Siema, mam problem, otóż ostatnio mój pc bardzo wolno chodzi, nie wiem czym jest to spowodowane, skanowałem go, i nie mam żadnych wirusów, gry mi zamulają, tak to chodziły na najwyższych ustawieniach i nie było lagów. Mój pc:
Intel i5 3.10Ghz
GTX 560OC 1GB
8GB ramu [2x4GB 1600MHz]
Asrock b75pro3
Dwa dyski 750GB seagate 7200obr.
zasilacz: SilentiumPC Deus G1 500W.
sprawdź HDD (HD Tune, zakładka benchmark)
Screen pierwszego dysku, na którym mam gry, system, i programy.
http://iv.pl/images/33669280086263260540.jpg
Dysk 2, na którym przeważnie są moje nagrane filmy z gier, aktualnie pusty.
http://iv.pl/images/76746719748558693392.jpg
W łącze internetowe wątpię z 2 powodów, pierwszy to że mam dobry internet, na steam pobiera mi przeważnie 3mb/s w grach zawsze mam mały ping, 2 z powodów który odpada, to że lagi są np. w GTA 4, gdzie do grania nie jest potrzebne łączne z internetem, tylko do uruchomienia. Gdy były czasy że internet wolno chodził, to w grach bf3 na multi, nie były odczuwalne te lagi.
Lagi sa spowodowane slabym laczem internetowym a nie specyfikacja komputera.
Lagi to nie tylko przy grach multi. Lagami teraz nazywa się zwolnienia, przycięcia itd. w zwykłych grach nie mające nic wspólnego z łączem internetowym i przesyłem danych.
Wiec co to może być ?
sprawdź czy jakis proces ci nie zjada procka
W procesach wygląda spokojnie
Musisz sprecyzować co tak naprawdę działa wolniej. Najczęściej jest to:
1. Fragmentacja HDD -> dłuższe wczytywanie systemu i aplikacji, czas reakcji systemu jest dłuższy, a gry choć momentami chodzą płynnie od czasu do czasu szarpią. Ściągnij http://www.piriform.com/defraggler i zdefragmentuj dyski. Standardowy windowsowy defragmentator robi więcej szkody niż pożytku.
2. Przegrzewanie się GPU lub CPU. Może się tak zdarzyć, że bios czy układy na GPU obniżają napięcie i taktowanie w momencie przekroczenia temperatury krytycznej.
3. Poprzestawiane opcje w BIOSie. Niektóre ustawienia mogą powodować znaczny spadek wydajności np. wyłączenie cache L1 i L2.
4. Problemy ze złączami na płycie głównej. Sprawdź, czy GPU i RAM siedzą dobrze w slotach, oraz czy złącza SATA i zasilania są dobrze dociśnięte. Gdy połączenia są nieszczelne, to mogą powstawać losowe błędy sprzętowe, albo komunikacja może odbywać się w jakimś trybie awaryjnym po niższej przepustowości.
Zgadzam sie z kolegą wyżej
ewentualnie możesz kupić jakieś lepsze chłodzenie jeśli sie komp grzeje za bardzo, albo przedmuchaj kompa sprężonym powietrzem :P
Gdy połączenia są nieszczelne, to mogą powstawać losowe błędy sprzętowe, albo komunikacja może odbywać się w jakimś trybie awaryjnym po niższej przepustowości.
nieszczelne, tryb awaryjny, niższa przepustowość
Jutro kupię to sprężone powietrze, szczerze, komputer nie posiada zbyt dużo kurzu, ale wiem, że trzeba go chociaż co 2 miesiące czyścić. Z temperaturą to problemu nie ma, obudowa to I-box net 716, miała już 2 wiatraki, z tyłu i przodu, ten z przodu jest większy, boczna klapa ma wycięte otwory, z kablami też jest ładnie poukładane, dodatkowe wiatraki w komputerze to wiatrak z radiatorem na procesorze, i dwa na karcie graficznej, zasilacz też ma jeden, na całej jego podstawie.
Dodam link z 3 gier, które nagrałem i jak się obecnie zachowują, przeważnie tylko w te 3 gram, z gta 4 dziś zaczął problem, z bf4 trochę lepiej, bf3 bez zmian, musiał bym sprawdzić jeszcze inne gry.
http://www.youtube.com/watch?v=-6OXCGDgFR8
GTA 4 dziwnie chodzi, jak by miało włączone jakieś ograniczenie fps, kiedyś pamiętam miałem problem z fifą, gra w pewnym momęcie się ostro zmuliła, a potem dostała speed x2. A czy te użycie GPU podczas tych gier jest normalne ?
Dobra, sprawa w połowie opanowana, GTA 4 chodzi już normalnie, powodem tych niskich klatek były dwa pliki, które nie wiem jak znalazły się u mnie w folderze gta 4 dziś o 13, dziwne xD :D Drugie to dla czego mam takie wysokie zużycie karty graficznej podczas grania w bf4 ? Nawet na low jest bardzo wysokie.
A, był bym zapomniał, dla czego nie mogę nagrywać battlefield 4 w pełnym oknie, tylko muszę mieć zminimalizowane żeby nagrywało pulpit, tym łapiąc obraz gry ?
Wytłumacz mi czemu nie szykujesz się do spania na jutro do szkoły tylko biadolisz?
Nie jestem jeszcze śpiący, ale zaraz idę ;D