Jest ktoś tutaj, kto pisał dzisiaj teoretyczny egzamin zawodowy z informatyki? :P Jak poszło?
Zdecydowanie był dość trudny...
Wiele z pytań nigdy w życiu nie widziałem na oczy.
Według mnie trochę przesadzili z tymi pytaniami jak dla drugoklasisty ;)
No tu się z tobą zgodzę. Niektóre pytania naprawdę były ciężkie. W mojej klasie na bank nie zdadzą wszyscy. Jak rozwiązywałem kilkanaście razy próbne z http://egzamin-informatyk.pl to za każdym razem miałem 70-95%, a teraz dali kompletnie inne pytania. Ba, jak sprawdzałem ten ze stycznia, to był o wiele łatwiejszy.
Wy się czego spodziewaliście? Pytań co to jest procesor albo za co odpowiada wejście D-Sub? Proszę was lol, ja mam swój za tydzień w poniedziałek, teoria potem 4-godzinna praktyka bodaj we wtorek i okaże się czego mnie technikum nauczyło i czy nauka na własną rękę zda egzamin.
Tak z ciekawości idziecie na studia, czy od razu praca? Sam planuje wkroczyć w informatykę, bo mam ochotę zrobić drugi fakultet i zastanawiam się co jest teraz pożądane u informatyka.
Wykształcenie wyższe i najlepiej jak będziesz się dobrze czuł w C++ lub innym języku i miał ze dwa lata praktyki/stażu nim zaczniesz coś robić, chyba, że wolisz grafikę to programy specjalistyczne. Ja osobiście nie wiem czy pójdę na studia teraz czy w późniejszym czasie, bo po złożeniu CV z kursami szkolnymi (c++, photoshop, autocad, joomla + sklepy internetowe) już dostałem parę ofert na maila.
Wiekszosc rozmow w profesjonalnych firmach zaczyna sie od " Mam nadzieje ze Pan wie ze Studia nic Panu w tej rozmowie nie pomoga tylko umiejetnosci"
ArtoseruS --> Nie bardzo rozumiem :) na jakie stanowisko te wymagania :]
MiniWm - na większość stanowisk, z ciekawości przeglądałem oferty w Katowicach (gdzie mieszkam zaraz obok) i we Wrocławiu (gdzie często bywam) i w 80% zgadza się - wyższe wykształcenie i doświadczenie przynajmniej roczne. Przy programowaniu zawsze gdzieś wymagana jest Java lub C++ bądź inny język programowania, do grafiki czy projektowania prawie zawsze Photoshop czy AutoCad, nie ściemniam, ciężko teraz po szkole po prostu iść, złożyć CV i dostać pracę bez jakiejś specjalizacji czy umiejętności w danej dziedzinie.
ArtoseruS -->Co to znaczy wiekszosc stanowisk :) prosze mi specjalizacjami bo ja z innej branzy jestem ^^
Bart2233 --> Co jak co :) ale programowania naucza :] chodz rownie dobrze zrobia to checi i ksiazki + praktyka
Akurat Autocada miałem już na swoich studiach, bawiłem się też Corelem przy robieniu mapek (studiuje Gospodarkę Przestrzenną). Jednak informatykę chciałem ze względu na programowanie właśnie, chcę się spróbować i zobaczyć czy mi się to spodoba, bo pracę z grafiką lubię bardzo.
MiniWm - choćby tutaj - http://www.pracuj.pl/praca/programista-c%2b%2b-wroclaw,oferta,3437541 lub tutaj - http://www.pracuj.pl/praca/projektant-programista-java-wroclaw,oferta,3445658
Jeśli Cię to z ciekawości interesuje to pooglądaj inne oferty na tej czy innej stronie, w większości potrzebne jest wyższe, doświadczenie i dobra znajomość jakiegoś środowiska. Oczywiście nie wszędzie tak jest, ale na większości stanowisk.
Test nie był najłatwiejszy ale 20 pkt. powinienem osiągnąć bez problemowo, pytania były dość trudne jak na pierwszy tego typu egzamin, szczególnie pytania o systemy plików. Pytania z Linuxem były naprawdę z kapelusza, najdziwniejsze było to, że nie było pytań średnich, tylko trudne i bardzo łatwe. Osobiście zniszczyło mnie 1 pytanie a mianowicie kilka cyfr (Bodajże wszystkie 0-9) i pytanie jaki to system zapisu danych.
Wiadomo kiedy beda udostepnione oficjalne pytanie? Bo z ciekawosci strzelilbym sobie tescik ;D
Jak masz duze doswiadczenie poparte umiejetnosciami (+ pasje) to i tak cie zatrudnia :)
A test imho jest w sam raz :)
ciężko teraz po szkole po prostu iść, złożyć CV i dostać pracę bez jakiejś specjalizacji czy umiejętności w danej dziedzinie.
bo przede wszystkim liczą się umiejętności, a dopiero potem papierki.