Kto taki dysk posiada u siebie w PC? Warto zainwestować, i zamienić ze zwykłego SSD pod SATA? Jakie różnice, wady, co usprawni taki dysk itd.? Na co zwrócić uwagę, o czym warto wiedzieć, czy jest sens kupować taką rzecz.
Myślę że warto.
Taki dysk: SSD 970 EVO Plus NVMe M.2 1T - do zakupu takich dysków się szykuję, bardzo szybkie i w miarę tanie
M.2 to typ złącza, można na nim obsadzić zarówno dyski SATA jak i NVMe. NVMe jest mniej więcej 5x szybszy niż podobny SATA. Więc jak będziesz kupował to musisz brać dysk NVMe M.2. A nie SATA, wyglądają bardzo podobnie.
Na płycie musisz mieć złącze:
M.2 Socket 3, gniazdo M.2 3 z klawiszem M, obsługa nośników pamięci typu 2242/2260/2280, tryb PCIE 3.0 x 4
Musisz to dobrze sprawdzić, bo jeżeli kupisz nową płytę to nie będzie problemu, ale na starszych są starsze wersje, wolniejsze.
Dzięki za odzew. Płyte główną mam ASUS Maximus Hero VIII. Co polecisz? Na pewno coś 500-1000Gb. Jak z żywotnością takich dysków?
ADATA 1TB M.2 PCIe XPG SX8200 Pro?
Akurat na tym elemencie bym nie oszczedzal. Rowniez sugeruje Samsunga 970 Evo plus. Bardzo dobry stosunek jakosc/cena.
Popatrz sobie na testy wydajnosciowe.
Solnica ma Maximusa HERO VIII i ma taki dysk M.2 NVMe, dobrze mu chodzi.
Dysk który podałeś ma standardowe parametry. One wszystkie są bardzo podobne.
Dyski PRO zarówno Samsung jak i jak i ten co podałeś ma nieco wolniejszy zapis i większą żywotność.
Ten co ci podałem 970 EVO Plus NVMe ma szybszy zapis i mniejszą żywotność.
Ale żywotność i tak nie ma większego znaczenia, co innego jak byś miał serwer, ale dla normalnego usera to ci będzie chodziło latami nawet te o mniejszej żywotności.
Ja jestem zwolennikiem Samsunga, te EVO Plus są w tej chwili najszybsze.
Akurat mam dyski Samsunga SSD ale SATA :) Hmm zastanowię się nad tym 970, jak tak polecacie. Tak widze na czas żywotności... przy standardowym użytkowaniu(8-12h dziennie) to taki dysk pośmiga spokojnie i 10 lat bez uszczerbku. Generalnie oprócz super odczytu i zapisu, taki dysk ma sens do gierek, w sensie FPS będzie coś większy?
Sam dysk jest bardzo ważny, ale gry to głównie procesor, ram i przede wszystkim karta graficzna.
Nie mniej niż 16 GB RAM
Procesor i7 lub i9 z wyższych modeli
Karta conajmniej 1080, a jak chcesz grać w 4K to RTX 2080 lub nawet dwie jednocześnie.
Zaraz mnie zjedzą za to co napisałem i powiedzą ci że i5 i 1070 ale to nieprawda :)
Ja mam podobną płyt jak ty i zmieniam na https://www.gry-online.pl/forum/nowy-zestaw-pc-prosze-o-uwagi-i-wskazowki/z8e333df?N=1
Dobry zestawik składasz :) Ale jak tak patrze, jak ta technologia sie zmienia i ceny. 2 lata temu złożyłem na tamte czasy 'mocarza', teraz przeglądajac za ile kasy bym złozył to samo teraz... ehh :D
Ja płytę i procesor wymieniam średnio co 3-4 lata, karty graficzne 1-2. Także nie jest tak tragicznie. Stare elementy sprzedaję za mniej więcej 40% ceny, odliczam sobie VAT na firmę.
Ale co najważniejsze komputer jest moim źródłem kasy, zarabiam Pracując na nim, gry to dodatkowa rozrywka.
Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi sie, ze w grach nie odczujesz roznicy, bo tutaj liczy się czas dostepu, a te sa pewnie bardzo podobne. Jezeli się myle to mnie poprawcie, bo nie chce wprowadzac w bład.
Głównie mi chodziło o odczytywanie, doczytywanie rzeczy w grze. Bo jako tako na FPS nic niewpłynie.
Jest różnica, nie jest tak wielka jak by wyglądało ze specyfikacji 600 MB/s SATA i 3500 MB/s NVMe, ale realnie podczas ładowania gry będzie około 25% szybciej w stosunku do topowego dysku SATA SSD
Przyjrzałem sie dokładnie tym dyskom M.2 i zwykły SSD SATA, w gierkach jest różnica... wczytywanie, doczytywanie nawet o 5-10 sekund szybsze no i fps o dziwno większy na M.2, potrafi być nawet miejscami maksymalnie o 10 klatek więcej jak na sata, a tak średnio to 2-3fps więcej... wow.
Zerknij na to: http://www.sajdyk.pl/2016/12/ramdysk-jako-narzedzie-do-ochrony-dysku.html
Soul też może pomyśleć o takiej kombinacji, zwłaszcza że myśli o dużej ilości pamięci.
O tym też dawniej myślałem. Najlepsza sprawa. Ale dla entuzjastów, zawodowców i kasiastych :)) :D
Jakies 3 miesiace temu zlozylem zestaw w ktorym system postawilem wlasnie na M.2 970 EVO i nie wrocilbym juz do zwyklego SSD na SATA.
System wstawal mi od momentu wlaczenia power w jakies 6 sekund (obecnie ok 9-10 bo dolozylem dwa starsze hdd na dane i ich wlaczenie na starcie troszke wydluza czas startu calosci). I nie jest to 10 sekund do pokazania pulpitu tylko do pelnej aktywnosci kompa (zaladaowania Vibera, Discorda, Steama itp)
Na drugim kompie mam system postawiony na SATA 850 EVO i trwa to zauwazalnie dluzej. Troche wplyw moze miec minimalnie gorszy procek, ale jestem pewien ze najwieksza roznice robi wlasie magistrala dysku.
/edit. Oczywiscie wplyw tez ma zapewne to ze system ma dopiero kilka tygodni i zapewnie za jakis rok bedzie to juz nie 10 tylko z 15 sekund.
Zakupiłem Samsung 970 EVO 1TB. Mam nadzieje że dobry wybór. Nie Pro, nie Plus. Będzie?
Tutaj ciekawy test dla RAID 0 na NVMe https://pclab.pl/art75813.html
Też jak macie Samsunga 970 to poprzez Magician nie ma opcji optymalizacji na win 10?