Witam. Chciałem nagrać dźwięk z gry i z mikrofonu Frapsem ale jest pewien irytujący problem. Podczas nagrywania, dźwięki z gry są strasznie głośno, próbowałem je wyciszyć do minimum ale to się kończy tym, że przez głośniki nic nie słyszę więc je podgłaśniam i w efekcie jestem na samym początku problemu. Gdyby dało się ustawić odpowiednią głośność Miks stereo, to wszystko elegancko by działało ale suwaka nie da się przesunąć. Więc moje pytanie do ekspertów ;p Jak wszystko mam ustawić aby dźwięki z gry był nagrywane cicho (a żebym je normalnie słyszał, bez potrzeby podkręcania głośników bo wtedy dzieje się to co napisałem wyżej) i żeby głos z mikrofonu był troszkę głośniejszy niż gra? Jeżeli potrzebne są jakieś informacje to proszę pytać, wszystko podam. Proszę o szybką odpowiedź.
W jednym momencie mam odpalić nagrywanie z Audacity i od razu Frapsa? Nie będzie przycinać nagrywania czy coś?
PS
Jak równocześnie włączyć nagrywanie z audacity i frapsa? Bo jeżeli nie włączę nagrywania równocześnie to potem będę miał problem z wyrównaniem dźwięku w filmie.
Audacity samo w sobie mało zajmuje CPU, w przeciwieństwie do Frapsa. A co do tego, to włącz nagrywanie mikrofonu, włącz gre i cokolwiek tam chcesz zrobić to zrób odliczanie "3...2...1...Teraz" i wciśnij coś (wczytaj zapis, jakiś ruch), to ci da punkt odniesienia do przycięcia w postprodukcji.
Wpadłem na pewien pomysł... po prostu ustawię nagrywanie z programu na np. F2 i nagrywanie z frapsa też na F2. Nagrywanie powinno się rozpocząć w tym samym momencie :)
PS
Ech... teraz mi powiedzcie jak zrobić aby Fraps nagrywał tylko dźwięk z gry. Wyciszenie mikrofonu nie wchodzi w grę bo audacity mnie nie usłyszy. Problem z dźwiekiem dalej występuje bo przy nagrywaniu frapsem gra jest za głośno, a jak zmniejszę głośność nagrywania z mikrofonu to wtedy mnie nie słychać. Jednym słowem rozwiązania UP nic nie pomagają
Hehe jedyny problem w tym, że ja posiadam Windowsa XP. Wpadłem na kolejny pomysł... Wyłączę nagrywanie dźwięków w Frapsie i spróbuję nagrać dźwięk z gry i mikrofonu przez Audacity. Ale jak tak teraz sobie myślę, to to rozwiązanie też jest do d... bo gra będzie głośno a mikrofon cicho. Jasna cholera, z tego problemu nie ma wyjścia!
A może znajdź nowszą wersje Fraps? Bo nagrywałem troche na XP i nigdy nie było problemu z rozdzieleniem dźwięków z gry i z mikrofonu.
Choćbym nawet znalazł nowszą wersję to i tak to nic nie da bo tego razem się po prostu nie da ustawić. Przed chwilą próbowałem Audacity nagrać, wyszło to samo co z frapsem. W głośnikach ledwo co słyszałem, a jak potem odpaliłem nagranie to myślałem, że się zesram tak było głośno. Po prostu nie da się wyciszyć tak dźwięku, żebym go normalnie słyszał w głośnikach i żeby fraps tak samo cicho go nagrywał. Gdy ja słyszę w głosnikach normalnie to fraps nagrywa to 20x głośniej, to samo w Audacity. Jedynym ratunkiem było by przyciszenie tego całego Miks stereo ale niestety się nie da. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Błagam, pomóżcie jakoś ;/
Co to za problem, aby podczas edycji wideo wyciszyć jego dźwięk a podciągnąć głos? Nie szkoda Ci czasu na takie pierdalamenty skoro możesz to zrobić nawet w Windows Live Movie Maker?
Niby tak, ale jeżeli to nagram Frapsem to dźwięk będzie złączony z moim głosem i jak to potem rozdzielić. Osobnego nagrywania dźwięku i głosu zrobić się nie da (chyba), próbowałem to zrobić, czytaj wyżej ale jednego i drugiego nie da się tak ustawić żeby razem wszystko śmigało.
PS
Nie da się jakoś zrobić aby można było pobawić się suwakiem od Mix stereo?
Frapsem nagrywasz obraz i dzwiek z gry. Audacit nagrywasz siebie mowiacego przez mikrofon. W edytorze wideo wyciszasz dzwieki nagrane Frapsem do poziomu, ktory ci odpowiada, wstawasz plik ze swoim glosem nagrany w Audacity, ustawiasz w odpowiednim miejscu aby pokrywal sie z obrazem. Renderujesz, cieszysz sie z tego czego dokonales. Prosciej chyba sie nie da.
Jak chcesz zeby bylo dobrze zrobione, to robisz to tak, jak sie powinno robic.
1. Nagrywasz gameplay,
2. Montujesz gameplay,
3. Przegladasz gameplay i piszesz tekst do tego
4. Nagrywasz text do gamplaya
5. Montujesz to do kupy
Dzieki czemu masz (w miare) profesjonalnie przygotowany material ktory mozna pokazac swiatu bez "yyyyy", "eeee", charczenia, wzdychania, bekniec, pierdniec, otwieranych drzwi w tle, smiejacych sie kumpli, mamy wolajacej na obiad, krzyczacego sprzedawcy kartofli itp itd.
Tylko powiedz mi jak zrobić aby Fraps nagrał tylko dźwięk z gry. Niezależnie co wybiorę, czy "Detect best sound input", czy "Use Windows input" to program i tak nagrywa wszystko co się da. Dogrywanie potem dźwięku z Audacity nie wchodzi w grę bo to wyklucza klimat gry (będę wiedział co się stanie itp.). Po za tym, gdybym chciał zrobić tak jak napisałeś to dalej będzie źle bo fraps nagra dźwięk z gry za głośno a audacity nagra mój głos za cicho. Z tej sytuacji jedynym rozwiązaniem byłoby przesunięcie suwaka od Mix stereo. Powie mi ktoś wreszcie czy istnieje taka możliwość??!!
Lutz - to jest najgorszy możliwy sposób ponieważ tak jak napisałem wyżej... gra traci klimat. Jeżeli będę robił "Zagrajmy w..." i wybiorę jakiś horror to jak nagram element przerażenia? Jednym słowem takie rozwiązanie odpada. A po za tym, wszystkie te beknięcia, pierdnięcia itp. dodają smaczku do gameplayów.
Ty robisz to dla siebie czy dla ogladajacych?
Nie masz pojecia jak robi sie takie rzeczy, wydaje ci sie ze cos tam wiesz a nie wiesz nic. Tyle w temacie komentarza.
Jak ktos lubi takie smaczki to moze, ale wiekszosc dobrze zrobionych gameplayow to audio robione w poscie, a ze brzmi autentycznie, no coz, aktorzy w filmach tez nie przychodza na zdjecia bez przygotowania tylko cwicza.
Bedziesz starszy i bardziej doswiadczony to zrozumiesz.
Wiesz... robię to dla siebie i dla oglądających. Jeżeli tak uważasz to ja tobie dziękuję za pomoc. Dogrywanie dźwięku jest dobre jeżeli chodzi o jakieś mecze lub rozgrywki przez neta (cs, lol itd.) a nie przy seriach zagrajmy w. Po prostu przy takim dogrywaniu człowiekowi odechciewa się dalej nagrywać.
Nie, to po prostu lenistwo. Wszelkie efekty tla, mlaski i inne zwiechy wcale nie dodaja smaczku. Podobnie jak inne mimowolne efekty, jak np Dellowe wowowowowowowow co 30 sekund gdy cos sie wiecej dzieje na ekranie.
Jeśli masz problem z mikrofonem to go odłącz, załóż słuchawki na uszy, połóż przed sobą odtwarzacz mp3 (każdy ma już chyba funkcje dyktafonu)/telefon/dyktafon/cokolwiek nagrywającego dźwięki otoczenia, włącz nagrywanie głosu w tym urządzeniu. Później obrób głos edytorem dźwięku, połącz w edytorze wideo z filmem i po problemie.
aope - pomyśl jaka będzie jakość tego dźwięku...
Mitsukai - mylisz się, wszelkie mlaski i inne efekty dodają smaczku, np. gdy nagle coś się stanie i mocne słowo kur*a lub gdy ktoś coś konsumuje to czasami można się pośmiać. Ty takiego czegoś nie lubisz, to nie znaczy, że inni też nie. Mi się to osobiście podoba, ale cóż... Widać, że nie ma rozwiązania mojego problemu ;/
Tylko widzisz, z tych kanalow, ktore ogladam i ktore jako tako sa profesjonalne, zaden nie mlaszcze, nie slychac tez jego zaplecza... cos w tym musi byc.
Aragorn160 - nie wiem, jaka będzie jakość u Ciebie, ale ja nagrywam tak jak napisałem i jakość głosu jest chyba całkiem przyzwoita http://www.youtube.com/watch?v=maACMFCmrPQ
aope - pomysł bdb, wszystko świetnie u ciebie słychać, chciałbym sam spróbować ale nadal pozostaje jeden problem. Z mikrofonem problemu nie będzie bo go po prostu wyłącze i fraps nagra tylko dźwieki z gry ale teraz pytanie jak ustawić, żeby dźwięki z gry były na przyzwoitym poziomie jeśli chodzi o głośność. Tak wiem, mógłbym je wyciszyć nawet w movie makerze ale ja chciałbym sobie pograć normalnie słysząc dźwięki w głośnikach. A jak pamiętacie, fraps nagrywa parenaście razy głośniej dźwięk niż jest na prawdę. Zatem teraz kwestia tego, jak to ustawić aby dźwięk w głośnikach był normalny i aby fraps też normalnie go nagrał? Spróbowałbym nagrać GameCam'em ale pełna wersja jest niestety droga a piracka nie działa.
Mitsukai - Bo widzisz... każdy ogląda na YT co innego, ty oglądasz swoje filmy, ja swoje. Nie mam ochoty dalej z Tobą o tym rozmawiać. Napisałeś co miałeś napisać, jeżeli twoje dalsze odpowiedzi nie mają na celu pomóc mi rozwiązać ten problem to proszę, nie pisz już tutaj więcej.
Aragorn160 - ale nie rozumiem problemu :) Zakładasz słuchawki, regulujesz sobie w nich głośność, później właściwe wideo obrabiasz w programie do edycji wideo. Ten ostatni etap Cie nie ominie, tak samo jak nie ominie Cie obróbka nagranego głosu. Tu nic się samo nie robi, musisz poświecić trochę czasu, nie ma innego wyjścia.
aope - to przynajmniej powiedz jaki program polecasz do obróbki filmu i dźwięku, jakich programów Ty używasz? Podaj coś prostego w obsłudze ;p Windows Movie Maker odpada?
Do moich potrzeb w zupełności wystarczają:
- edycja wideo - Windows Live Movie Maker
- edycja audio - PowerSound Editor Free
- edycja grafiki - GIMP
- konwersja - Freemake Video Converter
Wszystko za free :]
A po zapisie w windows live movie maker filmy same się kompresują, jak np. po zapisie w windows movie maker? Czy trzeba je najpierw gdzieś skompresować (VirtualDubMod itp.)?
Z poziomu WLMM możesz wybrać, do jakiego formatu film ma zostać zapisany, możesz również robić własne profile.
Wypróbuję jutro twoje programy i metodę z komórką ;p Dzięki za pomoc :)
Pozdrawiam ;]
Windows Live Movie Maker niestety odpada bo jest tylko dla systemów windows 7 i Vista ;(
PS
Elegancko da się przyciszyć dźwięk w Windows Movie Maker, tak więc jeszcze nie wszystko stracone, teraz już tylko pozostaje oficjalna próba czyli nagrać jakiś krótki, 5 minutowy gameplay i zobaczę czy działa :)
Próbowałem ale nagranie wyszło tragicznie... głos słychać jakby ktoś rozmawiał przez telefon. Jeżeli dokupie karte muzyczną na usb, to będzie możliwa zmiana ustawienia Mix stereo? Za wszelką cenę muszę jakoś to cholerstwo obniżyć.
Czy ten problem rozwiązałoby kupienie karty dźwiękowej na USB za 30zł? tzn. czy wtedy mógłbym ustawić dowolnie suwak od Mix stereo?
Nie baw się w to, nagraj głos Cool Editem, a później zmontuj, najlepiej, najłatwiej!
Ech... zadałem jedno proste pytanie. Czy jeżeli kupię tą kartę na USB to będę mógł ustawić Mix stereo czy nie?!
faner - nie będę potem dogrywał głosu. Jakbyś to przeczytał wyżej to byś wiedział, że takiego czegoś nie chcę robić.
Dobra, widzę, że nikt już nie pomoże więc kupie jutro w ciemno kartę dźwiękową na USB żeby sam sprawdzić czy zadziała. Wydatek rzędu +-30zł więc to nie jakaś astronomiczna suma. Dziękuję wszystkim za próbę i chęć pomocy.
Pozdrawiam
aragaorn, nie rozumiem, dlaczego nie mozesz sobie po prostu ustawic poziomu głosnosci nagrywania, tak--->
Powiem jedno... zanim napiszesz odpowiedź postaraj się przeczytać wszystkie moje posty a nie tylko ten pierwszy, ok? Pisałem wyraźnie, że NIE MOGĘ przesuwać głośności od Mix Stereo ponieważ suwak jest szary. Problemem jest to, że posiadam zintegrowaną kartę muzyczną. Po zakupie nowej problem zostanie rozwiązany.