Jak wyżej. Gdzie można? Bo na Allegro zobaczyłem, z procesorem i5 i kartą grafiki GTX460 za 2000zł, ale nie wiem,czy warto bo wszyscy mówią,że przyjeżdża z połamaną obudową,zacina się,szybko się psuję...
kup oddzielne części an esc.pl i oni ci tam wszystko złożą i gotowego blaszaka przyślą do domu
W żadnym wypadku nie kupuj gotowców na Allegro. Złóż sobie (ew. jeśli nie wiesz jaki sprzęt najlepszy złożyć za daną cenę zajrzyj do wątku "Składamy komputer") np. tak jak vlodek podał na esc.pl lub w innym sklepie internetowym.
To ja chyba miałem jakiegoś wybitnego pecha, bo równo rok temu składając PC w esc.pl dostałem stos pudełek a nie złożonego blaszaka.
Niemniej jednak, zrób tak jak Ci radzą forumowicze. Mają rację.
bartek -> jak nie zaznaczyłeś opcji, żeby złożyli to przyszły ci pudełka :P
Na allegro nie sa zle. jak bys kupil na allegro to zasilacz odrazu do wymiany na np Corsair lub Chieftec. i bd smigac :)
[6]
Są złe. Nie tylko chodzi o zasilacz. Prawie zawsze komputery na allegro są kompletnie źle złożone.
Płyta główna warta worek kartofli, procesor (dla fajnego wrażenia) jakiś 4 czy 6 rdzeniowy, do tego niby najlepsza na świecie karta graficzna... Ogólnie, są to Pecety dla "dobrego wrażenia'', dla ludzi, którzy nie znają się na sprzęcie, a zobaczą 6 rdzeniowy procesor + kartę z serii ATI HD5000 to kupią to od razu.
Dokładnie... Na allegro walą jak najwięcej rdzeni, i grafikę z jak największą ilością pamięci ale za to strasznie wolną... Bo jak ktoś widzi grafikę 1GB to od razu myśli jaka to ona świetna... A tak naprawdę może być gorsza od porządnych 256mb. Ogólnie w zestawach na allegro oprócz wymienionej lichej grafiki ( choć czasami dają dobre ), dają dodatkowo beznadziejne obudowy, zasilacze no-name i płyty główne które nie warte są złamanego grosza... Dodatkowo dołożą Ci z 8GB ram'u, bo to ładnie wygląda a w praktyce nie wykorzystasz nawet połowy tego.
@xband14
Podaj ile możesz wydać to spróbuję Ci złożyć coś sensownego.
2600zł.
Jak coś ja sam nie umiem składać komputera i nie dam rady...
Procesor:
AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/
450 zł
Płyta główna:
Asus M4A88T-V EVO/USB3 /AMD 880G/
339 zł
Pamięć RAM:
GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9
149 zł
Dysk twardy:
Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3
190 zł
Karta graficzna:
HIS Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP
899 zł
Nagrywarka DVD:
Liteon iHAS124 SATA (black)
90 zł
Obudowa:
Cooler Master Elite 430 (black)
179 zł
Zasilacz:
Fractal Design Integra 500W
215 zł
Razem - 2511zł ( esc.pl )
Bardzo dobry czterordzeniowy procesor, bardzo dobra płyta główna z radiatorami na sekcji zasilania ( zapewniają niższe temperatury, a im niższe temperatury tym dłuższa żywotność i większe możliwości podkręcania ), 4GB ramu, szybki, i cichy dysk 1TB, bardzo dobra karta graficzna z możliwością odblokowania do HD6970, nagrywarka DVD, dobra, przewiewna obudowa, markowy zasilacz 500W.
W internecie jest dużo poradników jak odblokować radeona 6950 do 6970 jeśli jednak nie chcesz tego robić możesz wziąć zamiast tego HIS'a :
MSI Radeon HD6950 Twin Frozr II OC 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP
1059 zł
Ta karta jest fabrycznie podkręcona i ma zmienione chłodzenie jednak jej już nie można odblokować do 6970. Z kartą od MSI cały zestaw będzie kosztował 2671zł
W sklepie esc możesz zaznaczyć opcję złożenia komputera. Wtedy przyślą Ci złożony.
Nie kupuj gotowego sprzętu. Najlepiej złożyć samemu coś sensownego. Jeżeli się nie znasz, poproś o pomoc bardziej zorientowanego kolegę.
Jeszcze zapomniałeś o wentylatorze.
@UP Moi koledzy nie mają pojęcia o takich rzeczach...
Dobra daj jeszcze tą kartę dźwiękową i wentylator,aha i musialem dolożć Windows7 Home edition bo w końcu trzeba mieć jakiś system ?!
Jeżeli chodzi ci o chłodzenie procesora to jest dostarczane razem z nim. Karta dźwiękowa jest zintegrowana z płytą główną.
Aha czyli to sobie mogę odpuścić,a system , dać Windows'a 7 Home Edition ?
UP
No, raczej :D Na jakimś systemie pracować musisz (można by było jeszcze XP polecić, ale..bez sensu już teraz, bo ani nowsze DX-y na nim "nie chodzą", ani supportu dla niego już praktycznie nie ma :)) A tak to tylko mogę potwierdzić opinię innych, żeby kompa składać samemu ^^ Ja mam kupionego w całości, co prawda 2 czy 3 lata temu, a ostatnio dowiedziałem się, że na zasilaczu, który mam za podkręcanie mam się nawet nie brać, karta grafiki już też do wymiany...nom :D
To tak na marginesie, bo sprzęt idzie naprzód :D A tym samym gry również...
Dobra i ostatnie,decydujące pytanie: CZY POTRZEBUJE WENTYLATORA ?!
Przeciez kupujesz do tego obudowe nie? Te dolaczone do obudowy wystarcza.
Nie potrzebujesz zadnych wentylatorow wdmuchujacych/wydmuchujacych powietrze grajac z otwarta obudowa.
xband14
Do procesora jest fabrycznie dołączony wentylator tzw. BOX.
Nie są Ci potrzebne dodatkowe wentylatory.
Wiem ,że już było ostateczne pytanie no, ale :
CZY ZESTAW ZAWIERA PEŁNE OKABLOWANIE ?
Przepraszam za Odkop, no ale bez sensu było tworzyć nowy wątek.
Czy karta grafiki Asus HD 6950 ta z dwoma wentylatorami byłaby kompatybilna z tą płytą główną , co napisał Orzołek ? Bo nie ma HIS 6950 tylko 6850.
Tak, wejdzie. Ta płyta główna ma wejście PCI-E. Wszystkie nowe karty graficzne mają takie wyjście.
Dobra dzięki.
Aha , ale czy konieczna jest karta sieciowa czy jest już zintegrowana z płytą główną tak jak dźwiękowa ?
UP
Jeśli szukasz miejsca gdzie kupisz dobry komputer to proponuje sklep komputerowy online: www.sklepkomputerowyonline.pl