Dostałem właśnie w ramach gwarancyjnej wymiany nowego Radeona 7950 Gigabyte'a (6970 padł, ale jak widać warto było czekac miesiąc na reklamację :)) i coś mnie zastanawia. Zainstalowałem sterowniki, odpaliłem GPU-Z i w danych (obok screen) GPU Clock i Default Clock podaje 1000 Mhz, nie powinno być 900 Mhz....? To jakiś fabtycznie podkręcony model?
karta jest fabrycznie podkręcona i jej standardowy zegar wynosi 1000Mhz
a niekręconej wersji 900
wszystko jest w porządku
Ok, dzięki za wyjaśnienie sprawy :) Pozdrawiam.
Hmm tak teraz przeglądam wszystkie karty 7950 z ofery komputronika i wszędzie jest podane taktowanie pamięci 900 Mhz, ogólnie wacha się ono od 800 do 900. Gdzieś czytałem, że 900, to już jest właśnie po fabrycznym podręceniu... Sam nie wiem...
o prosze :) To jakaś magiczna seria, czy jak ?:)
edit: tak to wygląda w Catalyst Control Center
wyczytałem że gigabyte w wersji OC zwiększył taktowanie z 900 na 1000 Mhz
w nowszych egzemplarzach kart
Dzięki za cynk szybki :) Poczytałem teraz trochę o nowym biosie od gigabyte'a, ponoć można ten egzemplarz karty kręcić na 1.2 Ghz :) Nic tylko się cieszyć.
Ok, a czy temperatura 36 C w spoczynku i 87 C w stresie (far cry 3 na ultra) to jest ok, czy nie bardzo?
Wlacz sobie CoreTemp i bedziesz mial tam Tj max. Jest to maksymalna temp procka, ktorej przeroczyc nie mozna ale jak bedzie ponizej o jest ok. Ja mam 105. na i5 3570 i raz dojechalem do max104 z tym ze na 104 wpadlo na sekundke a tak wahalo sie miedzu 100 a 1003 w stresie na prime95.
Ale my tu nie piszemy o procesorze, tylko o karcie graficznej :) Co się okazuje, to chyba źle odczytałem loga z GPU-Z (jest tam tyle wartości, w tym często jedna nad drugą i w dodatku tak beznadziejnie rostrzelony tekst, że za cholerę nie mogę tego odczytać). Teraz jak na to patrzę, to temperatura była maksymalnie 65 C, przy wentylach na 50%, ale może się mylę... plik w załączniku. Ktoś potwierdzi?
https://docs.google.com/file/d/0B7KV-FHlZQADRkhsUTNjdElSMEU/edit?usp=sharing