Wychodzi na to, że Senat pisiory przerżnęły. Na ten moment 55 mandatów dla KO i 36 dla PiS. Raczej wiadomo, w którą stronę będzie to szło wraz z podliczaniem kolejnych, zapewne głównie tych dużych, okręgów.
No i sejm powoli się normalizuje. Z 46% okręgów PiS ma już 38,5%
TD cały czas wysoko - 14,4%
W robocie aż włączyłem TVP Info, teraz wypowiada się gość z Gazety Polskiej, nawet on przyznał, że late poll raczej okaże się jednak prawdziwy.
Miło, że ja nadal mam wątpliwości, a pisowiec już nie wierzy, pociesza mnie to :D
Miło było zagłosować przy trzecim zwycięstwie PiS, co to powoli się przeradza w utratę przez PiS władzy ;)
Nareszcie. Został im tylko czas na poukrywanie najgrubszych swoich przekrętów..
..dodam że tym razem aby zagłosować, musiałem się przyłożyć, były kłopoty;)
Pięknie wyją :) Mózgi zlasowane, od propagandy, odwyk może być dla nich ciężki :).
Via Tenor
Maliniak juz sobie przypisal sukces wysokiej frekwencji.
Qwa, jaki on jest glupi….
Czy ktos wie moze cos o szmacie? Dostala szmata miejsce czy jak na szmate przystalo bedzie od dzis polerowal pantafelki naczelnyka.
Ja sie potwierdzi to znaczy, ze szybko poszlo xD
Ale wynik PiS spada już wolniej. 37,5% z 67% komisji. Mogą wyciągnąć 37%
Wszystko wskazuje na to, że obudziliśmy się dziś w lepszej Polsce.
Na ile to jest wiarygodne?
Kiedy pisałem dzisiaj, że Zjep się rozleci, to nie przypuszczałem, że tak szybko.
"Genialny strateg" z Nowogrodzkiej jest gotów poświęcić ziobrystów dla koalicji z 3D :). Koalicji, która nie ma szans aby powstać, natomiast piszczący Zbyszek na pewno zapamięta, że szczerbaty z Żoliborza chciał mu wbić nóż w plecy :)
https://x.com/patrykmichalski/status/1713904565421003161?s=20
Szachy 5 D :D
Emilewicz tez out xD
Pewnie sie ludziom nie spodobalo ze jezdzi na nartach w czasie pandemii
wykresie, zmiana z % policzonych głosów
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/pkw-liczy-glosy-tak-zmieniaja-sie-wyniki-partii-wykres/5jgbe4j,79cfc278
Czy nowy rzad moze jeszcze zlikwidowac kolejna podwyzke placy minimalnej? Czy juz za pozno?
Szmata zdziwiona:
— Dla mnie to [sondażowe wyniki — red.] jest akurat drugorzędna sprawa w kontekście tego, o co walczę. Jestem przerażony tą bezmyślnością ludzi, którzy poszli do wyborów, ale nie wzięli udziału w referendum. Byłem przekonany, że Polacy są dużo bardziej świadomym ludem (...). To jest porażka, to są dla mnie ludzie nieodpowiedzialni — kontynuował, strasząc przymusową relokacją migrantów przez Unię Europejską.
Pytany o możliwości utworzenia rządu, odpowiedział: – To jest sytuacja najbardziej przerażająca, gdyby miało dojść do sytuacji takiej, że mamy co pół roku wybory w Polsce.
Jak ocenia Kukiz, "Prawo i Sprawiedliwość zrobiło dwa kluczowe błędy wcześniej, czyli aborcja i piątka dla zwierząt". – A może naród się po prostu tak po ludzku wnerwił, widząc, jakie cyrki się wyprawia w tych wszystkich spółkach skarbu państwa – kwitował.
Ten też orbituje wokół innej planety, jak pani Basia :)
Pytanie tylko jedno mam - on jest naprawdę tak głupi, że nie pojmuje dlaczego obywatele nie chcieli brać udziału w przedstawieniu teatralnym pt. "referendum", czy po prostu cynik z niego?
Dla niespokojnych o końcowy wynik - PKW ma już przeliczone prawie 80% obwodów i wyniki już praktycznie pokrywają się z late pollem.
Skończył mi się czas edycji. Dla potomnych jakby kogoś interesowało.
Dane z 13 886 na 31 497 (44,09%) PIS 38,93
Dane z 14 428 na 31 497 (45,81%) PIS 38,67
Dane z 15 527 na 31 497 (49,30%) PIS 38,43
Dane z 16 085 na 31 497 (51,07%) PIS 38,22
Dane z 17 496 na 31 497 (55,55%) PIS 37,97
Dane z 18 118 na 31 497 (57,52%) PIS 37,83
Dane z 18 773 na 31 497 (59,60%) PIS 37,70
Dane z 19 500 na 31 497 (61,91%) PIS 37,58
Dane z 20 099 na 31 497 (63,81%) PIS 37,54
Dane z 21 993 na 31 497 (69,83%) PIS 37,43
Dane z 22 562 na 31 497 (71,63%) PIS 37,33
Dane z 25 808 na 31 497 (81,94%) PIS 36,73
Dane z 27 110 na 31 497 (86,07%) PIS 36,72
Dane z 27 603 na 31 497 (87,64%) PIS 36,58
Dane z 28 750 na 31 497 (91,28%) PIS 36,35
Dane z 29 866 na 31 497 (94,82%) PIS 36,15
Oj dzis pisiory maja problemow cala mase, szczegolnie ci z tvpis. Tv republika wszystkich nie wezmie i co taka ogorek teraz zrobi? Na onlyfans za stara i za sucha
Jeśli z największych miast wyniki spływają jako ostatnie, oraz biorąc pod uwagę głosowania nocne spowodowane brakami w kartach wyborczych, może się okazać, że przy zliczeniu 100 % głosów, PIS spadnie do 35 %, a KO przekroczy wyraźnie 30 %. Oby.
Na ten moment do PKW spłynęły wyniki z 85,27% komisji i zgodnie z przewidywaniami i oczekiwaniami kurwiom spadło do 36,77% (wczorajszy exit poll IPSOS-a wskazywał dla kurwiów 36,8%).
Na ten moment - jeszcze obecna - opozycja, według wyliczeń ekspertów, zdobywa 249 mandatów.
Kurwie tracą władzę! W tej kwerstii nic się już nie zmieni, chyba że na niekorzyść kurwiów.
Mam nadzieję, że będzie transmisja z odjazdu policjantów spod siedziby PiS i spod domu największego gnoja III RP. Oraz transmisja, gdy Mariusz Kamiński trafia do pierdla.
Skończył mi się czas edycji. Dla potomnych jakby kogoś interesowało.
Dane z 13 886 na 31 497 (44,09%) PIS 38,93
Dane z 14 428 na 31 497 (45,81%) PIS 38,67
Dane z 15 527 na 31 497 (49,30%) PIS 38,43
Dane z 16 085 na 31 497 (51,07%) PIS 38,22
Dane z 17 496 na 31 497 (55,55%) PIS 37,97
Dane z 18 118 na 31 497 (57,52%) PIS 37,83
Dane z 18 773 na 31 497 (59,60%) PIS 37,70
Dane z 19 500 na 31 497 (61,91%) PIS 37,58
Dane z 20 099 na 31 497 (63,81%) PIS 37,54
Dane z 21 993 na 31 497 (69,83%) PIS 37,43
Dane z 22 562 na 31 497 (71,63%) PIS 37,33
Dane z 25 808 na 31 497 (81,94%) PIS 36,73
Dane z 26 857 na 31 497 (85,27%) PIS 36.77
Jakimś cudem urosło i się nie chce zmienić mimo prawie 4% różnicy... mam nadzieję, że coś nie kombinują.
Szmaciarz się napiął do granic.
Kukiz:
Ubolewam nad tym, że 60 proc. Polaków wykazało się bezmyślnością.
No cóż, nie dość, że Polacy to zdrajcy (jak powiedziała pewna pani z PiS-u) i świnie (jak powiedział pewien pan z PiS-u), to jeszcze bezmyślni zdrajcy i bezmyślne świnie.
W jaki sposób pis mógłby unieważnić wybory?
BusinessInsider wylicza że wcale nie jest tak dobrze
Konfa i PiS 225 mandatów
Lisicki za Gajcym powtarza spin PiS-u
https://dorzeczy.pl/amp/493215/media-pis-odda-trzeciej-drodze-stanowisko-premiera.html
PiS i Konfa w dół. A propos Konfy, to my tacy pewni, że stworzą koalicję z pisiorami, ale przecież Joachim B. stwierdził, że nie ma mowy. Tylko PSL. Po czym został wyśmiany przez rzecznika Ludowców, a nawet Sawickiego. Z kolei Mentzeny i Bosaki mogą wejść do zwycięskiego obozu opozycji, w sumie jedno i to samo dla nich. Podobno zawsze byli opozycją.
Finisz podliczania wyników najważniejszych wyborów od 1989 r., a w TVPiS transmitują megaważne dla państwa i narodu w 2023 r. wystąpienie Adriana w Watykanie ws. wyboru Wojtyły na papieża 45 lat temu.
Są obsrani i wydaje się, że już pogodzeni z porażką. Gdyby bowiem PiS miał szanse na utrzymanie władzy, to by pompowali to aż do porzygania.
94,82% i KO ma 30%!
A pisowi jeszcze troszeczkę brakuje do 35, ale wierzymy w nich!
Są wyniki z mojej komisji. Trochę zeszło:
A więc w mojej obecnej:
Frekwencja 87,97%
Głosów
KO - 1 168
Trzecia droga - 459
PiS - 281
Lewica - 266
Konfederacja - 129
Region zamieszkany głównie przez młode rodziny z dziećmi, emerytów niewielu.
Natomiast w mojej rodzinnej komisji, planuję tam wrócić za jakiś czas (budowa domu)
Frekwencja - 87,91%
KO - 1 099
PiS - 406
Trzecia droga - 339
Lewica - 175
Konfederacja - 137
Tutaj region to przedmieścia, średnia wieku raczej wyższa. Trochę ludności co tam mieszka od zawsze gdy to jeszcze nie był Gdańsk a powiat Kartuski (sam jestem Kaszubą i moja rodzina mieszka w okolicy od jakiś 300 lat co najmniej), trochę zamożnej napływowej (lekarze, IT itd.). Sporo emerytów, a jak rodziny z dziećmi to raczej nastolatkami.
Oba regiony są w Gdańsku.
Jak chcecie podrzućcie swoje okręgi.
Jestem ciekaw, jak się będzie zachowywał na dłuższą metę Duda. Mam wrażenie, że po wybuchu wojny na Ukrainie w pewnym zakresie zachciało mu się być politykiem formatu prezydenckiego. Nie wierzę, że nie spogląda dzisiaj na Kwaśniewskiego i nie chciałby się cieszyć podobnym szacunkiem. Przecież Kwaśniewski kiedyś kojarzył się ze systemem słusznie minionym, a jeszcze w czasie swojej prezydentury dla wielu wywoływał skojarzenia głównie z disco polo i urazem goleni prawej. Na dziś jest jedynym żyjącym byłym prezydentem, który jest postacią formatu prezydenckiego.
Oczywiście zupełnie odmienne są uwarunkowania środowiskowe i charaktery obydwu panów, niemniej tak wysoka frekwencja wyborcza pokazuje moim zdaniem jednoznacznie, że powrotu do tego, co było - już nie będzie, a Duda musi sobie z tego zdawać sprawę, podobnie jak z tego, że spora część życia jeszcze przed nim. Właśnie zyskał szansę na polityczny czyściec - oczywiście nie liczę tutaj na jakieś spektakularne wolty (zresztą, co tu dużo pisać, sam liczę, że będzie blokował pochód postępu w sprawach światopoglądowych), ale myślę, że zmiana kierunku działania o 1/3, 1/4 byłaby już mocno zauważalna . Jakbym miał obstawiać, to oczywiście myślę, że tak się nie stanie, a sprawy dalej potoczą się dobrze już znanymi scenariuszami wojen polsko-polskich, ale nie wykluczałbym całkowicie takiego scenariusza.
Ciekawe, co zrobi Zero? Może spakować zabawki i opuścić piaskownicę. Nie jest tajemnicą, że się z pisiorami średnio lubi. Do tej pory ten patologiczny związek trwał, bo dawał obu partiom władzę. Teraz raczej nie ma o tym mowy. Co prawda, z opozycją też się raczej nie ułoży, ale przynajmniej nie będzie musiał się Mateuszowi kłaniać. No naprawdę, niby wygrali wybory, a w rzeczywistości przesrali na niemal każdej płaszczyźnie. Ratunek w Dudzie, tylko rząd mniejszościowy może długo nie przetrwać. Jak Kaczor wykopał Giertycha i Leppera, to skończyło się wcześniejszymi wyborami.
No to zaraz wszystko już będzie jasne na 100%. Przy czym już wiadomo, że Opozycja, na luzie stworzy rząd:)
W Senacie nokaut- z pisiorów nie ma czego zbierać :)
Podliczono 98,43% obwodów. PiS oficjalnie na ten moment 35,78%. Zostały jeszcze do podliczenia 493 obwody, w tym 75 z lubuskiego, gdzie prowadzi KO z ponad 7,5% przewagą, 153 w obwarzanku warszawskim, gdzie z przewaga 2,5% prowadzi KO oraz 175 w Warszawie.
Donald Tusk zmiażdżył konkurencję w stolicy. Ma więcej głosów niż całe PiS
Szachy 5D. Jaroslaw zmusil Tuska do powrotu do polityki bo wie, ze dzieki temu PISowi rosnie a innym maleje. (parafraza, manololowane) Tak bylo, nie zmyślam. XD
Obawiam się , że nowy rząd dużo przez pierwsze dwa lata nie posprząta. Duda będzie wiele rzeczy wetował (i nic z tym nie zrobią, nie przełamią weta) albo mroził ustawy w Trybunale. Bardziej sensowne rządy mogą się zacząć dopiero jak zmieni się gospodarz Pałacu.
Hehe, pani Żanetka z Kucowni zdobyła 708 głosów poparcia. Czy to dobry wynik? :D
Jak pogodzić Lewice i Trzecia Drogę? Najbardziej boje się tego rozdawnictwa, za które tez pogoniono PiS. Ale taka Lewica planuje rozdać jeszcze więcej…
Nie da się specjalnie tego pogodzić. Tak samo jak nie da się pogodzić światopoglądowo wielu kandydatów PSL z Lewicą. W normalnych warunkach taka koalicja byłaby nie do pomyślenia, ewentualnie rodziłaby się w bardzo wielkich bólach i pewnie szybko by się rozpadła. Cały ten entuzjazm i całe poparcie dla tzw. obozu demokratycznego wynika tylko i wyłącznie z chęci rozprawienia się z szeregiem patologii z ostatniej ośmiolatki trochę w myśl zasady nie czas żałować róż, gdy płoną lasy. Myślę, że to jest generalnie dobry instynkt i dobry program na powiedzmy najbliższe dwa lata (do czasu powiedzmy wyborów prezydenckich), ale w perspektywie całej nowej kadencji Sejmu moim zdaniem pospolite ruszenie przeciwko PiSowi to będzie stanowczo zbyt mało, żeby ten projekt przetrwał, aczkolwiek nie wykluczam, że jego znaczna część przetrwa jako taki miękki populizm gospodarczy połączony z rewolucją obyczajową na sztandarach.
Pół procenta obwodów jeszcze do podliczenia. Na ten moment mandaty rozkładają się tak (jak nic nie porypałem przy wpisywaniu procentów):
Opozycja: 250
PiS: 193
Konfederacja: 17
Te pół procenta, to w dużej mierze chyba zagranica i Warszawa, gdzie opozycja miażdży PiS. Tak czy tak, wiele już się nie zmieni.
W Senacie? 67 do 33 dla opozycji.
Na wykopie robia liste debili do usuniecia, ilez tam KAPRAWYCH RYJOW jest to az glowa boli:
https://wykop.pl/wpis/73259265/robimy-liste-ludzi-zwiazanych-z-pis-na-ktorych-wyw
Codziennie obserwuję gromadzące się wyniki... i coraz bardziej się cieszę :) Różnica regularnie topnieje na korzyść opozycji, krzyk pisuaru coraz głośniejszy... Trzeba dalej obserwować.
Przy okazji czekam na dzień aż nasz "płodlaski" Janusz Tracz w końcu znudzi się tym forum i odejdzie na emeryturę.
Janusz Schwertner, twitty zebrane:
Przeciekawe "Jedziemy" Michała Rachonia dziś. 2/3 zaproszonych komentatorów wyraża nadzieję, że PiS wejdzie w koalicję z częścią opozycji. Jeden z nich podkreśla, jak porządna jest w Polsce Lewica. Zero ataków, same superlatywy. Ale to nie wszystko.
Inna z komentatorek twierdzi, że PiS powinien rozmawiać ze wszystkimi. Nie ma tu żadnej opowieści o złym Tusku, TVN-owskim Hołowni, niebezpiecznej ideologicznie Lewicy. A potem mówi widzom (o PiS!), że partia, która nie umie z nikim rozmawiać, niech się nie bierze za rządzenie.
Ale to nie wszystko. Michał Rachoń goszcząc w studiu Marka Suskiego, kilkukrotnie dopytuje go o błędy popełnione przez Zjednoczoną Prawicę i nie kupuje opowieści o "złych mediach, przez które przegrał PiS".
^^Zobaczycie, pisiory w ławach opozycji, może nawet wymyślą jakieś ustawy mające ręce i nogi i będą PROSIĆ, żeby to procedować, na spokojnie, z konsultacjami społecznymi, nie na pałę i ekspresowo :D
PO raz pierwszy można z czystym sumieniem powiedzieć, że to faktycznie wina TUSKA - porażka PISU.
Genialny strateg, myślący trzy kadencje, do przodu. Planujący, z namaszczeniem, każde posunięcie:
A teraz bedzie plot twist!
Izba SN zatwierdzajaca wybory jest wy rana defacto bezprawnie. Jesli zatwierdza wybory to pis moze krzyknac: hola mocium panie! Orzeczenie izby nie ma mocy prawnej! Nawet bruksela ta opinie popiera.
Takze w rozpieprzonym przez pis systemie dzis nic do konca nie jest takie oczywiste :/
A tutaj, kochani (pozwólcie, że użyję tego zwrotu Danuty Holeckiej, do posłów, także opozycyjnych, kiedy Danka poznała już exit poll), coś naprawdę przydatnego dla Was: lista sprawdzalności prognoz i sondaży przedwyborczych, żebyście wiedzieli kogo warto czytać, a kogo ze spokojem odpuścić :)
Przedostatnia rubryka to "błąd pomiaru" (im mniejszy, tym lepiej).
ps. I jeszcze ciekawostka - CBOS, dotowany z naszych pieniędzy, miał większy błąd pomiaru, niż Political Changes - fejkowa, z dupy, "sondażownia" Giertycha, która publikowała zmyślone "sondaże" :P. Czujecie to, jaki syf zrobili pisowcy, z wszystkim, czego się dotknęli?
Ej chłopaki, mówiliście że w TVPis już nastroje złagodniały, to włączyłam, ale wytrzymałam tylko 10 minut - nadal gówno wybija z tego szamba :/
Lichocka i Fogiel robią konkurs na to, kto jest bardziej odklejony - idą łeb w łeb, bo mechanizm wyparcia mają solidnie opanowany :D
A parę dni temu pytałam też, jakie będzie tłumaczenie po niskiej frekwencji referendum - spodziewałam się wyzywania od antypolaków, ale wynik wyborów za bardzo piecze w tyłek, więc w kółko tylko opowiadają o manipulacji, bo żadna komisja wyborcza nie powinna pytać, tylko wręczać komplet druczków (i nikt nie pamięta, że manipulacją było samo połączenie referendum z wyborami..) - z drugiej strony faktycznie, co innego mogą mówić - że liczyli na matołów w stylu "dostaną kartkę to się już nie odezwą"?
Mogłoby spaść trochę deszczu, żeby chociaż po wierzchu trochę tego gówna spłukać.
Jakby złych wiadomości dla PiS i samego Kaczyńskiego było mało, to jeszcze jest taka: Giertych dostał się do Sejmu.
Gdyby Giertych był posłem w obecnej kadencji, to i tak by nawalał w Kaczyńskiego i jego przydupasów z mównicy sejmowej, choć oczywiście w możliwie najniższym wymiarze, bo Witek by go ograniczała i hamowała czy to czasowo czy to finansowo. Ale z Marszałkiem Sejmu z (jeszcze obecnej) opozycji będzie mógł sobie pozwolić na zdecydowanie więcej.
Ależ to będzie piękne - Giertych z mównicy sejmowej, niehamowany przez Marszałka Sejmu, będzie mówić o Kaczyńskim do Kaczyńskiego, który będzie siedzieć kilka metrów od niego. A to wszystko będzie transmitowane w TVP.
Pięknie, po prostu pięknie!
teraz mnie tak zastanawia, jak pis traci władze, to co np z takim gościem jak ten łysy co odpalił granatnik BT?
pójdzie na emeryturę?
czy będzie miał jakieś kłopoty w postaci zarzutów zagrożenia zdrowia i życia np?
https://x.com/CiemnejW/status/1713964649232650506?t=kR3tDTgNx_C_H9ZfzAAjXw&s=08
czy cykl zycia stonogi bedzie teraz zaklocony?
Kamysz powiedział, żeby do głowy PO nie przychodziło w warunkach koalicyjnych umieszczać postulaty związane z aborcją do 12 tygodnia i legalizacji MAŁŻĘŃSTW jednopłciowych czy co to tam ku*wa jest.
Mój IDOL!
Pis jest w dupie jeszcze z innego powodu, ziobro odejdzie z koalicji po zatwierdzeniu wyborow. So wyborow samorzadowych beda szli osobno. Tak wiec sila jaka dysponuje kaczor to 176 o ile nikt nie odejdzie do ziobry lub konfabulacji.
Z drugiej strony, dopoki to sie nie potwierdzi 3d a glownie lewica ma mocniejszy argument w negocjacjach z tuskiem.
Kandydat, z warszawskiej listy PiS, do Sejmu (nie sprawdzałem czy się dostał, nie jest to istotne):
https://x.com/BorowskiAdam14/status/1714242052450295899?s=20
^^Myślicie, że cztery lata w opozycji wystarczą,żeby skumali co ich trafiło i dlaczego przerżnęli? PO zajęło to trochę czasu (najszybciej załapał Trzaskowski, jeszcze przed wyborami samorządowymi w 2018). Bo ja, kiedy patrzę na ten wpis, to myślę, że ten pan, może wyciągnięcia wniosków już nie dożyć. To jest kwintesencja PiS w pigułce- oblężona twierdza i 2/3 Polaków jako "zdrajcy".
Nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo szczęśliwy jestem z wyników wyborów, co prawda fajnie by było gdyby opozycja miała jeszcze lepszy wynik ale mimo wszystko pierwszy raz od wielu dni mam nadzieję, na chociaż cień normalności w tym kraju i zapanowanie jakiegoś porządku w instytucjach państwowych
Anieli śpiewają, bydlęta klękają,
Cuda, cuda ogłaszają
https://x.com/KamilDziubka/status/1714275886126813267?s=20
https://www.onet.pl/informacje/onetopole/mniejszosc-niemiecka-poza-sejmem-wielu-myslalo-ze-posla-mamy-z-automatu/64y4t7z,79cfc278
To jednak dość duża niespodzianka. Jako że sam mieszkam w okręgu opolskim to nie zgadzam się z tym że ludzie myśleli że mniejszość ma jakieś miejsce zagwarantowane. Na taki wynik złożyła się demografia i polaryzacja sceny politycznej. Na mniejszość głosuje się na wsiach, gdzie ludzi ubywa. Coraz mniej jest tych najstarszych wyborców, którzy urodzili się jeszcze w Niemczech, albo tuż po wojnie. Drugie czy trzecie pokolenie urodzonych w Polsce już zdecydowanie rzadziej na nich głosuje. No i wspomniana polaryzacja też nie służy. Na mniejszość to można głosować do rady gminy, ale w wyborach centralnych coraz więcej osób z korzeniami niemieckimi popiera komitety ogólnokrajowe. Tak więc moim zdaniem więcej posła mniejszości w sejmie już nie zobaczymy.
Rynek pracy już reaguje na nadchodzące zmiany kadrowe czyli
36,6 % zniżki dla pracowników TVP
https://www.facebook.com/FutureCollars/posts/720814600072416
Pamiętacie jeszcze na kogo głosowaliście i czy udało im się otrzymać mandaty ?
Moje głosy: do sejmu Paulina Matysiak (NL) i senatu Marcin Karpiński (PS - NL). Obydwoje przeszli.
Uzupełniam dla zapominalskich ;)
https://tvn24.pl/wybory-parlamentarne-2023/wybory-2023-kto-wszedl-do-sejmu-i-zostal-poslem-pelna-lista-460-poslow-7395429
https://tvn24.pl/polska/wybory-2023-kto-wszedl-do-senatu-i-zostal-senatorem-lista-senatorow-w-senacie-7395453
Bez komentarza. Niech se każdy wnioski wyciągnie sam.
Ech, a gdyby tak w obliczu rejterady Zera Maliniak powierzył tworzenie rządu opozycji z uwagi na fakt, że bez Zera PiS traci absolutnie taką możliwość?... Rozmarzyłem się z rana...
Wszedłem sobie na niezależna, tak aby zobaczyć czy coś się zmieniło. No i się nie zmieniło - ta sama prostacka szczujnia dla upośledzonych. Ale prawdziwa wisienka na torcie to komentarze pod tekstami. Ja nie wiem, czy wyborcy/sympatycy pisu naprawdę nie wiedzą, co to interpunkcja? Z czego składa się zdanie? Jak się w ogóle pisze w ojczystym języku? Tam panują teksty na poziomie edukacji wczesnoszkolnej + mózgi wyprane tak bardzo, że już nawet ręce nie opadają - głowa opada. Taki Mianoloto to przy tamtych spokojnie profesura, chociaż sam ma problemy z językiem. Dramat. Polecam ku rozrywce.
Prusinowski przed chwilą w Radio Plus do Czarneckiego: "Powinniście oddać władzę, bo nie macie większości w Sejmie. Mam nadzieję, że ją oddacie".
Tak szybko i otwarcie to chyba nawet dziennikarze kojarzeni z szeroko rozumianą opozycją nie zaapelowali do PiS-owców o oddanie władzy i tak wprost nie wyrazili nadziei, że to zrobią.
Tymczasem Maliniak nominuje kilkudziesięciu sędziów,. a w szczujni TVP jednak bez zmian, rozliczają już Tuska z obietnic.
Nie liczcie że kukielka z pałacu zrobi cokolwiek dla Polski. To jest przeczołgana przez prezesa, upadła, antypolska świnia.
https://wyborcza.pl/7,75398,30312604,duda-cementuje-sady-prezydent-wlasnie-powolal-72-kolejnych.html
Są już w kotle, pod Stalingradem, ich los już jest przesądzony, ale jeszcze walczą:
https://twitter.com/SchwertnerPL/status/1714534575727157286
^^Współczuję Hołowni i Kosiniakowi, bo to do nich ten apel jest skierowany. Ja na ich miejscu bym zwymiotował, taki to jest niesmak :/. Nie mam żadnych wątpliwości, że poczują to samo, widząc lizusostwo tego oblecha :/
Taka ważna kwestia, bo może nie każdy o tym wie. Nawet, jeśli Dudu wskaże na premiera kogoś z PiS-u, ale jego rząd nie dostanie wotum zaufania, to wtedy nowy gabinet może zaproponować sejm. Jeśli ten dostanie wotum zaufania, to Adrian nie będzie mógł nic z tym zrobić.
Krótko mówiąc, opozycyjny rząd tak czy tak powstanie i nie ma absolutnie żadnego powodu, aby ktokolwiek z posłów opozycji przechodził do PiS.
A jest już jakiś ruch ze strony Budy? W poniedziałkowej wypowiedzi sugerował ze zleci tworzenie rzadu partii która wygrała wybory - tylko w powyborczych realiach to raczej nie ma większego sensu.
Na ORB postawili ciekawą tezę, która jest dość prawdopodobna. Otóż powierzenie tworzenia rządu komuś z ZP jest skazane na porażkę. I teraz PiS może wykorzystać taką nominację w wewnętrznych sporach by kogoś pogrążyć, bo taka nominacja bez realnej szansy na sukces to kara. Taka osoba będzie zapamiętana jako ta co nie potrafiła utworzyć rządu. A więc jest spora szansa, ze Duda nominuje kogoś kogo albo Jarek, albo on osobiście chce uwalić. Stąd nie ma co liczyć, że duduś przyśpieszy proces.
W sumie ciekaw jestem czy nie spróbują wkopać Ziobry :P
A tak na poważnie to ta nominacja pokaże nam kogo PiS obwinia za porażkę. Osobiście obstawiam albo Błaszczaka (ze aferę w WP przed samymi wyborami) albo jednak kogoś z drugiego szeregu. Nominacja Morawieckiego bardzo by mnie zaskoczyła. Jest jeszcze opcja z człowiekiem porażką, czyli Sasinem, jednak to by oznaczało, że nie chcą kogoś szczególnie uwalić i po prostu wysyłają swojego człowieka od porażek.
Przyszły minister finansów Ryszard Petru mówi dzisiaj rano w rmf.. nie jestem zwolennikiem kredytów 0, czy w ogóle niskich oprocentowań.
Jeszcze mówi że z oszczędności dadzą nauczycielom podwyżki z projektu CPK - zaczyna się:)
EDIT - a nie jednak nie będzie kasy na te postulaty.
Czy żoliborski łupieżca już wie, czy nadal jest izolowany przez pretorian, od rzeczywistości?
https://twitter.com/wroblewski_m/status/1714547862590177686
Wolski gada, że TVPiS to gorsza propaganda niż w latach 70., a w linku poniżej jakiś ziemkiewiczowsko-pisiorski facet krytykuje PiS za brak oferty dla przedsiębiorców*.
https://twitter.com/Bob_Gedron/status/1714339670027292918
No kto by pomyślał, że TVPiS to propaganda rodem z głębokiego PRL, a PiS-owcy - niczym komuchy - likwidują klasę średnią...
*Mniej wiecej w połowie filmiku przerywa mu jakiś hierteraultrabiznesmen o mentalności typu A.l.e.X., który się z nim nie zgadza, twierdzi, że jest dobrobyt, wszyscy są zadowoleni i wszystkim żyje się lepiej.
Lewica już grozi, że nie zgodzi się na poluzowane handlu w niedzielę ani ograniczenie 800+ :) Oczywiście, na razie każdy licytuje wysoko, a potem trzeba będzie iść na ustępstwa, jednak ciekawe, czy lewica ostatecznie nie okaże się hamulcowym nie mniejszym niż Maliniak.
Bukary musi być zadowolony ;)
- Stworzyliśmy propagandę na gorszym poziomie niż lata 70. Zwyciężyła logika walki, logika stalinowska: kto nie jest z nami, jest przeciw nam - powiedział prawicowy komentator i publicysta TVP Info Marcin Wolski.
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30315097,marcin-wolski-szczerze-o-sobie-i-tvp-stworzylismy-propagande.html
Tam gdzie swój swego gryzie.
Wstępny podział resortów (za Pawłem Mąkosą):
KO: MSW, MON, MS, MF*
PL2050: MSZ, Klimat, Cyfryzacja
PSL: rolnictwo, gosp./rozwoju
Lewica: MEN, MZ, Mieszkalnictwo
*Czyli nie Petru - Manolito powtórzył fejka, którego ma antenie wyprodukował symetrysta/pisior Mazurek :)
Dodam jeszcze, za Bukarym - do czasu podpisania umowy koalicyjnej, niektórzy posłowie powinni mieć zakaz wypowiedzi do mediów, bo nie trzymają ciśnienia.
Marzenia Czarnka, tego edukatora pisowskiej rzeczywistości:
On dalej buduje nowy rząd PiS bo przecież PiS wygrał ;)
Czarnek sugerował też, że PSL jest mu bliski. Wskazywał przy tym, że kiedyś mówił, że "gdyby ktoś przegonił go z PiS, to poszedłby właśnie do tej partii".
— Bo to jest partia ludowa, wiejska, chrześcijańska, konserwatywna — tłumaczył. — Wydaje mi się, że jest tu duże pole do negocjacji i te negocjacje chyba już trwają — dodał. Powiedział także, iż w grę wchodzi nawet wariant, że przy ewentualnej koalicji PiS-u z PSL, premierem mógłby zostać Władysław Kosiniak-Kamysz.
Wyrzucił Morawieckiego za burtę, choć Titanic PiS po zderzeniu z lodową górą demokracji, idzie na dno..
Zamieściłem to, bo ten zaciekły bulgot jest zabawny..
Jakże się nie śmiać.
Konfederacja pozbywa się swojego Guru:
Nie dostał się do Sejmu, więc duchowi kumple nie mają litości..
Władysław Kosiniak-Kamysz miałby zostać premierem, jego partyjni koledzy mieliby objąć może nawet połowę ministerstw, a nominaci stronnictwa mogliby zasiąść w zarządach kluczowych spółek Skarbu Państwa
Oczywiście zakładam, że to totalne science - fiction, ale gdzieś nutka strachu jednak jest..
Przezabawnie się teraz ten wątek czyta.
Ludzie z PISdzielcem nie zawodzą - słoma z butów jak wystawała, tak wystaje, ale teraz to jeszcze nawet dodatkowo zajeżdża obornikiem :)
Nie to, żeby poprzeczka była zawieszona wysoko, no ale żeby kompromitować się "sarkazmami" to albo trzeba nie mieć wstydu, albo rozsądku.
A co z tym wrakiem?
Spokojnie, Antoni ma kolejne 4 lata na wyjaśnienia.
Będzie zwracał czy jak ;-)
Szczury z ORP TVPiS juz uciekaja?
Ogorkowa widac sukienkowi jeszcze przygarna, ale gdzie taka holecka sie podzieje? Moze babcia klozetowa?
Podczas gdy politycy PiS i ich sympatycy żyją w świecie marzeń o koalicji z PSL czy Hołownią (btw: zabawne, że koalicję z Konfederacją uznają za pewnik, nieprawda?), Kaczyński wygumkowuje Morawieckiego, głównie przez veto Ziobry, który poczuł się na tyle silny, że zaczął stawiać warunki.
Nie ich miejscu zszedłbym na ziemię i zaczął się zastanawiać najpierw, jak utrzymać jedność swojego własnego ugrupowania :]
W skrócie: Morawiecki chciał zostać szefem klubu, Ziobro zagroził wtedy odejściem ze swoimi posłami. Kaczyński skapitulował, stanowisko dostanie najprawdopodobniej Błaszczak. Wyborcy PiS modlą się pewnie aby zarządzanie klubem wyszło mu lepiej niż dbanie o bezpieczeństwo Polski...
A tutaj prezydent Duda, deklaruje się Dudom z "Solidarności" PiS:
On z drogi zawłaszczania Polski przez PiS, nie zejdzie.. Powodzenia.
Prędzej czy później czeka go Trybunał Stanu.
Dodajmy, że po staremu ekipa TVN24 nie została wpuszczona na ten Zjazd Dudów.
Weszło TVP Info..
Beata Szydło jako jasnowidz. Myślę, że tą wypowiedzią pogodziła naród. I od lewa do prawa trudno się z nią nie zgodzić.
https://twitter.com/TadeuszKan18782/status/1714931765293261050
Oczywiście Szydło mówiła to 8 lat temu, ale nie zmienia to faktu, że projekcja - obok m.in. hipokryzji, kłamstwa, obłudy, manipulacji, nienawiści, zawiści, mściwości, oszczerstwa, chciwości, pogardy i podłości - to drugie imię PiS-owców.
PiS szantażował brata Mazurka, by ten, nie będąc politycznym nominatem, przyjął marnie płatną posadę z kiepską służbową furą! Na szczęście Donald go uwolni.
Chociaż za to powinniście być wdzięczni!
55 niszczarek w tym 10 lepszych xD
https://abw.logintrade.net/zapytania_email,143338,9f8adc78bc591cd0e38800c51671afb3.html
Ale im się pod dupami pali
Pis rekoma orlenu przejal prase lokalna. Dzis dzieki pisowi posprzatanie tego poletka bedzie latwiejsze niz kiedykolwiek wczesniej.
Pisiory nie maja dokad uciekac na przeczekanie ;)
Qwa, sorki ale lewica to jednak sa debile. Przy takim debilnym podejsciu to niech Tusk podkupi kilku pisiorow bo lewica nie pozwoli na zrobienie czegokolwiek.
Ta sikse powinien ktos nauczyc ze nie czas i miejsce na takie poszczekiwanie. Czarzasty, spisz kurna?!
Gość jeszcze nie jest premierem, a już działa. Ja trzymam kciuki, negocjacje będą na pewno trudne, nie będzie łatwo naprawić to, co PiS zawalił w ciągu DWÓCH LAT (z hakiem - czujecie to: PiS naprawdę przez tyle czasu BLOKOWAŁ pieniądze dla Polski :/)
^^Symetryści to się zapłaczą, już nie mówiąc, że to i owo im eksploduje z hukiem :P.
Parę postów wyżej w jednej z odpowiedzi wspomniałem, że moim zdaniem Solidarność, jako związek zawodowy, się po prostu kończy. Teraz tylko utwierdzam się w tym przekonaniu, widząc, że zrobili z siebie PiSowską przystawkę:
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30322013,piotr-duda-ponownie-szefem-solidarnosci-w-tvp-info-straszyl.html
Piotr Duda został ponownie wybrany na stanowisko przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność". Wieczorem szef związku wystapił w TVP Info, gdzie mówił m.in. o Donaldzie Tusku. - Chcę prowadzić dialog, jeżeli druga strona nie będzie chciała dialogu, to my jesteśmy przygotowani na każdą ewentualność, łącznie z wojną na ulicy - mówił.
(...)
Duda przekazał, że największy postulat, który czeka na realizację, to emerytury stażowe. - Wszystkie partie mówiły o tym w kampanii. Teraz czekam, kto utworzy rząd - czy Zjednoczona Prawica z koalicjantem, czy szeroko rozumiana opozycja. Czekam, bo wszyscy deklarowali, że pierwszym rozwiązaniem, które znajdzie się w parlamencie, to emerytury stażowe - powiedział.
Ja sobie nie przypominam, żeby partie pro-demokratyczne obiecywały wprowadzenie emerytur stażowych. Tylko PAD i PiS ciągle o tym gadali przez ostatnie 8 lat, nie robiąc nic w tym kierunku.
A dobrze to podsumował jeden z komentarzy pod artykułem:
Pan przewodniczący nosi nazwisko wstydu. To już nie jest propracownicza Solidarność, tylko paluszek w odbycie PiSs
No proszę, Daniel O. też już wykonuje nerwowe telefony :). Nic to już nie da...
Na twitterze już lata, że ten cały Wawrzyk, od wiz, to jest "tęczowa zaraza", jakby to określił pewien arcybiskup, który dziś "wyciąga rękę do zgody" :). To jest niesamowite, jacy to są hipokryci, aż mnie mdli...
Radosław Sikorski, wpis z 18.10.23:
Zaprawdę powiadam Wam, w nowym roku zdarzy się w polskiej polityce cud jakich mało. Krytyka polskiego rządu w Brukseli już nie będzie pluciem na Polskę, zdradą i zaprzaństwem lecz stanie się niezbywalnym prawem każdej demokratycznej opozycji.
Powiedziałem
^^Sprawdzimy :). Natomiast myślę, że ma rację, pisowcy (za Lichocką) przypomną sobie, że "to jest też nasz parlament" :)
Ale patrzcie, Tusk wygrał wybory i już ceny paliw w górę. Jego wina.
Jacek Liberski, za Gazetą Wyborczą, podaje jaki jest plan Opozycji na kwestię aborcji, zaraz po utworzeniu rządu:
Plan Opozycji w sprawie aborcji zaraz po utworzeniu rządu:
1. Dwa projekty - rządowy i poselski.
2. Projekt rządowy - aborcja do 12 tygodnia (postulaty
i
).
3. Projekt poselski - przywrócenie kompromisu (postulaty
i
).
4. Dwutorowe prace w Sejmie. Brak dyscypliny w klubie 3D.
5. Rozporządzenia Ministra Zdrowia dotyczące standardów opieki okołoporodowej, postępowania w przypadku zagrożonej ciąży oraz zdjęcia z lekarzy groźby kar, aby jak najszybciej unormować te kwestie zanim dojdzie do uchwalenia nowej ustawy (trzeba brać pod uwagę weto AD).
Źródło:
^^Powiem szczerze, wygląda to na dobre rozwiązanie i pierwszy, solidny KOMPROMIS (Iselor ucz się tego słowa!)
1) rozporządzenie ominie veto Dudy, lekarze NIE BĘDĄ karani (de facto: nawet przy pozostawieniu pisowskich przepisów, te będą martwe). To można wdrożyć najszybciej, a MZ o ile kojarzę, ma dostać ktoś z KO lub Lewicy.
2) projekt 3D, przywracający status quo sprzed pseudowyroku pseudotrybunału Julki, pójdzie szybką ścieżką (poselski) i jest szansa, że Duda go nie zawetuje
3) projekt KO i Lewicy (rządowy) będzie procedowany dłużej (pewnie też z konsultacjami społecznymi), będzie więcej czasu na przekonanie nieprzekonanych :P. Pozostaje Duda - zawsze może zawetować (co pewnie zrobi), ale konsekwencje spadną na PiS - "utopi" ich kandydata w wyborach prezydenckich (a po zmianie prezydenta projekt zapewne wróci), pogorszyć wynik PiS w wyborach do samorządów i europarlamentu też pewnie mu się uda.
Kolejność moich podpunktów to MINIMUM i MAXIMUM, tego co można zrobić mając Dudę w pałacu ("minimum" jest pewne, Adrian nawet nie pierdnie) i rząd od konserwatystów do lewicy.
Ja jestem tym zbudowany - kwestia aborcji jest jedną z najcięższych i jeśli tutaj udało się dogadać, to w każdej innej sprawie pójdzie już dużo łatwiej.
Rząd musi ciąć wydatki. OBECNY RZĄD.
A Borys mówi o koniecznych cięciach rzędu 60-70 mln.
Czekam na komentarz pisowskich trolli - pewnie coś w stylu "piniędzy ni ma i nie będzie". prawda? Prawda, pisdzielcy sami to przyznają
(Sławomir Dudek, ekonomista i prezes Instytutu Finansów Publicznych) Prognozuje, że "będziemy mieli jeszcze wielkie cięcie wydatków pod koniec roku, a rząd [Mateusza Morawieckiego - przypis red.] powinien bardzo szybko ujawnić społeczeństwu, gdzie zamierza ciąć.- Do końca nie wiemy, kiedy będzie rząd, kiedy będzie nowy minister finansów. I będzie to chyba ciął rząd Morawieckiego, ale mogą to ogłosić dopiero w połowie grudnia - dodaje ekonomista. Zresztą sam się zdaniem ekonomisty przyznał w Wieloletnim Planie Finansów Państwa, który musiał przedstawić Brukseli. Można w nim przeczytać, że zaciskanie pasa jest przewidziane na 2 proc. PKB, czyli na 60-70 mld zł.
Z kolei wspomniany Borys
Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys przyznaje, że nie ma możliwości zwiększenia wydatków, powołując się na wcześniej lekceważoną regułę wydatkową, czyli górny limit wydatków określony ustawą.
- Nie trzeba robić żadnych audytów. Jest reguła wydatkowa, każdy wie, że nie można dodawać żadnych nowych wydatków - dodawał w TOK FM Paweł Borys.
Jak ktoś potrzebuje darmowego laptopa z certyfikatem ministerstwa oraz "takie tam faktury za środki czystości" . Pod mostem Świętokrzyskim znajdziecie.
https://joemonster.org/filmy/125966/Szydlo_wyjasnia_PiS
Chociaż raz PiS szczerze coś mówi o swoich rządach…
My tutaj cały czas o naszych lokalnych przedstawicielach, a tymczasem umknęło nam że zdaniem PiS w Parlamencie Europejskim robaki nie są już tak straszne, jak jeszcze niedawno głosili:
Co prawda Patryk Jaki twierdził że głosował "przez pomyłkę" ale taką samą pomyłkę zrobiło wielu innych członków PiS... może przekonało ich masowo zwożone do Polski przez firmy powiązane z tą partią i "doprawione" owadzim białkiem zboże techniczne z Ukrainy? No bo chyba nie można ich posądzić o hipokryzję, nie?
Nikt nie wspominał, że Kosiniak Kamysz ma być wicepremierem ?
https://www.wprost.pl/polityka/11446888/jest-decyzja-ws-wladyslawa-kosiniaka-kamysza-oficjalnie-nikt-nie-chce-o-tym-mowic.html
W Łapach ja tylko TUSK przeją władzę to zlikwidował cukrownie i ZNTK bo od razu ukarał tych którzy mu fikali ;) Ciekawe co zrobi dla Ogórkowej która średnio raz na miesiąc mówiła o tusku że jest idiotą i mało inteligentną miernotą.
Blok demokratyczny traci czas na wewnętrzne spory ws. umowy koalicyjnej. Z mojego punktu widzenia w zupełności wystarczyłaby przecież deklaracja koalicyjna zawierająca ogólne idee programowe taka jak w 2007 roku bez rozpisywania dokładnych punktów a polegająca na wewnętrznym dialogu i osiąganiu kompromisu w sprzecznych sprawach, min. światopoglądowych.
https://pl.wikinews.org/wiki/2007-11-23:_Deklaracja_koalicyjna_PO-PSL_podpisana
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-mamy-po-psl-deklaracja-koalicyjna-podpisana,nId,228817#crp_state=1
Uzupełnię jeszcze, że wszelkiego typu publiczne podziały i niesnaski są wodą na młyn pisiorskich parobków, którzy tylko czyhają na powód do medialnego zaogniania konfliktów.
Poszerzmy horyzonty czyli PiS i Orban - dwa bratanki:
Z kilku źródeł związanych ze sztabem wyborczym PiS usłyszeliśmy, że w kampanii wiele do powiedzenia mieli doradcy polityczni i kampanijni Viktora Orbána. – Pomysł z Węgrami pojawił się na otwarcie nowego sztabu, kiedy Tomasz Poręba złożył rezygnację, a stery przejął Joachim Brudziński – opowiada nasz rozmówca. Kto ich przyprowadził? Według naszych informatorów Adam Bielan z Tomaszem Matynią, szefem Centrum Informacyjnego Rządu, przy pełnym wsparciu premiera Mateusza Morawieckiego.
To fragment z "Polityki" ;) Więcej nie mogłem wyczytać bo nie mam abonamentu ;)
Jednak sam udział węgierskich kondotierów w polskich wyborach wiele mówi o PiS kampanii..
Oto jedna z historii, które pokazują, dlaczego (m.in.) PiS utracił władzę. Typowe dla kaczystów: zamiast zajmować się problemami ludzi - dbali wyłącznie o własny interes. I wkurzyli nawet górali:
nic nie cieszy moich uszu jak kwik pasożytów i nierobów którzy lamentują że darmowa kasa się kończy sprawia mi to radość i zadowolenie że skończy się rozdawanie pieniędzy na lewo i prawo.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wystapienie-prezesa-pis-wzbudzilo-oburzenie-popsuty-zly-czlowiek/pgj6t54,79cfc278
Dziadek odlatuje coraz bardziej. Znów bredzi o jakiś siłach zewnętrznych, obcych układach, do tego powstanie TVPbis jak już opozycja przejmie TVP.
Niebywałe!
https://x.com/e_wrzosek/status/1715785773876748499?s=20
https://x.com/EwaWiniara/status/1715786324479811799?s=20
https://twitter.com/RuchOsmiuGwiazd/status/1715793622396752351
A jak ma wyglądać ta nowa szkoła? Tak:
https://x.com/gajewska_kinga/status/1715685527964221601?s=20
Dobrze, że nikt nie ma złudzeń, że sprzątanie pisowskiego bagna, to proces, który potrwa lata. Ale zacząć trzeba już teraz. I tak będzie!
Wygląda na to że mimo propagandy PiS, opozycja (wciąż jeszcze opozycja) robi to, co powinna: wykorzystują granie na czas Adriana aby uzgodnić rząd. Wszystko wskazuje na to że Bizancjum na wzór PiS nie będzie - będą za to redukcje w ilości ministerstw.
Jeżeli to się potwierdzi, to bardzo dobra wiadomość, bo przy takiej liczbie koalicjantów często ktoś wpada na pomysł, aby rozbić kompetencje ministerstw na mniejsze. Brak tego dowodziłby że w przyszłej koalicji, wbrew doniesieniom niektórych panikarzy, dzieje się dobrze.
O, widzę, że sprawa jest "rozwojowa":
I jeszcze:
Duda stawia na Mastalerka. To (chyba) nie jest dobra wiadomość dla opozycji. Bo Mastalerek ma chrapkę na stanowisko szefa PiS-u. Może więc ostatecznie pogrążyć Morawieckiego poprzez przydzielenie Pinokiowi samobójczej misji tworzenia rządu. Obym się mylił.
Ruszył program Niszczarka+. Oprócz ABW i PKP także Totalizator, SWW i SKW, Ministerstwo Rozwoju...
Adrian powiedział, że przedstawicielom wszystkich komitetów wyborczych "zada sakramentalne pytanie, czy uważają, że dysponują większością, która pozwalałby im na przeforsowanie swojego kandydata na premiera".
Czyli jeżeli Adrian powierzy tworzenie rządu Kaczynskiemu, to Kaczyński (po raz kolejny) skłamie albo Adrian - jeżeli Kaczyński mu powie, że nie ma wymaganej większości - (po raz kolejny) pokaże, że jest nieodpowiedzialny i gra interesem Polski i Polaków dla interesu swojej partii-matki.
Bardziej prawdopodobne jest, że:
a) Kaczyński skłamie?
b) Adrian pokaże, że jest nieodpowiedzialny?
c) Adrian powierzy w tej sytuacji tworzenie rządu Tuskowi?
Polecam rozmowę Patrycjusza Wyżgi z profesorem Antonim Dudkiem, bardzo dobrze się słucha, bardzo ciekawa analiza :)
https://www.youtube.com/watch?v=CUCUzJOSa40
Łoooooooooooooooooooooooooooooooo panie!
https://twitter.com/RadekKar/status/1716507552031084729
400 baniek. Amen.
^^Ale PiS narobił bałaganu, zdradzili Polskę i Polaków, to mogę napisać, bez żadnych wątpliwości :/
I teraz, czy nasz zaskoczy? Wątpię ale nie wykluczam.
^^Tylko w kontekście KPO, Duda może przejść do historii jako "zbawca", który ostatecznie, wraz z rządem Tuska, zgodził się "łaskawie" zdjąć blokady nałożone przez PiS, z jego pomocą zresztą albo być kretynem do końca i vetować wszystko jak leci, nie pozwalając nowemu rządowi wypełnić kamieni milowych (wynegocjowanych zresztą przez rząd Morawieckiego). Zegar tyka, pewne rzeczy są nieodwracalne (np. zaliczki PiS tak długo blokował, że już przepadły), jeśli Polska nie zdąży na czas, a prezydent będzie mocno smrodził :/
Liczę mocno na umiejętności Donalda, obawiam się jednocześnie, że w Brukseli może to nie wystarczyć.
Natomiast fakty są takie: historia, potoczyła się tak, że Duda MOŻE zostać gościem, który ten "plan Marshalla" może uwalić, jeśli nie będzie współpracował z nowym rządem. Jego los, kiedy zakończy za dwa lata tą swoją, pożal się Boże "prezydenturę", byłby wówczas dość marny (z czego musi sobie zdawać sprawę), ale czy to wystarczy, żeby Andrzej wzniósł się ponad swój debilizm?
Refleksje powyborcze..
Rozmawiałem z wami przed wyborami. Jeżeli wszystko dobrze zrozumiałem, to wychodzi na to, że były to ostatnie wybory, w jakich wziął pan udział?
Góral: Dokładnie tak! Tak jak ci mówiłem: jak Platforma wygra, to to są moje ostatnie wybory w życiu. Po co mam dalej głosować? Jaki to ma sens?
Mówił mi pan: "Nigdy więcej nie pójdę głosować. Nie ma sensu z głupimi ludźmi się przekomarzać. Jak można głosować na tych, co kraj doprowadzili do ruiny i nie widzieć tego dobra, co się w ostatnich latach wydarzyło?"
Góral: I wszystko podtrzymuję, zdania nie zmieniam. Nigdy więcej nie pójdę na żadne głosowanie, choćby nie wiem kto i co by mi teraz obiecywał.
Czy w polskim prawie mozna osrajtka sadzic o dzialania na szkode spolki? Czy w przypadku wyroku skazujacego mozna mu odebrac jego wlasnie te faktycznie i te ukryte na poczet rekompensaty?
Tylko DONALD TUSK MOŻE BYĆ PREMIEREM innej opcji nie ma albo DONALD TUSK BĘDZIE PREMIEREM albo 3 kadencja Komuchów z pis
Zaczęło się, Prezydent 7 milionów Polaków przyjął przedstawicieli KO. Stawiam na to, że Adrian jako wierny funkcjonariusz Zjednoczonych Pierdzieli nie będzie chciał współpracować z Koalicją Demokratyczną wypinając się na wolę suwerena. Kłamca Pinokio, pryk Terlecki i chłop małorolny Bochenek skrócili spotkanie o godzinę, czyli można domniemywać, że było czystą formalnością. Zbiera się na wymioty, kiedy człowiek pomyśli w jakim stopniu nadrzędną rolę pełni psia wierność Adriana wobec kaczystów a nie woli większości obywateli, chociaż Mastalerek szczypał w oczy mściwego i pamiętliwego żoliborskiego skrzata, który nie zhańbił się pojawieniem na konsultacjach u Dudopisa. No nic, zyskają czas na niszczenie dowodów bandytyzmu.
Kremlowscy odlatują w kosmos
Niedługo partyzantkę założą.
https://wpolityce.pl/media/667995-chca-zrobic-straszne-rzeczy-przy-czarnej-kurtynie
Niech żyje wiktor orban - najwybitniejszy prezydent Turcji!
https://www.politico.eu/article/trump-confuses-turkish-and-hungarian-leaders-orban-erdogan/
O, jest dobry materiał do zmanipulowania!
Przed chwilą Hennig-Kloska powiedziała w Onet Rano, że po objęciu władzy "rozbiorą płot".
(Co prawda chodziło jej o płot, którym PiS-owcy odgrodzili budynek Parlamentu od suwerena, ale to tam się wytnie...)
Krystyna ciężko przeżywa lanie z 15.X.23 :/. Już nie kocha Suwerena. Polski Suweren zły, bo zagłosował nie tak jak trzeba, źle.
Natomiast, za przykładem Manolito, Krystyna robi wciąż to samo, ale oczekuje innych efektów :). Wciąż obraża Polaków, zakładając, że dzięki temu zagłosują na PiS, w następnych wyborach :).
Za onet.pl
https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/tajna-odprawa-komendantow-wojewodzkich-policji-nieoficjalnie-padla-kontrowersyjna/hteptsh
Wygląda na to, że większość komendantów politycznej policji PiS "zmęczona" wydawaniem rozkazów dot. poniżania i traktowania pielęgniarek, kobiet i również posłanek jak przestępców oraz robieniem z funkcjonariuszy Policji tzw. "milicji PiS" chce szybko odejść na "złotą" emeryturę.
Urszula Nowogórska (PSL): Dostałam propozycję przejścia do PiS. Dzwoniła "góra" tej partii. Odmówiłam.
PiS przekonany o tym że to on będzie najperw tworzył nowy rząd, już szykuje miejsca dla ewentualnych koalicjantów.
Błaszczak zwalnia miejsce szefa MON (będzie szefem klubu PiS)
Witek ustępuje z miejsca marszałka (będzie zasłużonym wicemarszałkiem)..
Dalsze roszady i przesunięcia w toku, wszystko po to aby uzasadnić otwarcie PiS na koalicję PiS z innymi partiami ;)
Prawda jak to ładnie zaczyna wyglądać?
Teraz jeszcze brakuje bredni pokuśliwych pisowskich "baranków', do spółki z podkupionymi cicho mediami ;)
Czekamy.
W tle wciąż pracuje Kamiński i jego podsłuchy. Niewiele wraz z Wąsikiem mają do stracenia..
Ten gość albo podszywa się pod pisiora, żeby robić sobie jaja z wyborców PiS, albo jest wyborcą PiS (czyli debilem). Innej opcji nie ma.
Cóż to za roszady przed zatonięciem, Płaszczak ustępuje ze stolca ministerialnego. Hitem dnie jest chyba jednak przejście na emeryturę Szymczyka vel granatnik.
UWAGA! Cuda się dzieją, gdy opozycja próbuje tworzyć rząd.
Dziś Czarnek zapytany w Radiu ZET o podwyżki dla nauczycieli planowane przez opozycję powiedział:
Być może my damy 35 proc., zobaczymy. Zaczekajmy chwilę.
Mało tego, powiedział, że:
Nauczyciele rzeczywiście pracują bardzo dużo.
I jeszcze:
Wszyscy nauczyciele otrzymają w tym roku laptopy.
Można sobie posłuchać tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=31Y-KXyE44o
PiS ma jeszcze dużo czasu, czyli jakieś dwa-trzy tygodnie. Czekam na te podwyżki, laptopy i dalsze wyrazy uznania dla pracy nauczycieli od Czarnka!
spoiler start
Komedia.
spoiler stop
Na pewno nie ma to związku ze zmianą włądzy, nic a nic. To tylko regularna i rutynowa kontrola dokumentacji ;)
Jak widać, władza PiS powoli zbliża się do finiszu, ale tempa nie zmniejszają i trzymają się twardo zasady "przynajmniej jedna afera na jeden dzień rządzenia"
Dziś Wyborcza opisuje, jak to PiS kupował sprzęt do wypożyczalni dla niepełnosprawnych. Wszystko wygląda na kolejny projekt szyty pod wybory - dojnozmianowcy obudzili się tuż przed nimi, wydali pieniądze na sprzęt kupiony kompletnie bez sensu i w kompletnie odrealnionej od rynku ceny (aparaty słuchowe za 14 tysięcy!), podczas gdy potrzeby niepełnosprawnych są inne. O tym że tak jest świadczy choćby nędzna ilość wypożyczeń w ilości... 33 sztuk.
W sumie się nie dziwię, kto wypożycza aparat słuchowy, który i tak wymaga indywidualnego dopasowania?
Cóż, ale jakby to napisałby dojnozmianowiec, może i nakradli lub zmarnowali masę pieniędzy, ale przynajmniej się dzielą...
A podrzucę tutaj, fajne podsumowanie ostatnich wydarzeń:
https://www.youtube.com/watch?v=dsF8Qhlu4yo
A co do planu Morawieckiego i PiS na stworzenie rządu, uciekła nam jedna możliwość, ale to ze względu na to, że dysponujemy skrupułami i moralnością. Szantaż. Pytanie czy PiS nie wykorzysta aparatu państwa do zastraszania polityków opozycji, wiecie aresztowania członków rodziny pod fałszywymi zarzutami itd. Oczywiście na dłuższa metę to nie zadziała bo i im brakuje za dużo posłów i jednak jakby do tego doszło to marsz miliona serce to byłby piknik przy tym co by się w Polsce działo, co nie oznacza, że nie spróbują.
Czy Obajtek może spać spokojnie za biurkiem Orlenu lub w jednej ze swoich 39 posiadłości?
Kolejny dzień wolności, kolejne dobre wiadomości:
^^Jedna z większych kanalii, w pisowskim obozie bandytów i złodziei, nie może spać spokojnie :).
I teraz przez bite dwa tygodnie, a potem kolejne dwa po wyborze Morawieckiego na premiera, bo przecież PIS MA WIĘSZOŚĆ, będziemy słuchać kłamstw, kłamstw i jeszcze więcej kłamstw...
Oni są tak przeżarci kłamstwami i swoją urojoną rzeczywistością, że się już wszystkiego odechciewa...
Kolejne samozaoranie:
https://www.money.pl/gospodarka/rzad-wyslal-do-brukseli-pismo-w-ktorym-musial-odkryc-karty-uderzajace-6956475690289696a.html
W skrócie - Pinokio grzmiał jak to opozycja kłamie o dziurze budżetowej, ale rząd musiał wysłać do Brukseli notkę o faktycznym zadłużeniu gdzie wyszło że to nie jest jednak 92 mld a 192 mld zł.
Nie tylko Rysio płacze. Niektórzy wręcz wyją od rana do wieczora:
Za zgodą większości Polaków-Polskobójców,pewien obywatel Polski pojechał do zagranicznej Centrali Likwidacyjnej przekazać głowę „nienormalnej” Polski na tacy.
Jak biblijna ruda Salome na tacy głowę Jana Chrzciciela Herodowi…
Zlecenie wykonane,nagrody będą odebrane…
A my ? Co ?
https://twitter.com/KrystPawlowicz/status/1717423602100777308
Pajac będzie mógł pajacować przed wymiarem sprawiedliwości:
https://twitter.com/OmzRi/status/1717784685332373894
widze ze manolito stara sie byc gwiazda tego watku. myslalem ze kretyznimami psiorow z czolowek newsow nie da sie przebic ale manolito dzielnie daje rade, na czele pisowskiego peletonu idiotow :)
Alex, Lolo, gdzie jesteście?! No już, bronić złodziei! Alex to coś o dotacjach z PARP ostatnio nawet pisał, że pieniądze na ulicy...
Już nawet Wprost nie symetryzuje!
Poseł zapewnił, że zostanie dokładnie sprawdzone „co oni tam niszczą”. – Wiemy jaka jest tego skala. Mamy zdjęcia, mamy filmy, ale ponieważ to trwa, a chcemy to wszystko dokumentować, to nie będziemy naszych źródeł w tej chwili palić. Mamy bardzo różne zdjęcia, ale nie chciałbym wchodzić w szczegóły. Zdjęcia, które robią pracownicy… – uzupełnił.
Zarówno on, jak i poseł Dariusz Joński, mają współpracować z liczną grupą sygnalistów – To są ludzie, którzy są w ministerstwach, w instytucjach, w agencjach, w służbach, którzy po prostu mają dosyć – tłumaczy polityk.
– Wczoraj zresztą, jak wychodziliśmy z tej Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP), ludzie nas zaczepiali. Pracownicy łapali nas za kołnierze, za płaszcze i mówili: „To nie my. My z tym nic nie mieliśmy wspólnego, panowie. Tutaj wszystko jest chore. Zróbcie z tym porządek”..
https://youtu.be/TfTyL4h9Beo?si=TdP1esdg2ryk9pjn
Heh, duzo osob sie smialo z PiSu, ze oglasza wygrane wybory. No ale co sie dziwic jak ciemny lud to kupi i dalej mysli, ze PiS rzadzi :D
Zbigniew Ziobro ma objąć stanowisko premiera, ustalili dziennikarze Gazety Wyborczej
Zmiany w sądownictwie? „Sędziowie RP”: grozi nam praliż państwa, łamanie sędziów i prawa
kocham te tematy na tvp.info
Tak sobie czytam te nowe knowania Kaczyńskiego, genialnego stratega szachów 45D, który myśli na lata wprzód. Mają już pomysł na kandydata na prezydenta Warszawy, którego potencjalnie później wystawią w wyborach prezydenckich, jak kadencja PADa się skończy.
https://wiadomosci.wp.pl/nie-mamy-lepszego-kandydata-przecieki-z-pis-ws-prezydenta-warszawy-6957089180277248a
W sumie plus dla nich, że zamiast wystawiać jakiegoś starego dziada z wierchuszki partii, próbują szukać kogoś bez mocnego elektoratu negatywnego. Tylko aż przykro patrzeć na życiorys kogoś takiego:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tobiasz_Boche%C5%84ski
Kolejny, który nie zhańbił się choćby dniem uczciwej pracy. Wartość "doktoratów z prawa" już PAD pokazał - pracownik na kasie w markecie czy pracownik MPO wnosi do społeczeństwa znacznie większą wartość dodaną niż ktoś robiący doktorat z prawa. Gość potem politycznymi nominacjami zdobytymi po znajomości szybko trafia na stanowisko wojewody. W tym przypadku to protegowany "handlarza wizami".
Ja wiem, że do polityki uczciwi ludzie z realnym wykształceniem i kwalifikacjami się nie garną, bo my nie mamy problemów ze zdobyciem atrakcyjnej pracy dzięki robieniu czegoś przydatnego dla innych, ale aż przykro patrzeć nawet na PiS, że mają takie problemy w znalezieniu sensownych kandydatów w swoich szeregach.
https://img.joemonster.org/upload/szi/2046394d041abbaLanie_wody_poziom_pr.mp4
Czyli dokładnie po sobocie 11 listopada?
Via Tenor
W tej materii Stany Zjednoczone są w pełni świadome, że jeżeli upadnie rząd Prawa i Sprawiedliwości, to będzie zagrożenie, iż dojdzie do wojny światowej, bo Rosja zaatakuje Polskę po zdobyciu Ukrainy. Biden powiedział jasno: wtedy armia amerykańska będzie musiała bezpośrednio wziąć udział w tej wojnie, a to oznacza możliwość III wojny światowe (...) Pan Hołownia jest człowiekiem bardzo sprawnym medialnie, pracował długo w TVN, ktoś go oglądał i powiedział: o, ten człowiek będzie dla nas najskuteczniejszy. Będzie dla nas najlepiej działał na szkodę Polski. Weźmiemy go, damy mu największe szanse, żeby rozstrzygał o tym, jaka będzie Polska. Tak właśnie jest. On chce rozstrzygać, jaka będzie Polska przy pomocy agentury rosyjskiej. To jest nieprawdopodobne. Ale tak naprawdę jest
No to już po nas, czas kopać schron na działce.
Przypomniało mi się, ale chyba wszyscy o tym zapomnieliśmy :)
Co się dzieje z tym "bomberem", który 14.X, dzień przed wyborami wszedł na schody smoleńskie i chciał się wysadzić? Ktoś, coś wie?
Jeszcze w tą, pamiętną sobotę, na pytanie, jak on wszedł na najbardziej chroniony pomnik, w Polsce, zaprzyjaźniony policjant, z ironicznym uśmiechem odpowiedział mi, że "pewnie pokazał legitymację służbową". :D
Po wyborach sprawa ekspresowo przycichła, a jestem po prostu ciekaw, czy gość dostał awans, czy przeszedł na emeryturę, a może przeniesiono go do innej jednostki? Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)?
Marawiecki mowil ze sa dogadani z psl, no i chlop w pewnym sensie ma racje. Kilku pisiorow dogaduje sie z pslem aby zasilic ich szeregi
Paliwo drożeje ale najciekawsze są komentarze. Choć Tusk nie został wybrany na premiera i cała jego świta też nic jeszcze nie może zrobić bo pierwsze posiedzenie sejmu dopiero 13 listopada i w tedy się okaże co i jak to w komentarzach winach Tuska i PO. Normalnie mam ubaw czytając te komentarze.
KPO to mógł być pełen sukces PiS
Kiedy już pieniądze z KPO zasilą polską gospodarkę, Donald Tusk powinien podziękować Andrzejowi Dudzie, Mateuszowi Morawieckiemu, a najcieplej Zbigniewowi Ziobrze.
^^Może pomyślicie, że znowu wysmażę tekst o KPO, a ja tylko cytuję Konrada Szymańskiego, który w dzisiejszej Rzepie mówi lordempilotem :D.
Dla Manolito to jest zdrada targowicy. :D
Było: ja tylko wykonywałem rozkazy.
Jest: ja tylko robiłem programy o tematyce medycznej.
UWAGA! Poszukiwana! Nagrody nie wyznaczono! Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
A ja mam życzenie żeby Kaczyński otwierał I posiedzenie.
Taka ciekawostka, Orlen płaci za ubezpieczenie prywatnego majątku Obajtka od "następstw popełnionych błędów w zarządzaniu spółką":
https://www.money.pl/gospodarka/specjalna-polisa-daniela-obajtka-jedyna-taka-w-orlenie-6955267277392384a.html
Czyżby zabezpieczenie się przed nadchodzącymi rozliczeniami?
Zawsze pozostaje pytanie, co to znaczy rozliczenia? Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Nie słyszę, żeby ktokolwiek po stronie "opozycyjnej" nie chciał rozliczeń, bardziej rzecz się sprowadza do tego, w jaki sposób te rozliczenia robić. Czy byłej władzy autokratycznej przywalić z pięści w nos odwołując się do czystej "woli politycznej" czy też po prostu przywrócić mechanizmy praworządności i w ich ramach pozwolić działać niezależnej prokuraturze oraz finalnie sądom, może co najwyżej tu i ówdzie dając pewne impulsy (na początkowych etapach)? Tutaj w gruncie rzeczy rozkładają się napięcia i albo przyjmiemy, że PiS otworzył puszkę Pandory, w której - cytując Marcina Matczaka - "Polska zamienia się w w kreskówkę „Tom i Jerry”: jeden goni drugiego, a co jakiś czas główne partie zamieniają się rolami" albo przyjmiemy, że PiS otworzył puszkę, którą trzeba zamknąć. Tutaj tkwią rzeczywiste dylematy i jeżeli zwolenników drugiej opcji ktoś chce nazywać symetrystami, to może on sam ma problem.
https://wiadomosci.wp.pl/800-jest-wazna-deklaracja-polityka-psl-6958744103127169v
I trzymam kciuki aby tak było
Ładny tytuł:
https://wyborcza.pl/7,75398,30358127,kinga-gajewska-wiemy-jak-odzyskac-pieniadze-z-willi-plus.html#
Fragment 1:
- Te osiem lat PiS-u: Anna Zalewska, Dariusz Pionkowski i w końcu Przemysław Czarnek to czarna karta historii szkoły. Zrobimy wszystko, żeby ten scenariusz się nigdy nie powtórzył. To była próba ideologizacji szkoły i wychowania sobie przyszłych wyborców, co było czasem wręcz obrzydliwe. Jak podręcznik prof. Wojciecha Roszkowskiego, który był zbiorem felietonów z prawicowej prasy. To było bolesne dla wielu środowisk.
Fragment 2:
Zdobył bardzo dużo głosów, ósmy wynik w kraju. Wcześniej przymierzał się do Ministerstwa Sprawiedliwości, mówiono nawet, że będzie premierem. Jak pani myśli, jakie będą jego losy?
- Widziałam już niejedną taką karierę prawicowego buldożera. To podobna historia do losów posła PiS-u Dominika Tarczyńskiego. Też bardzo skrajny, wulgarny w niektórych wypowiedziach, agresywny, nieszanujący ludzi. Poszedł do europarlamentu. Wydaje mi się, że plan ministra Czarnka to Bruksela.
Hmm:
Chodzi przede wszystkim o aferę "willa plus", gdzie minister własnoręcznie podpisywał wydatkowanie pieniędzy na fundacje, które nawet od ministerialnych ekspertów otrzymały negatywne oceny. Minister Czarnek powinien ponieść osobistą odpowiedzialność.
W Pakcie dla Edukacji padł taki pomysł, by pieniądze z afery "willa plus" przeznaczyć na zajęcia dodatkowe dla dzieci. To realne?
- Poczekajmy, zobaczmy budżet. Mamy jakiś pomysł na to, jak odzyskać te pieniądze. Natomiast zajęcia dodatkowe znalazły się też w naszych stu konkretach. By na świetlicach odpowiedni nauczyciele pomagali w odrabianiu lekcji czy merytorycznym zaaranżowaniu czasu dzieciom, które mają problemy. To nam załatwi również temat korepetycji.
Matczak przejął konto Barbary Nowak?
spoiler start
Żarcik, więc mnie nie zlinczujcie za "brak merytoryczności w dyskusji".
spoiler stop
no przecież wiadomo, że Popiełuszkę zabili kosmici:
Skoro według wielu przedstawicieli PIS, Żołnierze Wyklęci walczyli z bandytami z SB/UB, a Popiełuszko został zabity przez funkcjonariuszy SB, to w którym miejscu Czarzasty mija się z prawdą, mówiąc o bandytach?
Tutaj dłuuugi artykuł o "nowej polityce prawicy" (czyt. prezydenta Dudy) i "nowym/starym" Mastalerku:
Lektura na cały weekend.
Fragment:
Ale ostatnio nastąpiła zmiana narracji: otóż prezydent ma za zadanie - w wizji Mastalerka - pracować nad dobrymi relacjami między PiS, Konfederacją i PSL. W razie, gdyby rząd Tuska się posypał, Duda mógłby być akuszerem takiej nowej koalicji. A na razie Pałac będzie grał na wspieranie PSL we wszystkich sprawach, w których ludowcy będą mieli inne zdanie niż Tusk. Chodzi o wbicie klina w demokratyczną koalicję. Z tego powodu pojawiła się hipoteza, że Duda ogłosi, iż najchętniej desygnowałby na premiera Władysława Kosiniaka-Kamysza. Kosiniak odmówi, ale przynajmniej prezydent nie wskazywałby nielubianego przez siebie i wyborców PiS Donalda Tuska. Z kolei koalicja demokratyczna może uznać, że najlepszym szefem MON będzie lider PSL. To funkcja, która wymaga bliskiej współpracy z pałacem prezydenckim, bo prezydent jest zwierzchnikiem sił zbrojnych. Skoro ludzie Dudy tak pokochali PSL, to przynajmniej na tym odcinku byłoby mniej spięć. A to ważne w obliczu wojny blisko naszej granicy.
Ojej, prognozy się nie sprawdziły:
https://x.com/XKubiak/status/1721244352779882655?s=20
A tak "pięknie ", jak na załączonym zdjęciu, obaj panowie "śmieszkowali" jeszcze rok temu :). Ta koszulka, miała być dla Tuska , na mikołajki, bo "wicie-rozumicie" jego ulubionej drużyny, NIEMIECKA. Takie to były "żarty", niech więc nikogo teraz nie dziwi ból dupy u "redaktora" Mazurka :)
Nowy i prawdopodobnie ostatni watek cyklu gdzie glownym bohaterem byl PiS:
https://www.gry-online.pl/forum/dobra-zmiana-ostatnia-wieczerza/z9f9bd04?N=1
Dziś w wiadomościach pierwsze osiem minut o złym Tusku i opozycji a potem dwie minuty o pożarach w Grecji a teraz muzułmanie i imigranci atakujący obywateli.
Skoro został założony nowy wątek o rządach PiS, to trzeba napisać starą prawdę o wyborcach PiS - wyborcy PiS to debile; a jednocześnie to szkodniki, które pośrednio są współwinne temu, że politycy PiS niszczą państwo polskie i degenerują naród polski.
Ciekawe Ciekawe, mam nadzieje ze ta zagrywka powaznie zazzkodzi pisowi, szczegolnie kiedy wyjdzie na jaw ze to pisiory i nikt inny jest odpowiedzialny za ten smieciowy burdel
Pinokio znowu zaorał się sam? ---->
https://twitter.com/MorawieckiM/status/1684476246363602946
A rolnicy zaorali ministra:
https://twitter.com/EKOlodziejczak_/status/1684575448821649412
Ojej Bukary niektóre wypowiedzi masz jak wypracowania szkolne - książke napisz to przynajmniej coś z tego będziesz miał.
A propos kłótni małżeńskiej PL2050 i PSL... Pers trafia w sedno:
https://twitter.com/PersElection/status/1686785728594821139
Hołownia ma szanse na dobry wynik bez PSL-u (i na podebranie części wyborców Konfederacji). Musi się tylko szybko pożegnać z pawlaczętami.
Wpadłem tylko napisać, że niezbyt ciekawa anegdotka w tytule wątku. Wcześniejsze były lepsze.
Manolito, twierdzisz, że Tusk to zdrajca.
Czy jesteś w stanie to samo powiedzieć o wiceszefie PiS-u?