Może mi ktoś wytłumaczyć,dlaczego polskie,drewniane seriale typu pierwsza miłość,galeria, itp cieszą się tak popularnością.Jak jeżdżę do dziadka to mam tą NIE przyjemność oglądać pm.
Czemu ludzie to oglądają, bo ten mój półtorakilogramowy worek neuronów nie jest w stanie tego pojąć .
[2]Bo jestem uzależniony :)
A dlaczego grasz w gry komputerowe ? One uczą tylko o zabijaniu, seksie i narkotykach.
Odwal się od Pierwszej miłości...
Kto mi wytłumaczy zachwyt nad takim szajsem jak Skins, Czysta krew, Spartacus, Supernatural i inne badziewia tego typu? Szczególnie nie rozumiem podniecania się tym pierwszym...
I jak można mówić o popularności Galerii skoro wyszło dopiero 10 odcinków, lol...
Bo za ich wysoką oglądalność odpowiedzialni są właśnie emeryci i inni ludzie, którzy nie pracują, siędzą w domu i z braku lepszych ewentualności oglądają te seriale.. Jak ktoś nie ma kablówki, czy innych dekoderów to nic lepszego w dzień nie obejrzy.
No bo one sa takie ZYCIOWE, o nas, o przecietnych Polakach, nie ogladacyjch TV, nie rozmawiajacych o polityce, majacych dobrze platna prace, duze mieszkania i liczna rodzine, w ktorej wszystkie pokolenia sa w scislym kontakcie.
Tam sa NASZE problemy, NASZE zycie.
No i tak przejmujaco, realistycznie i zyciowo graja aktorzy, i te dialogi... takie wszystko prawdziwe i zyciowe...
smuggler --> oczywiscie, ze sa zyciowe, oprocz jednej rzeczy: dlaczego w serialach imiona sie nie powtarzaja. Ja bym chciala zobaczyc serial, w ktorym jest 5 Jankow, 3 Anie i 2 Krzysztofy, czyli samo zycie ;-)
Ale za to w roznych serialach wystepuja te same postaciE (nienawidze formy "postaci" - postaci to NIE MA, a sa POSTACIE i wali mnie, ze forma "wystepuja postaci" jest obecnie poprawna) ale nosza rozne imiona i nazwiska, a do tego raz sa np. ksiedzem, a raz lekarzem. To jest dopiero Samo Zycie w Labiryncie na Plebanii obok Rancza!
Swoja droga rozwalilo mnie kiedys w tych Zlotopolskich - tam wszyscy nosza takie ladne nazwiska, czasem nawet z przeslaniem (dziennikarka nazywala sie Czysta), a raz pojawil sie koles Boguś Pipa. Oj, chyba podpadl scenarzystom ten aktor. :)
A na zlosliwe pytania skad u mnie taka wiedza - byl czas, ze mieszkalem z rok w kawalerce i chcac niechcac bylem w pelni obeznany z wszystkimi serialami, ktore ogladala moja zona. Jak ja nienawidzilem M jak Milosc... (tam stale ktos musial plakac), jak mnie wk... w Zlotopolskich to gledzenie "ze ja jestem herbowy". A jeszcze byl Klan... potem na szczescie zonie przeszlo i obecnie oglada tylko zdaje sie "Samo zycie" a i to w innym pokoju. :)
smuggler--->więc skoro jest poprawna to kimże jesteś zakazując komukolwiek używania którejś z tych form? A to, że ty nienawidzisz to nikogo tutaj nie interesuje złociutki.
A komu zabraniam? Mowie po prostu, ze mnie to wkurza. To teraz zakazane?
No i grrrratuluje, zlociutki, widze ze objales stanowisko rzeczniska prasowego ogolu formowiczow. "Nikogo to nie obchodzi".
No chyba, ze mowisz o sobie - doceniam, ze masz sie za nic.
obecnie oglada tylko zdaje sie "Samo zycie" a i to w innym pokoju. :)
Z tego co mi wiadomo to sż już zdjęto z anteny (chyba ze leci na jakimś podkanale polsatu).
A fakt, to jakis inny serial, z jakas Murzynka mowiaca dziwna polszczyzna jako jedna z bohaterek. Barwy szczescia? Zreszta jakie to ma znaczenie :P
To teraz zakazane?
Tak
Ludzie paczom na to co leci, lecialo by cos lepszego to ogladali by cos lepszego, proste.
To co mnie nurtuje to to dlaczego zagraniczne seriale wygladaja jak filmy i nie chodzi mi tu to o efekty czy obsade. Prosty przyklad - gdyby puscic komus 20 sekundowy urywek pierwszego lepszego serialu pokroju lost/dexter/prison break to nie jest w stanie rozpoznac czy to serial czy to film, podczas gdy polski/argentynski/brazylijski serial poznac golym okiem, bo wyglada tak jak bys wzial kamere i chodzil z nia po domu krecac poczynania domownikow. Co z tego, ze mamy kanaly w HD skoro puszczaja w nich twory przpominajace 15 letnia kasete z wesela...
QrKo--> Tak samo polski film od hollywoodzkiego też można odróżnić na pierwszy rzut oka.
No i ty tak na poważnie porównujesz najbardziej hitowe seriale z wielomilionowym budżetem o jakim najdroższe polskie filmy nie śniły do jakichś telenowel? Czy to jakaś niewykryta ironia?
to nie jest w stanie rozpoznac czy to serial czy to film
Ja zawsze myślałem, że to i to się kręci w taki sam sposób.
weneckie sidła -> tylko ze tu nie chodzi o budzet, seriale wymienilem te a nie inne, bo je przecietwny widz zna i wie o co mi chodzi, ale niech bedzie, wezmy takie Skins, serial raczej niszowy skierowany do konkretnej dosyc waskiej grupy odbiorcow, watpie zeby mial jakis super wielomilionowy budzet, a mimo to wyglada jak normalny film. Nie wiem czego to jest kwestia, na pewno nie wystarczy przyciac obrazu do 16:9, po prostu wyglada to jakos inaczej.
Ja zawsze myślałem, że to i to się kręci w taki sam sposób.
Ja tez, dlatego napisalem ze nie rozumiem skad ta widoczna golym okiem roznica. Moze kwestia jakiegos post processingu, nie wiem, nie znam sie na kreceniu materialow video.
Poza tym budzet budzetem, ale popatrzmy tez na co on idzie. Co z tego ze Hugh Laurie kasuje 200 patoli (czy tam 400, nie istotne) za odcinek, skoro caly ktorys tam sezon House'a byl nakrecony Canonem 5D Mk2, który nie jest jakims wyrafinowanym sprzetem, a mimo to obraz wygladal tak samo 'filmowo'.
To proste
ludzie czasem chcą pooglądać takich bajek tylko ze dla dorosłych
poza tym ludzie lubują się w problemach innych nawet wymyślonych postaci
QrKo--> Rozumiem o co ci chodzi, też nie wiem z czego to wynika. Po prostu wygląda inaczej, ale ciężko powiedzieć dlaczego :P