Witam
Nigdy nie jadłem sushi i chciałem sobie spróbować. W restauracjach po raz że drogo to po dwa nałożą dużo i co jak mi nie zasmakuje? Dlatego pomyślałem by kupić jakiś gotowy zestaw w hipermarkecie i skosztować w domu - kto wie może zostanę wielkim fanem?
No tylko gdzie takie coś kupię i ewentualnie przy większym wyborze co kupić? W biedronce już nie ma, widziałem w Tesco i był z wyglądu brzydki, a w Auchanie był 3 zestawy różniące się ilością no i ceną. Domyślam się, że smakowo mogą odbiegać od robionych ręcznie ale tak tylko chce mieć fundamenty czy to jest zjadliwe czy nie :)
Sushi z marketu to jak wyrób czekoladopodobny. Można, ale po co?
Nawet w biedrze ostatnio widziałem gotowe zestawy.
Jak dostaniesz sraczki albo będzie smakowało jakby ryż przyrządzał wulkanizator, to się nie zdziw i nie miej pretensji.
U mnie w mieście najtańsze maki są chyba za 12 złotych, drogo w pizdu faktycznie.
Okolice 20zł to dla Ciebie drogo? W życiu bym nie próbował nowej kuchni od gotowców które mają dodatki chemiczne wydłużające zjadliwość..
Kilka razy jadłem jakiś zestaw za dychę z marketu. Dobre, ale sushi w dobrej knajpce nieporównywalnie lepsze. Tak samo robione samemu w domu, co też jakiś wielkich umiejętności nie wymaga.
Zdecydowanie odradzam, też kilka razy próbowałam i ani razu nie byłam usatysfakcjonowana. Lepiej zrobić samemu w domu albo wybrać się do restauracji. Przy okazji osobom z Lublina mogę polecić Takami Sushi na Okopowej, mają dobre ceny i przepyszneee sushi :)
W Silesi mozesz kupic zestawy sushi pudeleczkach, (tam gdzie sa mcdonalduy , kfc , jest tam takie orientalne stanowisko) ktore sa robione na bieżąco przez goscia ktory tam pracuje, sa dobre, i swieze :)
W restauracjach po raz że drogo to po dwa nałożą dużo i co jak mi nie zasmakuje?
W 99% restauracji możesz kupić zestaw ALBO kupować na talerzyki - jeden talerzyk to 2-6 kawałków zależnie od rodzaju, więc raczej nie robiłbym dramatu z tą dużą ilością.
Te zestawy z biedry, lidla czy innego marketu to nawet nie leżały koło sushi.
Niedobre to niesamowicie.
Z tego co kiedyś się dowiedziałem to w jednej z krakowskich galerii handlowych, Sushi sprzedawane w paczkach na jednej z wysp pochodzi z restauracji dwa piętra wyżej :) Więc może popatrz za takim rozwiązaniem ?
Pamiętaj, by sushi jadać tylko w restauracjach, które mają codzienne dostawy świeżych ryb. Większość niestety swoje pseudo sushi robi z mrożonek, a to poza 3-4 krotnie wyższą ceną niczym się nie różni od tego co dostajesz w hipermarkecie.
Kiedyś usłyszałem od jednego sushi mastera (byłem na kursie z pracy), że sushi powinno się jeść maksymalnie w ciągu 3 godzin od przygotowania, bo to jest potrawa, która podawana powinna być świeża.
Haszon <-- Są w Polsce restauracje, które mają dostawy np. świeżego łososia? I co to znaczy wówczas świeżego?
Haszon - świeżą rybę to będziesz miał jak sobie sam złowisz. Ew. kupisz od kogoś kto przed chwilą złowił.
Jeśli smakują Wam zestawy z Biedronki to jeśli spróbowalibyście sushi z dobrej restauracji to byłoby niebo w gębie i grube doznanie kulinarne:) Uważam że jeśli ktoś chce zacząć przygodę z sushi to nigdy w życiu nie kupujcie gotowych zestawów ze sklepu! Idźcie do restauracji, przecież nie trzeba kupować drogiego zestawu ale np. jedną rolkę na spróbowanie! Gotowe zestawy ze sklepu mogą bardzo mocno zniechęcić do sushi a jest to w mojej ocenie jedno z najlepszych dań nie boję się powiedzieć na świecie!
W Auchan jest zestaw za 50 PLN, gdzie przynajmniej sushi jest duzo i da sie tym najesc. Wszystko swieze, jak sie je tego samego dnia co sie kupilo, to prawie jak z sushi baru. I nie rosnie mi od tego trzecia reka.
Nigdy nie kupiłbym gotowego zestawu z marketu, dlatego też nigdy ich nie szukam w sklepach i jakoś w oczy też mi się nie rzucają. Pamiętam jednak, że kiedyś trafiłem na 2 zestawy w Realu. Oba cholerstwa były bardzo małe i zawierały w sobie chyba po 4 sztuki. Ich cena coś w okolicach 50 zł za zestaw.