Pewnie znajdzie sie na forum ktos jeszcze, kto obserwuje profesjonalna scene DOTY - w kazdym razie Valve wlasnie oglosilo, ze na Gamesconie zaprezentuje grywalna wersje DOTA2 i zorganizuje turniej, ktorego zwyciezca zgarnie... milion baksow. Nie wiem, czy byl kiedykolwiek e-sportowy turniej z taka nagroda. Zaproszonych jest 16 teamow, nie zabraklo MYM, GGnet, Na'VI a takze chinskich rozkurwiaczy jak Tyloo i CCM.
Jestem strasznie podjarany, czuje, ze ta gra to bedzie wielki sukces :)
No, no, jedziemy z chłopakami. Jesteśmy jednymi z faworytów do zwycięstwa, ale nie ma co zapeszać. Jak wygram, podzielę się z kilkoma GOLasami.
Co do tematu - Valve jest chyba pewne, że Dota 2 będzie sukcesem, skoro przeznaczyło tyle kasy na turniej.
marcus alex fenix --> Wygląda to na żart. Dlatego też zapytam, to prawda? :) Jeśli to tak bardzo gratuluję tobie i wam.
Valve jest chyba pewne, że Dota 2 będzie sukcesem, skoro przeznaczyło tyle kasy na turniej.
A co to jest milion dolarów w czasach kiedy gry robi się za paredziesiąt milionów? Szczególnie dla Valve, który non stop zgarnia złoto ze Steama.
Wiem że trochę pytanie jak na nooba bez googla, ale wytłumaczy mi ktoś, tak może być ogólnikowo, na czym polega gra w Dotę i jego klony? Widziałem kiedyś urywki na youtube ale nie sczaiłem o co chodzi.
jak nie Valve, to sponsorzy
nakręcą medialny szum, postawią banner firmy X przy komputerach grających i zobaczy go miliard osób
Mazzeo - 2 drużyny przeciwko sobie, grają Herosami (każda osoba wybiera jedną postać)
zdobywa się poziom zabijając innych, kupuje się przedmioty (nieźle rozwinięty system składania recept)
rozgrywka toczy się głównie na 3 ścieżkach, (tak jakby mosty na których się zmieści jedna osoba) bohaterowie i pomocnicze lekkie jednostki walczą przepychając linię frontu w stronę wroga
gra kończy się gdy któraś drużyna dojdzie i zniszczy bazę przeciwnika
I są tylko bohaterowie, czy można też budować normalne jednostki? Czy może są jakieś neutralne porozrzucane na mapie tak jak w Warcraft 3?
nic się nie buduje
neutralne idą falami co 30 sekund
generalnie nie masz na nie wpływu, zawsze idą do przodu
jeżeli nie pomożesz im, to teoretycznie będą się biły na środku w nieskończoność
całość składa się na umiejętne dobieranie postaci(na początku) do taktyki drużyny - jeden atakuje, drugi leczy itp
oraz operowanie umiejętnościami i kupowanie przedmiotów za pieniądze - zarabiasz zabijając (odpowiednie sprawią że będziesz niemal nieśmiertelny)
No w końcu jakieś informacje od Valve, czekam z niecierpliwością na stream.
Mazzeo - jednostki same się budują w obu teamach i są sterowane przez AI. Neutralne moby są i grają ważną rolę (przynajmniej w LoLu, nie wiem jak w innych klonach doty).
Najbliżej DOTY 2 są obecnie League of Legends i Heroes of Newerth jak kogoś interesuje to niech sobie sprawdzi. Obie gry są darmowe, tyle że LoL posiada dużo bardziej korzystny system mikro transakcji i według mnie jest bardziej przystępny.
Co do turnieju to myślę że wygra drużyna która pierwsza wyłapie jakąś lukę w balansie postaci/mapy :)
Dla porownania zwyciezca(team) ostatniego turnieju League of Legends dostal 50k(pool byl 100k)
Bart2233 --> DOTA2 ma byc unowoczesniona 1 - z zachowaniem nawet rozmieszczenia drzewek itd. Dlatego ja bym sie nie zdziwil, gdyby pierwsze 3 miejsca zajely teamy z Chin.