WItajcie
Dzis nie o samochodach, lecz nieco pokrewnie (pewnie upne tamten watek niedlugo). Daje hobby, bo to praktycznie tylko w takim celu.
Jak zapewne wiecie, nowe przepisy umozliwiaja legalna jazde motocyklem do pojemnosci 125 z prawem jazdy kat.B czyli taka jak posiadam. Pomyslalem sobie, ze skoro tak, to moglbym sprobowac rozpoczac przygode z motocyklami, ktorej w zasadzie nie rozpoczynalem, bo zawsze krecily mnie bardziej auta. A motorkiem zawsze mozna podjechac gdzies w okolice, na przyklad nad jezioro, spali to mniej niz auto i wjedzie w mniejsze uliczki.
W pamieci mialem widok ze wsi, gdzie jako maly berbec widywalem mlodych chlopakow na WSK. Fajny motorek, prosty konstrukcyjnie, ogolnie czemu by nie. Znajomy kiedy byl zajarany na motory kupil takiego 3 lata temu za 50 PLN. To zadne pieniadze, wiec sprobujmy.
I nic.
Nikt nie widzial WSKi w okolicy od dawien dawna. W internecie niby sa, ale wiadomo, drogie jak skurczybyk. W planach mam jeszcze jechac na skup zlomu, ale to bezcelowe, tam sie oddaje glownie jakies smieci, a na auto szrotach sa samochody. Znowu mam do czynienia, z czyms co sie "skonczylo". Zostaly chinskie skutery, a takiego sie nie kupi nigdy za 50 PLN.
Czy na serio mlodosc uciekla mi w az tak przerazajacym tempie, ze wspolczesnie zostaje mi tylko komputer, ewentualnie moje przyslowiowe chodzenie na piwo w plenerze (o co i tak coraz trudniej, bo lawek brak, a tam gdzie sa to policja czesto sie pojawia) ? Chcialbym znowu to poczuc i chyba kolejna okazja mi uciekla. Podobno "to juz minelo, ten klimat, ten luz", ale to jest na serio przesada.
Przechodzac do sedna sprawy - moze to tylko specyfika mojego regionu, nie wiem tego. Czy w waszych okolicach nadal mozna dostac takie sprzeciory i nie kosztuja przy tym 1000 PLN przez internet ? Moze po prostu mam pecha, ze mieszkam w takim miejscu, a w reszcie Polski mozna ciagle kupic motorek i smigac po wsiach. Tego nie wiem, ale mam nadzieje, ze sie ze mna podzielicie spostrzezeniami