Witam, mam problem ze swoim laptopem. Od niedawna ma on taką przypadłość, że filmiki w 720p przycinają się gdy włączę fullscreen. Czym to może być spowodowane? Kiedyś tego nie miałem.
Próbowałem oczywiście na różnych playerach, jest to samo.
Może laptop nie wyrabia. Sprawdź czy się nie przegrzewa i ewentualnie przeczyść bo kurz mógł się zebrać np. na wiatraku.
Eidt: Przydało by się podać parametry dokładne. I btw. kombinowałeś coś ostatnio z playerami/kodekami zanim zaczęło klatkować?
Ostatnio właśnie mi się przegrzewał laptop, ale oddałem go do konserwacji i na dobrą sprawę, temperatury są już lepsze. Choć mogłyby być niższe, w amx. obciążeniu procesor ma ok. 76 stopni - Core2duo T5900 2,20Ghz. Aczkolwiek nie wiem czy sprawdzam dobrym programem, mam jakiś CoreTemp, a przydałby się lepszy który pokaże mi też temperaturę grafiki, coś polecisz?
Nie kombinowałem nic z kodekami, trochę wcześniej tylko i potem wszystko działało jak trzeba.
GPU-Z do sprawdzenia temperatury grafiki. Nie znam się na laptopach, ale temperatura procesora wydaje się za duża.
wiekszosc playerow (oprocz vlc i potplayera bodajze) i tak korzysta z tych samych bibliotek, wiec jak tnie sie na jednym to trudno zeby bylo inaczej z reszta.
mi tez sie tak przycinalo ale w allplayerze w ustawieniach zmienilem jeden filtr i chodzi plynnie.
Mam podobnie, ale z filmami w 1080p ;/ Procka mam Core 2 Duo 1,86 Ghz, 2 GB DDR II i GF 8400 GS, Vista 64 bit
76 stopni to zdecydowanie za dużo.
Co do programu to darmowy AIDA32 lub trial AIDA64.
Sprawdź też czy jakiś proces nie zwiększa drastycznie zużycia procesora.
A najlepiej to otworzyć obudowę i przedmuchać sprężonym powietrzem bo w serwisie mogli spieprzyć robotę.