylaczyc wszystkie aplikacje.
Jesli wydajnosc w grach wroci do normy, to problem tkwi w ktorejs z aplikacji dzialajacej w tle.
Cruiser> Same gry może nie wykorzystują Net Framework , lecz niektóre programy np. Stery kart graficznych wymagają określonych wersji i bez np ( NT 4.0 )
Dobrze zauważyłeś by usuwać stare stery, warto usuwać np. CCleanerem
@up
CCleaner nie jest programem do usuwania sterowników, zacznijmy w ogóle od tego...
By usunąć je doszczętnie, polecam ten program http://www.dobreprogramy.pl/Display-Driver-Uninstaller,Program,Windows,47643.html Wystarczy tam tylko kliknąć jeden przycisk, chwila czekania, restart i sterowniki są wywalone.
Rafael0091: sterowniki NVidii\AMD i innych firm nie potrzebują do działania net frameworka, jego wymaga tylko aplikacja do zarzadzania ustawieniami grafiki a jej nie trzeba instalowac.
Dobra dzięki zaraz to zrobię. Mogę również wrzucić film na youtubez moim błędem.
cruiser
ale do GTA 4 trzeba NET Frameworka 3.5
bizon: .net jest wymagany tylko przez launchera, gra juz dziala w calkowicie innnym srodowisku.
Wylacz wiekszosc zbednych programow dzialajacych w tle i sprawdz dzialanie gry. Najlepiej wylacz z autostartu wszystkie programu i po restarcie przetestuj dzialanie gier.
Masz klawiature bez zadnych wspomagaczy skrotow klawiszowych ?
Oprocz klawiatury i myszki masz podpiete do komputera jakies inne kontrolery ?
Cholera, ja, szczerze powiedziawszy, nie mam pojęcia co może być nie tak...
Może cruiser ma racje, może to wina jakiś skrótów klawiaturowych? Spróbuj, z czystej ciekawości, zmienić sterowanie WSAD na jakieś inne (albo może pad).
Może komp się po prostu postarzał i działa już gorzej? Jeśli nie to nie trzymaj w USB niepotrzebnych urządzeń typu pendrive bo to obciąża trochę kompa, wyłącz przeglądarkę i procesy związane z netem bo często jest tak że dużo biorą, wgl poszukaj procesów które są niepotrzebne a dużo pamięci zżerają.
Cruiser
aha bo myślałem że GTA 4 musi mieć NET. Frameworka 3.5 do działania :)
Proponuje jeszcze przelaczenie klawiatury do innego gniazda usb, dzieki temu system zainstaluje do niej ponownie sterowniki.
Moze tez pomoc wylaczenie opcji w biosie - "Legacy USB support".
Reinstalacja sterownikow do chipsetu tez moze cos poprawic, jednak tutaj po instalacji bedziesz tez musial ponownie zainstalowac sterowniki do karty graficznej.
Spróbuj z ustawieniami zasilania, Panel sterowania>System i zabezpieczenia>Opcje zasilania i przełącz na "wysoka wydajność"
Kurwa, z tymi komputerami to nigdy nic nie wiadomo. Mi na przykład po zrobieniu przeinstalowania systemu z niby tego gorszego na ten lepszy gry zaczęły chodzić o wiele gorzej a jak powróciłem do tego starego to gry chodziły jeszcze gorzej a kilka godzin i dużo nerwów stracone. Ja mam teraz taką zasadę że jak coś działa to lepiej nic nie dotykać bo prawie zawsze wyjdzie to na złe. W dodatku w powszechnej opinii mówi się że format co pół roku a tak naprawdę po formacie wszystko zaczyna gorzej działać więc proponuje nie częściej niż co 2 lata. A w dodatku te wszystkie rady to o kant dupy rozbić bo nigdy nic nie pomaga.
Bo Lewi jesteście hahaha, mi tam zawsze wszystko działa, sam sobie złożyłem i regularnie sam sobie ulepszam kompa.
Teraz to już jest kiler do Gier i Benchmarków :D
To jeszcze sobie złóż kilera do nauki. Najlepiej do nauki poprawnej polszczyzny.
up
też się właśnie zastanawiałem czemu kjx mu zwrócił uwagę skoro on nie popełnił żadnego błędu w pisowni.
a ja nie :(
Łeeeeee jestem ślepy...albo muszę opanować słownik :D