Witam, kupiłem ta płytę i chce zamontować w niej 2x m.2 i teraz pytanie czy nadal bedzie wymagało to wolnych portów SATA? czytałem na stronie producenta i nic nie moge znaleźć na ten temat, czy ktoś pomoże? bo oprócz tych dwóch dysków m.2 chciałbym jeszcze podłączyć pod SATA 2 dyski SSD, i chciałbym wiedzieć czy jakieś SATA będą zajęte przez te zamontowane dwa dyski m.2.
Z góry dziekuje za pomoc :)
RTFM instrukcji mobo: ( https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_z490-ud-ac_e.pdf str. 16)
The availability of the SATA connectors may be affected by the type of device installed in the M.2 sockets. The
M2A_SB connector shares bandwidth with the SATA3 1 connector. Refer to the following tables for details.
W skrócie jak zainstalujesz dysk sata ze złączem m.2(tutaj masz o typach dysków ze złączem m.2 https://proline.pl/?n=dyski-ssd-czyli-jak-wybrac-najlepszy-dysk ) w slocie M2A_SB (ten zaraz pod złączem do karty graficznej) to złącze SATA 1 nie będzie działać.
A te 2 wejście od grafiki? też wyłączy jakies SATA czy nie?
Zaznaczyłem ci slot, o który mi chodzi (w nim jak zainstalujesz dysk sata ze złączem m.2 złącze SATA 1 nie będzie działać). Slot powyżej ma notatkę w instrukcji st.r 4( (Note) The M.2 connector is reserved only. No functionalities - czyli albo nie działa, albo działa z jakąś dedykowaną kartą sieciową).
Aha, to mam rozumieć że te drugie wejście m.2 nie bedzie działać a jedynie co można zrobić to m.2 podłączyć przez adapter do m.2 pod wejście PCIe ?
Tak w uproszczeniu są 2 rodzaje dysków M.2: SATA i PCI-E (NVME), to jak to będzie działać zależy od twoich dysków. W wejściu na dole (M2M_SB) możesz zainstalować tylko dysk PCI-E (NVME), w tym u góry (M2A_SB) możesz PCI-E (NVME) albo SATA, jak wsadzisz tam dysk SATA to złącze SATA3_1 nie będzie działać, przy dysku PCI-E (NVME) wszystkie złącza SATA powinny działać.
Konkretna odpowiedź ;) a co z prędkością? Czy nie bedzie jakiegoś ograniczenia? Mam dyski evo 250gb plus i evo 1tb plus Samsunga
Dyski będą pracować z maksymalną prędkością podaną przez producenta dysku ssd.
Jak z prędkością to nie wiem - nie mam zielonego pojęcia jak linie PCI-E są podzielone na tej płycie. Górny slot M.2 na 100% dzieli swój transfer z SATA, USB i LAN, przy dolnym slocie będą 2 opcje:
1. Dużo bardziej prawdopodobna: Ten slot też dzieli transfer z całą resztą - w takim wypadku jeśli obciążysz tylko 1 dysk to będzie działał z max prędkością, ale przy większej ilości dysków prędkość spadnie
2. Mało prawdopodobne: Ten slot zabiera x8 linii z GPU - w takim wypadku karta graficzna może stracić kilka % wydajności, ale dysk będzie mógł zawsze pracować ze 100% prędkością. To jest bardzo mało prawdopodobna opcja bo Gigabyte nie wspomina o tym na swojej stronie, a to opcja premium która trafia głównie do drogich płyt.