Witam. Nie rozumiem hejtu na gramatykę w internecie. Rozumiem jakby ktoś napisał coś takiego "e no wies hehu diziaj zrobje kópke XDXD hehe" no ale nie jak ktoś po prostu zrobi literówkę 1 czy na tam 2. Najczęściej zaobserwowałem to zjawisko na YouTube oraz tutaj na Forum. Oczywiście o PS3 Site nic nie mówie bo tam same przygłupy, narkomany i alkoholicy co się wyzywają siedzą na komentarzach....Nie warto się udzielać, TYLKO czytać newst,
Za każdą taką uwagę powinieneś podziękować, wziąć ją sobie do serca i nigdy więcej w życiu nie popełnić takiego błędu.
Nie widzę problemu, jak nie umiesz pisać po polsku na tym forum, to nie dziwie się że ludzie wytykają błędy, w końcu ortografii uczymy się od podstawówki, jak nie od przedszkola. Za to jak umiesz pisać, a przez przypadek pomyliłeś się w pisaniu wyrazu to przecież możesz przeczytać i poszukać literówek zanim napiszesz komentarz, nawet masz dośc spory czas na przeczytanie wszystkiego na spokojnie i zedytowaniu jakiegoś błędu po napisaniu w razie czego.
[4] na spokojne przeczytanie i wyłapanie literówek wystarczy. Ja zawsze jak piszę coś dłuższego to po ukończonym pisaniu czytam dokładnie jeszcze raz czy gdzieś nie popełniłem błędu, więc nie mam problemu z 'GRAMMAR NAZI"
No ja właśnie nie mam czasu na edytowanie, chyba z 3 minuty tylko :'(
Na tym forum i tak nie jest to samo co wcześniej, a szkoda. Poprawność pisowni musi być zachowana jeśli chcesz żeby ktoś uznał Cię za poważnego człowieka. To nie jest żaden problem sprawdzić jesli nie jest się pewnym jakiegoś wyrazu, chyba wszystkie przeglądarki posiadają słownik. Dla mnie czytanie błędnie napisanych wyrazów jest katorgą, zwłaszcza jak potem muszę się zastanawiać nad prostym wyrazem bo co drugi raz jest błędnie napisany na różnorakich forach.
Oczywiście nie mówie o zwykłych literówkach które popełnia każdy, czy nieużywaniu wielkiej litery i kropki przy krótkich "internetowych" wypowiedziach, czasem nawet po to by zachować pewną wymowę.
Ale jeśli ktoś produkuje tekst dłuższy niż jedno zdanie to powinien zadać sobie trud aby napisac go poprawnie pod względem ortograficznym i interpunkcyjnym.
PS
Strasznie mnie wk*rwia robienie przerwy przed znakiem interpunkcyjnym . O tak. I jeszcze stawianie kropki i wykrzyknika/znaku zapytania .?
I beznadziejne skróty .!
Co to ma wgl byc .?!
Dla mnie ważne żeby nie było wall of text, no i kropki muszą być :D Co do gramatyki, to byle żeby dało się zrozumieć pisany tekst. Nigdy nigdy się nie czepiam jeżeli ktoś zrobił literówkę, czy coś takiego, jednak na tym forum jest mnóstwo panów miodków, którzy muszą się doczepić do nawet najmniejszych błędów, szczerze nie rozumiem co kieruje takimi osobami. Oczywiście heit jest zrozumiały, jeżeli tekst jest trudno zrozumieć, jednak najczęściej jest po prostu głupie czepianie się, byle komuś dokopać. Żałosne.
A propos tego, co wkurza w pisowni innych, może nie wkurza, ale strasznie mnie śmieszy i jednocześnie dziwi jak ktoś może być taki przestrzelony, że pisze "bd". Jeszcze rozumiem zamiast "będę", choć i tak wioska, ale w innych przypadkach, np "przecież tam bd zajebiście" albo "oni bd o ósmej", no c'mon, seriously?
Juz praktycznie w kazdej przegladarce masz wbudowane sprawdzanie poprawnosci pisowni, wiec w czym problem?
Jestem wdzięczny za każdą uwagę gramatyczną, która jest mi zwracana na tym forum. Dzięki temu mogę się poprawić i nie popełniać więcej błędów. Nauczyłem się na przykład, że zwrot "w każdym bądź razie" jest niepoprawny i dzięki temu już się go wystrzegam.
yasiu - > nie bd mnie znowu, taki ze mnie przebrzydły emigrant. :/ Może uda się za rok, kolego, wiesz co się wtedy stanie. ;>
Mnie śmieszy jedynie przypadki wytykania błędów w tzn. ścianie tekstu. Człowiek się produkuje, pisze do rzeczy i dostaje parę komentarzy wytykających jeden błąd. No iść i palnąć takim...
I nie, nie wszystko wyłapuje podkreślanie w przeglądarce...
[14]
na przyklad?
Poprawność pisowni musi być zachowana jeśli chcesz żeby ktoś uznał Cię za poważnego człowieka.
Jeśli mam uznać kogoś za poważnego dyskutanta, to musi pisać poprawnie!
Jedni z mocniejszych grammar nazi sa modami na forum myapple.pl, ale swego czasu nawet tutaj mialem dyskusje na ten temat z soulcatcherem i kilkoma przydupasami, chodzilo o polskie znaki oczywiscie.