Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Dziwny problem z Radeonem HD 6750

24.03.2012 12:42
1
zanonimizowany835035
1
Junior

Dziwny problem z Radeonem HD 6750

od wczoraj jestem posiadaczem tej oto kary graficznej Gigabyte Radeon HD6750 1GB DDR5 niestety po zamontowaniu jej w komputerze dzieje się coś dziwnego zanim wogole uruchomi sie komputer jest 7 sygnalow (tak jakby z plyty glownej) po ktorych dopiero nastepuje rozruch calego komputera. Komputer uruchamia sie normalnie nic sie nie dzieje za wyjatkiem tych sygnalow ktore opozniaja caly start o jakies 20-30 sek. Chcialbym sie dowiedziec czy to normalne tzn czy ten model grafiki tak robi, w serwisie komputerow powiedzieli ze to nie sa sygnaly bledu biosu, po przelozeniu grafiki do inneg komputera czegos takiego nie bylo jednak komputer odpalal sie dluzej niz zazwyczaj. jesli ktos ma ta wlasnie karte graficzna niech sie wypowe strasznie mnie to irytuje no i jesli to wina grafiki to oddam ja na gwarancje. jesli cos niejasne to moge nagrac filmik z odpalania komputera wtedy wszystko bedzie pokazane

24.03.2012 13:34
2
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Dziwne. Poprzednia karta też była firmy AMD, czy Nividii, bo wtedy pozostałości po sterownikach mogą stwarzać problemy. Zasilacz masz odpowiedniej mocy? Zainstalowałeś najnowsze sterowniki karty graficznej? Bo te dołączone do karty na CD to nieaktualne zazwyczaj.
Może przy uruchamianiu zdejmij bok obudowy i obserwuj, czy wentylator startuje i co to dokładnie wydaje dźwięk.

24.03.2012 13:44
3
odpowiedz
zanonimizowany835035
1
Junior

no mi się wydawało ze dzwiek wydawal bios ten zwiastujacy jakis problem w serwisie kompow powiedzieli ze to jakby plyta glowna dawala dzwiek. poprzednia karta jaka byla zamontowana to radeon hd 3650 od saphire zaraz nagram ten dzwiek bedzie latwiej cos okreslic moze

24.03.2012 13:59
4
odpowiedz
zanonimizowany835035
1
Junior
Wideo

http://www.youtube.com/watch?v=VLE4zaChR_4&feature=youtu.be

tutaj masz filmik z tym dzwiekiem wiatrak na grafice pracuje od momentu wcisniecia przycisku power no a komputer po tym dzwieku odpala sie normalnie

24.03.2012 16:03
5
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

No nie wiem, być może jestem głuchy, ale ja słyszę jeden krótki sygnał, a jeden sygnał oznacza, że wszystko jest ok. Tutaj masz kody sygnałów:

http://forum.idg.pl/problemy-z-komputerem-t97238.html

24.03.2012 16:26
6
odpowiedz
zanonimizowany835035
1
Junior

no ten jeden taki sygnal to wiem ze jest wszystko ok a te wczesniejsze takie kliki? bardziej o to mi chodzi bo to sie pojawilo po zmianie grafiki
bo wlasnie po tych klikach zaczyna sie faktyczny rozruch komputera, a ja zupelnie nie wiem czym moze to byc spowodowane

01.04.2012 11:15
😒
7
odpowiedz
jacko78
35
Centurion

Nie jesteś sam w pokonywaniu codziennych trudności związanych z HD 6750. Ja z taką samą kartą od Gigabyte mam mnóstwo problemów. U mnie od pierwszego uruchomienia najpierw grzała się do ponad 100 stopni w spoczynku powodując restarty - naprawili, po powrocie z serwisu uruchamiała się praktycznie tylko za drugim razem po naciśnięciu reset na obudowie komputera - naprawili. Teraz po powrocie z serwisu karta ma zablokowaną pamięć i pracuje z maksymalną wartością żrąc bez potrzeby prąd i wydzielając więcej ciepła. Jeżeli naprawa jednej usterki ma się wiązać z powstaniem drugiej, to dziękuję. Od początku podejrzewam, że karta ma coś nie tak z pamięciami. Mam już dosyć tego bubla i chyba czas zażądać wymiany na nową. Od nowości się psuje.

Forum: Dziwny problem z Radeonem HD 6750