Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Gdy komputer nie domaga - diagnostyka

07.07.2011 10:31
😉
1
zanonimizowany507660
52
Generał

Gdy komputer nie domaga - diagnostyka

Witam.
Na wstępnie chciałbym zaznaczyć że mam całkiem niezły sprzęt:

Windows 7 Ultimate E 64-bit
NVIDIA GeForce GTX 460 (1024 MB)
Intel(R) Core(TM) i7 CPU 870 @ 2.93GHz (8 CPUs), ~2.9GHz
4096MB RAM (DDR3)
DirectX 11

Do niedawna wszystko działało jak należy, ale pojawiła się gra która pokonała mój sprzęt - Crysis 2... Na Hardcore (czyli najwyższe możliwe ustawienie w wersji 1.0) działało bardzo płynnie (stałe 50 klatek). Po zainstalowaniu nowszego patcha okazało się że Hardcore odpowiada obecnemu trybowi Extreme który wcale nie jest najwyższy. Po przejściu na Ultra (czyli ten najlepszy), widać było ogromną różnicę, choć ilość klatek wyraźnie spadła (30-35). Mimo wszytko nadal było w pełni płynnie i grywalnie. Problem zaczął się dopiero po odpaleniu DX11 packa i textur w HD. Ilość klatek spadła do jakichś 25-30 (czyli nadal całkiem nieźle), tyle że z dosyć częstymi spadkami do około 17-20 (wybuchy, unoszący się pył, ogień itp).
I tutaj do sedna - widać że coś strzyka, ale nie za bardzo wiem co... Nie mam pewności czy problem leży w karcie graficznej, pamięci ram, procesorze, dysku twardym (ma dosyć mały bufor). Jakieś pomysły jak to sprawdzić?
Jedyne co mnie udało się ustalić, to zużycie procesora i zużycie pamięci podczas gry (przy użyciu menadżera zadań). Sam procesor się raczej nie przemęcza - jego zużycie nie przekroczyło nigdy (na żadnych ustawieniach) 30%, a zwykle utrzymywało się w granicach 15-20%. Bardziej natomiast martwi mnie RAM (czyli pamięć fizyczna). Jej zużycie podczas gry na najwyższych ustawieniach razem z DX11 i texturami, to jakieś 70-80% czyli całkiem sporo. Co więcej gdy podczas gry wrzucę pauzę i na jakiś czas (30-60 sekund), po odpauzowaniu ilość klatek drastycznie wzrasta (do jakichś 40), tyle że efekt jest bardzo krótkotrwały. To też kieruje moje podejrzenia w stronę (najwyraźniej przeciążonej) pamięci.

Macie jakiekolwiek pomysły jak na 100% upewnić się w czym problem? Dokupić ze 2 GB ramu zawsze można i na pewno się przyda, ale wolę nie inwestować kasy w coś, co nie rozwiąże problemu.

Pozdrawiam.

07.07.2011 10:53
2
odpowiedz
mirencjum
66
Legend
Image

Z komputerem masz wszystko w porządku. Najwyższe ustawienia w Directx 11 i spadki fps przy wymagających akcjach informują Cię, że powinieneś mieć mocniejszą kartę graficzną. Gram na ustawieniach ultra w directx 11 z kartą GTX 560ti/i5 2500 (3,3-3,6GHz)/4GB RAM i podczas gry trzyma 38-30 fps, a czasem też jest spadek do 25 fps.

Jak odpalisz Metro 2033 w DirectX 11 to dopiero będziesz zdziwiony. Prawie nie grywalna w tej opcji na najwyższych ustawieniach, a w Directx 10 bardzo płynnie.

Polecam ten program. Wszystko ładnie poustawia dla zwiększenia wydajności ------>

07.07.2011 12:01
3
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał

GTX 460 nie jest juz jakimś demonem u mnie metro na najwyzszych ustawieniach w 1920x1080 jest w pelni grywalne trzyma się tych 30 fpsach na podkręconej GTX 570 a co do crysisa 2 w dx11 to mi tez wydajność spadła o jakieś 40% po nowym patchu teraz gram tak 50-30

Forum: Gdy komputer nie domaga - diagnostyka