Witam
Otóż podczas pracy na moim laptopie co jakiś czas można usłyszeć cykanie (chyba dysku ? tzw. parkowanie głowic dysku ? ) jeżeli tak to czy można to wyłączyć ? słyszałem, że po jakimś czasie może to uszkodzić dysk jeżeli przekroczy się pewien limit parkowań ?
Z góy dziękuje za pomoc .
QuietHDD
Narmo mam jeszcze jedno pytanie czy warto wyłączyć takie parkowanie ? czy naprawdę może ono uszkodzić dysk ?
Ja w Asusie 1215N wyłączyłem, bo bardziej przeszkadzało, niż pomagało (zwłaszcza w nocy).
Parkowanie ma teoretycznie swoje zalety (zmniejsza się pobór prądu nieznacznie, zwiększa się bezpieczeństwo w wypadku wstrząsów), ale i też wady (zwiększony czas dostępu do danych zaraz po zaparkowaniu głowicy, hałas towarzyszący temu procesowi). Słyszałem coś o limitach parkowania, ale nigdzie nie mogę znaleźć jakichś rzetelnych informacji na ten temat.
Przenoszę laptopa raz w tygodniu z domu na stancje jednak podczas podróży nigdy go nie używam wiec podczas pracy zawsze stoi stabilnie.
Ostatnie pytanie czy wystarczy użyć raz tego programu ? czy musi działać w tle cały czas aby zatrzymywał to parkowanie ? jeżeli wystarczy raz go użyć to czy jest możliwość potem włączenia parkowania ?
Model laptopa to Asus K53sv jak cos
Musi działać cały czas. Po prostu wrzucasz go ręcznie do autostartu i zapominasz o nim.
Pobrałem program ustawiłem, jednak "cykanie" nie ustało. W czym jest problem ? źle ustawiłem ?
Myślę, że nie pada ponieważ to "cykanie" występuje raz na 2 minuty czasem raz na minute. Czyli parkują się głowice, pozatym jest to nowy dysk ma drugi dzień :)