i będzie transmisja na żywo
Lądować będą amerykańscy piloci-instruktorzy, tak więc raczej nic nie grozi :)
dajcie spokoj - rwica mnie strzela jak widze ten samolot. rozumiem, ze fajna zabawka, ze po dwoch latach poslizgu w koncu dotarl, ale ile mozna?! w tv w kolko te same materialy co godzine puszczaja (polsat news) i nawet transmisje z ladowania maja zrobic, tak jakby papież mial ladowac...
Bo to mniej więcej tej rangi wydarzenie. I ostatnia szansa, że się tego bankruta (LOT) uda jakoś sprzedać i zachować logo...
Przecież jak kilka lat temu lądował pierwszy polski c-130, to była podobna pompa, normalnie zagrała orkiestra wojskowa i jakiś kościelny zaczął go błogosławić (!)
Ma fajne szyby, zaciemniane elektronicznie.
Katolicy błogosławią wszystkie środki transportu od lokomotywy po rower, nic nadzwyczajnego
A tak ogólnie to cieszę się że będziemy mieli takie fajne samoloty.
A czemuz to moderator zmienil sie tytul watku? "Plastikowy" brzmialo zbyt sarkastycznie? naruszalo regulamin?
...
Przyjdzie walec i wyrówna.
...
Znaczy Soulcatcher ....
Poltar ---> autor tego wątku nie jest miłe widziałbym gościem na naszym forum. Mogłem skasować dyskusję albo ją wyedytować. Uznałem że nie chcę karać innych za spamera.
Chcesz pośmiać się z samolotu zapraszam do kategori dowcipy.
Rozumiem, nie wygladalo mi to na jakas prowokacje. Sam uwazam ze caly ten szum wokol tego przelotu to znak czasow i spora przesada. Na jednej ze stacji widzialem nawet panelowa dyskusje nad ekranem pokazujacym aktualne polozenie na trasie. Szopka :)
/edit : Przydalaby sie raczej kategoria kabaret. Do tego sie sprowadza merituum przekazu medialnego. Rozumiem przekazanie informacji, wypowiedz eksperta. A mamy poranna relacje na wielu kanalach tv z tego ze do Polski leci ... samolot.
ludzie są spragnieni sukcesu, jeżeli celebrowanie samolotu ma im pomóc to dla mnie nie ma problemu
Tyle afery o latający autobus...
Trudno jednak się dziwić zainteresowaniu mediów, oni łapią się wszystkiego co przyciągnie widza. Oglądalność nade wszystko.
[12] No popatrz, a byłem przekonany, że wszystkie media działają z powołania - żeby informować rodaków o rzeczach super ważnych i istotnych, nawet jeśli nikt o nich nie chce słuchać...
widze, ze na forum porządek jak w pyongyang, moderatorzy zmieniaja nazwy wątków, wycinają zbedne (wg nich) wypowiedzi.
wszystko ku chwale przewodniczącego forum, równać do szeregu :)
Ładna ta maszyna. Ile ich Polska zakupiła? Ok, widzę, że 8, ładny wydatek.
Piszą pierdoły, że mało chętnych, drogie bilety i tak dalej. Jak rezerwowałem lot do Budapesztu na połowę stycznia, to już tylko 3 miejsca były do wyboru.
LOT ostatnio tak zwany "współczynnik wypełnienia" ma całkiem niezły a to za sprawą konkurencyjnych cen. Już za 400 pln można polecieć po Europie a ja w ubiegłym roku poleciałem za 270 do Madrytu. Polecam środowe promocje na stronie, można naprawdę tanio kupić bilet. Niestety w Polsce jest jakaś dziwna maniera, że to co nasze jest be a to co zagraniczne cacy, nie sprawdzając jak jest faktycznie.
@Soulcatcher
Poltar ---> autor tego wątku nie jest miłe widziałbym gościem na naszym forum.
:D ?
@pablo397
Nie rób offtopu, bo wątek poleci ;) Trzeba wielbić wodza i pytań/pretensji nie zgłaszać bo nic nowego nie wnoszą :P
Nawiązując do obecnej sytuacji - wreszcie zaczynamy doganiać świat :P
Najlepsze jest to, że w TV od jakiegoś czasu już się LOT chwalił, że ma całą flotę Dreamlinerów, ale troszkę się minął z prawdą chyba. Flota dopiero przylatuje :D
no jak słyszałem o biletach do tel avivu za pare stów to mnie szlag trafia.
gdzie szukac tych magicznych promocji z lot-u?
gdziekolwiek bym nie leciał to zawsze uzywam wyszukiwarek lotów (sky scanner np) a bilety kupuje przerz roznorakich posredniakow (choc np. u air asia to bezposrednio wychodzi najtaniej) i zawsze jak sa konkurencyjne przeloty od naszego rodzimego lot-u to ceny sa sporo wyzsze...
A kolejnych eskadr F-16 doczekać się nadal nie możemy... To może by mnie interesowało.
Samolot jak samolot, czm tu sie jarac. ;]
legrooch - slaba cos ta kamera. Obraz w 1080p jak z telefonu.
Zapomniałem, materiały legroocha też świetne. Gorsze niż recenzje, ale fajnie się oglądało. :)
Ten kraj to modelowy przykład na żarty, a w szczególności naród polski który tak kocha nasze TV i wiadomości jak TVN (telewizja dla ludzi do 70IQ) i TVP (nowa propagandowa telewizja na wzór z dawnego ZSSR, lub Chin ;) Co kilka dni oglądam wiadomości, aby się pośmiać, bo są lepsze niż kabarety, dwa dni temu było 15 min w wiadomościach o zaginionej kozie, mogę się założyć, że dzisiaj będzie podobnie o tym jak LOT kupił Samolot ;) Po prostu powinniśmy być dumni jako Polacy od 19:00 do 20:00 stać na baczność i śpiewać hymn bo nasz kraj ma samolot. Nie ma to jak sukces narodu, a pewnie nawet jest to dzięki cichemu wsparciu naszego naczelnego Wodza ;) Eh, brak słów.
[26] +1
Generalnie polskie media main-stream'owe można ocenić dość nisko. Technicznie wszystko na najwyższym poziomie, ale merytorycznie słabo. News o samolocie można porównać do tego w latach 90, gdy wszystkie stacje w kółko mówiły, że Michael Jackson chce zbudować w Polsce park rozrywki...
A.L.e.X - można również dać sobie wmówić Jarkowi, że jesteśmy do niczego, wszystko jest źle i jesteś podludźmi generalnie
Fajne materiały legrooch.
@albz74 - tutaj nie chodzi o politykę, tylko o propagandę sukcesu, który jest mizerny. Ja rozumiem, że Polska firma LOT kupiła nowoczesny samolot, ale bądźmy poważni ;) Polskie media podniecają się tym na poziomie takim jakby to Polscy naukowcy stworzyli "najnowocześniejszy" samolot na świecie. Jest tylko ważny tematów do omówienia w naszym kraju, a wszyscy zajmują się nieistotnymi bzdurami. I jeszcze bandy kołków idą i stoją oglądając jak ląduje samolot z żonami ;) jak wieś z Afryki ;) Kabaret w najlepszym wydaniu start o 19:00, lub jak ktoś woli to może wejść na gazeta.pl i zacząć się śmiać już teraz.
No promują bankruta, coby może jeszcze jakoś kurz pod dywan zamieść i tyle. Ktoś to łyknie, a ktoś nie.
Event jest dla spotterów, a nie barachła, które oszczędza dwa lata na bilet do Londynu :-D Co jakiś czas przylatuje Rusłan, który jest 4 razy taki jak Dreamliner i nikt z tego nie robi afery :-) Za to zdjęcia jakie!
Mastah ==> Ale słusznie napisałeś - co jakiś czas (raz w miesiącu dokładnie). Wiesz, ile razy był już od 1997? Aż się nie chce liczyć. Dlatego Dreamliner jest ciekawszym obiektem :)
A.l.e.X
LOT jako pierwsza linia w Europie posiada ten samolot - tak, to jest sukces POLSKIEGO przewoźnika, a nie propaganda tegoż. Ja wiem że niektórzy zawsze muszą marudzić i narzekać, ale bez przesady.
A.l.e.X -> Wolę obejrzeć Fakty w TVNie, niż cały czas bombardować się w kółko jednymi tematami i słuchać narzekania. :) Nie widzę powodu do najeżdżania po mediach. Każdy ogląda te, które lubi i z którymi czuje się dobrze. Możesz w tym czasie oglądać TVN CNBC lub TV Biznes, a jak kogoś nie interesuje ekonomia, to nie musi - i taki wybór jest fajny...
LOT jako pierwsza linia w Europie posiada ten samolot, a reszta kupuje A380
Nie do końca. To tak jakby autobus z minivanem porównać
Zapewne wpłynęło na to szereg czynników - widocznie nie widzieli sensu kupowania A380. Decyzję o zakupie samolotu na pewno są szczegółowo analizowane i omawiane - w końcu to nie zabawka. Poza tym LOT chyba nie może sobie w chwili obecnej pozwolić na szastanie pieniędzmi - widocznie 787 bardziej się im opłacał.
Przypomniała mi się sytuacja z tenisistą Jeżykiem który w pewnym momencie wyskakiwał nawet z przysłowiowej lodówki.
No ale samolot fajny, ultranowoczesny full wypas, czad. Jednak dla mnie najfajniejszym samolotem pasażerskim wciąż pozostanie koko dżambo ;D
legrooch, a Rusłan skąd i w jakim celu do Warszawy co miesiąc lata? Jakiegoś konkretnego dnia? Chętnie bym go zobaczył, bo niewiele tego jest na świecie z tego co widzę na Wiki.
pisuar ==> Przylatuje raz na miesiąc zabrać zabawki (Black Hawki) z Mielca na pokład. Kiedy dokładnie nie mam pojęcia. Pewnie według produkcji mieleckiej.
Od jakiegoś czasu black howki z mielca są ładowane w podrzeszowskiej Jesionce.. A większe zgromadzenie ruslanow jest w niemczech ba lotnisku Lepizg mam kilka fotek z rzeszowa a takze z niemiec.. Na mojej stronie www.morbus.digart.pl zakładka digarty
Wczoraj w firmie postanowiliśmy, że jak dotrze do nas nowa kserokopiarka to zarząd ubierze się w garniturki i powita na wejściu nasze nowe cacko :) A pracownik miesiąca rozbije o nie butelkę Dom Pérignon ;)
Czołówki gazet, portali (na czerwono), dzienników tv: Wiadomość dnia - ląduje samolot.
Ja rozumiem, że media kształtują gusta i myślenie większości owieczek w kraju, ale żeby to już do takiego stopnia ?
Przez takie nowinki ten naród zdurnieje totalnie za niedługo.
Nie wiem, czy już ktoś o tym pisał... ale jak tak słuchałem o tym "fenomenalnym samolocie, jedynym w swoim rodzaju " to zaczynam się zastanawiać, kiedy będzie się robiło relacje live z wjazdów Lamorghini, czy Ferrari na terytoria Polski - wprawdzie samochody tej klasy już po polskich wybojach jeżdżą, ale to chyba chore żeby podniecać się tym, że do kraju przylatuje jakiś supersamolot w barwach LOTu i dawać relację w deseń "zobacz, w którym miejscu teraz znajduje się samolot!" ;)
Mnie bardzo interesował ten przylot, szum medialny z tego powodu, że to najnowocześniejsze samoloty dalekiego zasięgu i LOT je kupił. Może to być ich wygrana, lub sromotna klęska, zobaczymy.
Samolot jest ładny, mamy go w podstawowej wersji 787-8 (a szkoda, że nie dłuższa wersja), czyli kilka metrów jest krótszy niż 767-300 które aktualnie użytkujemy, nie będą mi nad osiedlem już latać 767 niedługo :(
Ja tam sie jakoś nie dziwie temu narodowemu poruszeniu bo jak dobrze sie zastanowić, to w zasadzie nie odbiegamy pod tym wzgledem od reszty świata - w innych krajach setki jak nie tysiace ludzi ogląda wodowania / wypłyniecie w pierwszy rejs wielkich statków pasazerskich, otwarcia tuneli, autostrad, prezentacje nowych super szybkich pociagów, ladowania nowych samolotow typu A380 czy Dreamliner - jak pierwszego dostarczono zdaje się do Japoni to tez poł swiata o tym pisało a na miejscu było wielu którzy ogladali to na zywo. Przykładów mozna wymienic jeszcze kilka, ale to chyba normalne ze ludzi interesuja sie tym czego jeszcze nie znają, nie widzieli.
Jedyne co trzeba przyznac, to to ze skala przezywania przez wszelakie media tego wydarzenia w Polsce faktycznie stała sie śmieszna.
Swoją droga, to wszedzie podkresla sie, że jestesmy pierwszym krajem w europie ktory ma ten samolot, a mnie ciekawi, czy jakis inny kraj zamowił wogole te samoloty poza Polska??? :))) Z tego co widze to niemcy postawili na 747-8, dalszy zachod europy to juz wiadomo, głownie airbusy. Moze jestesmy jedynym krajem ktory ma 787 i tak juz zostanie?? :)
British Airways i Air France tez zamówiły, ale LOTowski jest pierwszy w Europie.
Szczerze mówiąc jak wczoraj i dziś widziałem ten cyrk w TV to... tak właśnie wyglądała propaganda sukcesu za PRLu? Bom ciut za młody, by pamiętać...
Nie wiadomo, czy sie smiać, czy płakać... Relacja live z lądowania samolotu. A dziś zwiedzanie! Wow, telewizorki i kibelki! I kokpit, elektroniczny! Jak w Airbusach! :D
I tak, rozumiem - pokazać. Ale szum jak wokół tego zrobili... Tak, ktos "przesadził ze skalą". Cholernie delikatnie mówiąc. Event wyszedł jakby co najmniej Stadion Narodowy otwierali. W sumie... Stadion sporo tańszy od tych ośmiu latadełek.
Aeroflot - 22 sztuki
Air Berlin - 15 sztuk
Air Europa - 8 sztuk
KLM / Air France - 25 sztuk
LOT - 8 sztuk
Norwegian - 3 sztuki
Privat Air - 2 sztuki
Jako dodatek blisko nas - British Airways - 24 sztuki
Łącznie zamówiono na świecie ponad 850 sztuk 787 w różnych wersjach.
Rusłan aż tak regularnie nie przylatuje chyba, bo bym był za każdym razem :-) Natomiast trzeba sprawdzać na forach, typu lotnictwo.net.pl itp, bo piszą tam ludzie ze znajomościami np. w firmach handlingowych, albo ATC i wiedzą z wyprzedzeniem co jest grane. Potem tylko radyjo i jazda, żeby przypadkiem pasa do lądowania nie zmienili w trakcie, bo będzie porażka.
Czyli jednak nie bedziemy jedyni :)
Troche niepokojace jest jednak to co wczoraj mowili w tv - kapitan Wrona juz sie szkoli do latania na 787 :>
Ja bym sie jednak bardziej cieszył, jak by zamowili w Locie chociaz jednego 747-8 albo nawet jakiegos starego 747 wyciagneli gdzies z Nevady ;)
CRC - owszem byłoby fajnie mieć 747, ale z drugiej strony...po co? ;)
Własnie po to, ze "było by fajnie" ;)
Mieszkam niedaleko lotniska, troche mi sie juz znudziły te male samolociki, a taki 747 byłby miła odmianą :) 2 lata temu startował taki akurat w moją strone i fajnie to wygladało.
747 przylatuje jakoś raz w miesiącu, bo EL AL ma połączenie z Tel Avivu bezpośrednio.
+++
A co do generalnie fajności, to osobiście też jestem fanem A380 i generalnie samolotów wyposażonych w starsze Rollce Royce'y, Trent 800 i 900, bo takie brzmienie po prostu trzęsie ziemią :-)
https://www.youtube.com/watch?v=FqEkvhX6YpQ
https://www.youtube.com/watch?v=MhgdlGH3EXM
I Legroochowe też wrzucę, bo miał dobry punkt widzenia :-D
https://www.youtube.com/watch?v=HnNZHTjuizc&list=UUjrbF7WDV1MowcJsZNIP2ZQ&index=11&feature=plcp
Herr Pietrus
Pierwszy 787 w Japonii:
http://www.youtube.com/watch?v=dB11CG6jZjM
http://www.youtube.com/watch?v=jvOOpxycE_c
Pierwszy 787 w Air India:
http://www.youtube.com/watch?v=mAQZnDxQ828
Cały świat tak robi, ale oczywiście Polacy muszą narzekać.
Ale co to jest. Fragment długiego pasma informacyjnego? Z dwóch dni? Czy wrzucasz jakiś film z kanału a'la Discovery albo jednego newsa i porównujesz z relacjami na TVP Info? Pokaż te japońskie serwisy informacyjne live z mapkami gdzie jest Boeing, to przyznam ci rację. Poza tym nawet jakby tak robił nie cały, ale nawet półtora świata - pozostanie to dla mnie głupie w takim wydaniu. A już Japonię podawać za przykład normalności, to swoją drogą trzeba mieć poczucie humoru ... :P
Boeing nieźle smaruje, to i ma reklamę widocznie...
Jako, że forum lotnictwo.net.pl padło na czas jakiś, ktoś wie kiedy ów 787 zaczyna regularną służbę?
Boże, skończcie narzekać, zajebiście, że są nowe samoloty, nowoczesne, ładne, duże. Będzie jeszcze 7 powitań i 4 pożegnania.
Da_Mastah - przylatuje, ale nie na to lotnisko w poblizu ktorego ja mieszkam :)