Witam. Tytuł wątku może wydawać się Wam dziwny, ale już mówię co następuje. Otóż chciałem przynieść do znajomka komputer z Oculusem. Problem polegał na tym, że z chwilą kiedy wszystko u niego podłączyłem obraz w Rifcie mi przeskakiwał. Tak jakby sensor źle mnie wykrywał. Problem rozwiązałem dopiero po powrocie do domu z całością sprzętu, ale okazało się, że jest on niezależny od problemu z dźwiękiem. Tkwił zupełnie w czymś innym (mówiąc Wam rozwiązanie nic to Wam nie da, ale jest ono równie absurdalne, co ten problem :P Na pewno opiszę go w recenzji, bo nigdzie w sieci czegoś takiego nie spotkałem, pewnie nawet sam Palmer go nie zna :P). Chodzi jednak o to, że po pewnym czasie zauważyliśmy, że włączając jakąkolwiek nutę, czy włączając jakąkolwiek dźwiękową aplikację (np grę), dźwięk co jakiś czas jakby na sekundę freezował trzeszcząc. Trwa to jednak ułamek sekundy, ale drażni, po czym gra sobie gra i po paru sekundach znowu to samo. Co ciekawe działo się tak bez znaczenia czy ustawiłem dźwięk z karty graficznej (HDMI), czy z przedniego panelu, czy z integry. Jakiekolwiek bym nie ustawiał źródło dźwięku działo się to samo. Potem podjechaliśmy z całym zestawem do drugiego znajomka i u niego było to samo. Jednak po podłączeniu sprzętu u mnie wszystko jest ok. Co jest grane ? Mam jakieś magiczne mieszkanie, czy mój komputer chce być tylko u mnie ? :P Co to za różnica, przecież tylko przemieniłem kabelki? Co próbowaliśmy zrobić: zmiany sterowników karty graficznej, zmiany kabli zasilających, na tym samym kablu podłączaliśmy komputer pod 3 telewizory (żaden z nas nie ma monitora jako monitora, tylko każdy używa jako monitora telewizora), przemienialiśmy wtyczki, odinstalowałem 3DVision (nie wiedzieć czemu zawsze po przeinstalowaniu sterowników automatycznie u obu kumpli prosiło o sterownik do 3D Vision, a komputer chciał u nich odnaleźć mój projektor, co też jest dla mnie kolejną zagadką. W każdym razie odinstalowanie 3D Vision nic nie pomogło), odinstalowanie samego HD Audio z karty graficznej, podłączanie słuchawki na jack, na USB, ustawianie wszystkich możliwych źródeł dźwięku (nawet z telewizora). To chyba wszystko, ale co bym z tego nie wymyślił dźwięk zawsze freezował. Przyniosłem komputer do siebie, wszystko jest w porządku. Ktokolwiek na świecie się z czymś takim zetknął ? Chciał bym to wiedzieć, ponieważ mam zamiar to powtórzyć w piątek i ponownie przenieść swojego peceta wraz z Riftem. Nawet jeśli w samym Oculus Storze (z racji innego problemu) będzie ok, to chciał bym znajomym pokazać gry "NIEVR'owe" w VR przez vorpx'a, a to już nie będzie komfortowe. Kto to rozwiąże, wspomnę o nim w recce :P