Witajcie.
Pomóżcie mi proszę dobrać jakąś kapitalną strategię dla syna, aby go oderwać od MMO i innych badziewi :o)
Tematyka dowolna SF, fantasy, średniowiecze lub antyk , byle nie czasy napoleońskie i późniejsze (II w.św.)
Grał ostatnie kilka tygodni w "The Battle for Middle-Earth II" , a teraz szpila w "Heroes V" więc jest szansa, że jeszcze wyjdzie na ludzi :)
Niestety grafika musi być w miarę na poziomie (ech, ta dzisiejsza młodzież) i stąd data wydania , bo jak obserwuję rynek, to po 2006 jest już na czym oko zawiesić....
Ja wiem, że największe hiciory wychodziły pod koniec lat 90-tych i z początkiem 2 tysi , ale niestety, za duża w nich pikseloza... no cóż, signum temporis ...
Podajcie proszę jakieś fajne tytuły (oprócz tych najbardziej znanych, czyli serii Total War, Heroes, Settlers, Civilization, Age of Empires, Disciples, Anno i Tropico)
Ups, nie doczytalem - moj blad...
Gregory PL --> Pomyśl o Europa Universalis III, Crusader Kings 2, Hearts of Iron 3 i Victoria II. Oczywiście z dodatkami :)
Bardziej złożonych strategii raczej nie znajdziesz, nie wiem tylko, czy ich estetyka będzie wystarczająco dobra. (ehh, estetyka w strategii? ;)).
Hm, a może Knights of Honor? : ) Owszem, gra wyszła w 2004, ale wciąż wygląda nieźle. Jest dość złożona, a jednocześnie łatwa do ogarnięcia. Poza tym - wciąga!
I tak jak kolega wyżej, polecam EU III - miodzik.
Medieval II total war z doskonałym modem Third Age, zmieniającym kampanię na Władcę Pierścieni. Rewelacja.
Mam pytanko do tematu.Czy mod third age do medieval total war 2 jest spolszczony? Z góry dzięki za odpowiedź.
Super, dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Już zaczynam myszkować po aukcjach i skupywać wskazane tytuły.
Co do " Knights of Honor" to niestety, trzeba poczekać na jego remake. Jest nadzieja , że powtórzą bestsellery w nowej oprawie graficznej, np. taki Shogun TW czy Rome TW doczekały się dwójek...
Zresztą każda nowo wydawana strategia czerpie garściami pomysły ze swoich poprzedniczek.
A tak przy okazji, nie pytałem o rozbudowane czy złożone strategie , tylko po prostu fajne i wciągające.
Dziwne tylko, że nie powstała gdzieś jakaś lista "the best of strategy & economy games" ?
A może Homeworld 2 + mod complex?
Pierwowzór juz przestarzały ale mod przekształca go w genialną strategię z unowocześniona grafika i efektami.
Dodatkowo uzupełnia o dodatkowe 'ficzersy' jak system zarządzania energią, oficerami i załogą, zajmowanie planet i ich okupacja oraz prowadzenie badań nad technologiami. A co najważniejsze, mod jest całkowicie ukończony.
Gra sie znakomicie - naprawde polecam.
stronka z trailerem: http://www.homeworld2complex.com/index1.htm
Gregory PL --> Pisząc o złożoności gier Paradox-u, samo przez się rozumie, iż gra jest wciągająca jak nie wiem co ;)
Wymaga chwili czasu (niestety) na zapoznanie choćby z podstawowymi zasadami - ale później oferuje poziom rozgrywki (i stopień wciągnięcia i funu), jakiego nigdzie indziej nie znajdziesz ;)
Jeżeli jeszcze nie grałeś, to koniecznie spróbuj Company of Heroes (dodatki też są fajne, szczególnie pierwszy przypadł mi do gustu). Sequel jest już w drodze, więc teraz jest najlepsza chwila na pierwszą część :-)
@down
Nie doczytałem :<
A z prostych efektywnie graficznie strategii do wyboru
Rising Kingdoms
Rise of Nations: Rise of Legends
Heroes of Annihilated Empires
Combat Mission: Shock Force
Combat Mission: Afghanistan
Combat Mission: Battle For Normandy
Combat Mission: Fortress Italy
Jak ma zostać drugim Pattonem, to tylko najlepsze tytuły wchodzą w rachubę.
"Tematyka dowolna SF, fantasy, średniowiecze lub antyk , byle nie czasy napoleońskie i późniejsze (II w.św.)"
Jeśli lubi Heroes i Disciples to koniecznie King's Bounty, we wszystkich najnowszych wydaniach.
A fucktycznie nie zauważyłem.
No to Warcraft III.
Może nie najładniejsza na rynku, ale nadal świetna strategia z elementami RPG, praktycznie jeden z najlepszych RTSów po dziś dzień.
Spellforce też się nada chyba.
Po zabawie z W3 natomiast można jeszcze łyknąć Armies Of Exigo.
Command & Conquer Generals z dodatkiem Zero Hour. Swego czasu zagrywałem się w to godzinami.
Zebrałem z tego wątku wszystkie najciekawsze propozycje i skusiłem się na zrobienie małej listy "The best of..."
Wyszło coś takiego (chodzi oczywiście o tytuły wydane od 2006 roku, kolejność alfabetyczna) :
Age of Empires III
Anno 1701 i późniejsze
Civilization IV i dalej
Combat Mission: Afghanistan
Combat Mission: Battle For Normandy
Combat Mission: Fortress Italy
Combat Mission: Shock Force
Command & Conquer: Red Alert 3 oraz C&C 3: Tiberium Wars (Wojny o Tyberium)
Company of Heroes
Crusader Kings 2
Dawn of War II
Disciples III i dalej
Empire Earth II
Empire: Total War
Endless Space
Europa Universalis III
Europa Universalis III
Hearts of Iron 3
Heroes III , V i ew. VI
Heroes of Annihilated Empires
King's Bounty: The Legend (Legenda) i nowsze
Rise of Nations: Rise of Legends
Rising Kingdoms
Settlers V i dalsze
Spellforce 2
StarCraft 2
Stronghold 2 i 3
The Battle for Middle-Earth II
Total War cała seria od ROME w zwyż. (a Medieval II z modem Third Age)
Tropico 3 i 4
Victoria II
Warhammer 40,000: Dawn of War II i dalsze
World in Conflict
Jest tego trochę. Nie trzeba więc koniecznie sięgać po zakurzone tytuły z lat 90-tych (no chyba , że przez nostalgię :)
Czy ktoś jeszcze ma coś do dodania ?
dodałbym, że do wielu z tych gier powstały oszałamiające mody(wspomniany Third Age, ale są inne świetne i będą jeszcze lepsze)... więc trzeba by mieć mnóstwo czasu, że wszystkiego spróbować :P
Supreme Commander (I uważane za lepsze ale II też ujdzie) , dziwne że jeszcze nikt nie wymienił.
Podepne się pod polecenie SC2, nie tylko pod względem kampanii (różnorodność misji jest śietna), ale multi to przede wszystkim najważniejsza część gry.
Warhammer 40,000 Dawn of War Soulstorm
Command & Conquer 3 Wojny o tyberium i Red Alert 3
Moim prywatnym zdaniem i tak w startegiach rzadzi stareńke ORIGINAL WAR. Graficznie jeszcze nie razi koszmarnie za to poziom rozrywki poprostu wymiata. Ja juz na zawsze pozostane oczerowany tą grą.