Chciałbym prosić o dobranie monitora Full HD (1920x1080) 75 Hz IPS (bez głośników) w cenie do 500 zł. Podany poniżej model, posiada wejścia D-Sub (VGA), HDMI, Display Port.
https://www.morele.net/monitor-acer-v247y-um-qv7ee-004-5248519/
sprzedawany on jest wg testu na YT, tylko z kablem VGA, dlatego jakby było można prosze o poradę jaki sprawdzony kabel HDMI kupić. Moja obecna karta to MSI GEFORCE GTX 750 OC V1, która posiada odpowiednie wyjście ale jest nieużywane z powodu wejścia w monitorze. Obecnie posiadam monitor, ma "tylko" 19 cali i jedno wejście VGA. Większość monitorów obsługuje Freesync, więc czy warto brać monitor z Display Portem jak się nie będzie z niego korzystało? GTX 1660 ma 3x DP i HDMI, wymieniony wyżej monitor ma trzy różne wejścia odpada problem przejściówki. Szukałem też monitorów VA jako głównie oglądam filmy i okazyjnie gram, zdecydowałem się na IPS, na który są teraz obniżki cen.
Karta GTX 1660 będzie używana w nowym komputerze, jak tylko ceny kart może trochę spadną.
https://www.x-kom.pl/p/361250-monitor-led-24-lg-24mp59g.html
Mam i nie zamieniłbym go na żaden inny :)
Tylko Acer z DP i Free sync. Za dobry kabel DP dałem 80 zl
Freesync odpalisz bez problemu na 1660
Szary-Wilku, cieszę się, że jesteś zadowolony z tego komputera, ale czy czy czytałeś komentarze do tego monitora w sklepie w którym go kupiłeś? Monitor owszem jest popularny, podejrzewam nie tylko w x-komie, ale ma podobno jedną wadę tryb oszczędzania energii blokuje wejście do BIOSa/UEFI, a przy konieczności konfiguracji chociażby włączenia profilu XMP jest to duże ALE. Zwykłe włączenie/lub wyłączenie jakiejś pojedynczej opcji może być problemem. Poniżej link do testu, gdzie facet tłumaczy, że przy grach online 4ms jest wystarczającym czasem ponieważ serwery nie nadążą w odpowiednim czasie wymieniać danych miedzy graczem a serwerem gry. Robią to średnio raz na 16 ms. Może w różnych grach to różnie wygląda ale to mnie przekonało. Polecam, szczegóły w teście
https://www.youtube.com/watch?v=K0ZQUkuO7FU
@mirko a jak radzisz kupić teraz ten monitor który wybrałem i jechać na kablu VGA czy szukać jakiegoś dobrego HDMI 2.0 np bo chyba lepiej kupić lepszy kabel na przyszłość, jest przecież zgodność w dół? Jak moja obecna karta HDMI 2.0 nie obsługuje to 1.4 na pewno?
Nie używam tego trybu, także mi to nie przeszkadza. Szukałem 24 cali z 3 wejściami do 5stowek i znalazłem idealny monitor dla mnie. Dlatego Ci go polecam :)
Jechal bym na zwyklym hdmi który jest zapewne z ekranem
Rozglądać sie za dobrym DP (nie pamiętam aukcji swojego) , do 50zl pewnie wystarczy i pod win10 pięknie będzie ci smigac G-sync jak mi
Autor testu na YT do którego zamieściłem link twierdzi że dają tylko kabel VGA. Na stronie Acera, nie podają dodatkowego wyposażenia tak samo na stronach sklepów internetowych. Jedyne co to morele podaje, że podstawa jest odłączana. Trzeba chyba będzie oddzielnie dokupić kabel HDMI, po wcześniejszym zapytaniu co jest w komplecie.
Pocieszyłeś mnie, ale zapytać można. Wszak kto pyta nie błądzi, prawda? Kiedyś chyba zmieniałem TV z okazji wejścia DVB-T to chyba kupowałem taki kabelek, ale chyba jest w użyciu bo wolnego znaleźć nie mogę.
Dzięki za ofertę, koszty wysyłki mogłyby być wyższe od wysyłanego towaru! Zastanawia mnie jedna rzecz czemu do monitora gdzie jest wejście HDMI i VGA (już nie wspomnę o DP) bo często w monitorach jest kombinacja tylko dwóch rodzajów wejść, dają tylko kabel do najstarszego rodzaju wejść. Skoro kable HDMI są tak tanie to czemu nie dołożą jednego? Będę miał drugi kabel VGA zamiast kabla HDMI lub DP. 50 zł to mniej więcej tyle ile jest wart mój obecny monitor na allegro (wpisałem dokładnie model) ceny w momencie zakupu nie znam bo dostałem go z jakieś okazji i mam już jakiś czas, więc pieniądze na kabelek HDMI będą.
Dzięki za dyskusję i rady monitor zamówiony, co ciekawe, link z pierwsze go posta pokazuje cenę 409,94PLN a w skąpcu.pl jeszcze 1h temu pokazywało na liście cen 409,9h ale po przejściu do morele cena w magiczny sposób skakała o około 60-61% do ponad 650 PLN, zauważyli pewnie zainteresowanie monitorem i stąd to nieporozumienie. ale teraz patrzę i Ceneo i skąpiec pokazują tą samą cenę, nawet po przejściu do sklepu. Jednak zamówiłem w innym sklepie, aby być pewnym ceny. Nie chce się chwalić, ale według Ceneo jak taki jeden i tam zamówiłem 25 zł różnicy. może nawet kabelek jakiś dodatkowy dadzą, a jak nie to się dokupi.
EDIT.
Historia ze zmianą się wyjaśniła jak sprawdziłem opcje dostawy tych tańszych monitorów zaczyna brakować. Mają drugi magazyn ale po "starej" cenie sprzed promocji. Chyba zaoszczędziłem trochę kupując w innym sklepie i po niższej cenie.
Nie daja by biznes kabli sie krecil chyba. W jednostkach publicznych widze ze używa sie kabli vga (?)
Moge jak cos wyslac ci po weekendzie org od acera. Poczta z 8 zl.
Swoją droga tanio jak za taki ekran.
Monitor kupiony w neo24.pl (taki model jak w pierwszym wpisie) korzystałem z Ceneo, a kable dołączone to zasilający, zasilający wtyczka tzw angielska, kabel D-SUB czyli VGA oraz display Port. Brak kabla HDMI. Za kabel dziękuję jak będę miał nowy komputer podłączę przez DP.
24 cale do grania w roku 2019. Podziwiam, że ktoś dzisiaj może miec z tego w grach jakąkolwiek imersję. Szczerze, szacun
Jakbym chciał wrażeń to bym podłączył większy ekran, niestety budżet nie pozwala. Poza tym chodziło mi o zestaw nowych łącz, zamieniłem stary monitor 19" z matrycą VA który miał tylko wejście VGA na nowy 24" z matrycą IPS, do oglądania filmów jak znalazł, a gry to przy okazji. Nie jestem profesjonalnym graczem, Full HD wystarczy. Co do immersji i nie wiem co to ma wspólnego z monitorem?
Skoro monitor kupiony czas zamknąć temat!
Mi sie gra swietnie na 24 i obecne FPS kocham. Nie wiem czy chciałbym 27.
Ty grasz na duzym a i tak ciezko ci coś fajnego w grach znaleźć. Nawet Exodus odstawiles a wpakowales w niego pare tys i kilka lat hype"u, więc daruj sobie swoje uwagi