Zachciało mi się trochę 'unowocześnić' car audio w swoim mega hiper turbo Smarcie ForFour ;) A nie znam się na tym zupełnie. Mam radio LG LCS520IP 4x53W. Jeśli dobrze rozumiem 53W to jest tzw. moc znamionowa (RMS?) i jeśli mam szukać głośników to właśnie takich do 50W. Średnica 130mm i dalej nie wiem na co patrzeć, czego szukać.
Nie chcę wydać dużo, myślę że 150zł za dwa głośniki, póki co chcę się wstrzymać ze wstawianiem głośników na tylne drzwi, raz że nie mam podciągniętej tam instalacji, dwa, że chcę sprawdzić czy możne jednak wystarczy mi wymiana przednich głośników.
Nie chodzi mi o moc, po prostu chcę czystszego dźwięku, bo przy niektórych utworach z głębszym basem niestety odczuwa się, że głośniki które aktualnie posiadam (standardowe w Smarcie, nawet nie wiem co to jest) nie dają rady tak jakbym tego oczekiwała. Da się jakoś w ogóle w tej cenie spełnić taką o babską zachciankę?
Ponoć dobre są Hertze DSK.130, z tym że to koszt ~220zł. Sam je posiadam, ale od miesiąca nie miałem czasu zamontować, tak więc nic na ich temat nie powiem. Za to z tyłu mam już wrzucone tańsze(~120zł) Hertze DCX.130 - grają ładnie i czysto, chociaż dupy to to nie urywa.
Duzą poprawe odczyjesz po wygłuszeniu drzwi matami bitumicznymi dopiero po takim czyms zainwestuj w głosniki,
najlepiej jak zainwestujesz w zamczniacz gdyz moc 53w jest uzyskiwana tylko na ułamek sekundy w warunkach laboratoryjnych. Normalna moc twojego radia to ok 10-20w, potem zinwestuj tak jak kolega pisze w hertz dsk 130 + dystanse z mdf
PS. nawet na serujnych głosnikach po wygłuszeniu drzwi odczujesz duzą poprawe
Nad wygłuszeniem drzwi też się zastanawiałam i tak, żeby dostać się do głośnika trzeba ponoć całe drzwi rozebrać a nie tylko samą maskownicę.
Właśnie Hertze mi się rzuciły gdzieś przy okazji ale te tańsze, HERTZ DCX 130.3
Do wygłuszenia co się nada? Bo widzę że są jakieś maty falowe, filc + aluminium i inne cuda wianki.
Nad wzmacniaczem też się zastanawiałam, ale czy to ma sens w przypadku dwóch głośników?
mówisz o czystości dźwięku a za chwilę o basie, zdecyduj się ;) jak Ci basu brakuje to kup małego suba, u mnie w nie wiele większym samochodzie sub blaupunkta z 20cm głośnikiem i wbudowanym wzmacniaczem potrafi poruszać flakami :) a koszt 300-350zł
Kompromis, czysty bas ;)
Odnośnie wygłuszenia drzwi jeszcze, gdzieś doczytałam, że wystarczy wygłuszyć fragment gdzieś ok. 20x20cm za głośnikiem i nie ma potrzeby wygłuszania całych drzwi. Prawda to?
Jeśli dobrze rozumiem 53W to jest tzw. moc znamionowa (RMS?)
moc 53w jest uzyskiwana tylko na ułamek sekundy w warunkach laboratoryjnych. Normalna moc twojego radia to ok 10-20w
Właśnie chciałem kolegę Valueva zbesztać za sianie fermentu, ale .. LG nie raczy w dokumentacji (także obcojęzycznej) podać rzeczywistego znaczenia tego parametru.
Za zacofanej komuny założyłbym, że to RMS, ale gdy widzę napis P=53W MAX, to rzeczywiście nie wiadomo co to oznacza.
Z drugiej strony mimo wszystko mam wrażenie, że kolega Valuev pomylił to z mocą PMPO - gdyby było 53W PMPO, to powinni to podać (podają drobnym druczkiem nawet na plastikowych kolumienkach komputerowych obok napisu 200W) - PMPO bo to nie jest zdecydowanie MAX. Ponadto (nie chce mi się przeliczać) ale 50W PMPO to raczej bliżej 1W RMS (tak na czuja), a 1W w samochodzie, to by się raczej odczuło (jako błogą ciszę ;).