Przykładowo o Diablo III jakikolwiek patch wyjdzie, drobny czy większy, to piszecie wiadomości. W takim wypadku, dlaczego nie napiszecie nic o np. aktualizacji TII? Tym bardziej że od czasu premiery jest to największy patch dodający nową zawartość.
Sitwa, kolesiostwo i gruntowy poziom krajowej publicystyki.
spoiler start
Ale o tym faktycznie mogli by napisać.
spoiler stop
yasiu=> do czego się ma odnosić to 'nikogo'?
Jj - to był żart, to primo :) A po drugie, Torchlight II ewidentnie przegrywa wojnę nie tylko z Diablo III ale i z Path of Exile - zapewne stąd brak newsa.
'TorchED2' miał wyjśc niedługo po premierze razem z Workshopem, niestety teraz zanim pojawią się nowe mody i to się wszystko rozrusza minietrochę czasu. Runic dał ciała w spięciu tego do kupy. Bardzo ucichł temat i stracili szansę na pozostanie na wierzchu. Ja póki co gram tylko w PoE ale mam już na oku Workshop i tylko jak pojawią się normalnie mody w większej ilości (nie tylko reskiny) i zostaną załatane acziwy to na pewno wrócę do niego :)
[4] Ja np. wolę Torcza 2 od tamtych 2 gier. Może kogoś by zainteresowały zmiany i chciałby kupić grę, hm?
Poza tym mam rozumieć, że GOL chce tylko robić newsy z tego, co jest popularniejsze? Bo tak to zabrzmiało.
Majkel Dżordan ---> Było:
https://www.gry-online.pl/newsroom/wiesci-ze-swiata-torchlight-ii-dayz-gdc-2013-2413/z412908
Rzetelne dziennikarstwo. No ale lepiej podlizywac sie duzym wydawcom.
[8] Rzeczywiście, obszerne info...
A jak rzuca się w oczy!
Zobacz ile dała aktualizacja, to nawet 1/4 nie jest.
+ dzisiaj kolejny update wyszedł.
Twierdzisz, że nie piszemy nic. Ja twierdzę, że piszemy. Czy za mało? To już pytanie do newsroomu, zwrócę na to uwagę komu trzeba.
Jakie podlizywanie się wydawcom? Pomyślcie trochę o świecie poza własnym podwórkiem. Torchlight 2 jak dobrą grą by nie był, wzbudza znacznie mniejsze zainteresowanie niż konkurencja. Czas potrzebny na przygotowanie obszerniejszego newsa - który zainteresuje mało osób - lepiej poświęcić na coś innego. A kto ma wiedzieć ten wie i sprawdzi sobie informacje.
Piszecie, ale to jest mało w porównaniu do tego co jest wprowadzone. I to raczej nie tyczy się tylko TII, bo jakoś nie widzę wielu wiadomości o aktualizacjach, zazwyczaj dotyczą one WoT albo DIII. Zgłosić możesz, ale wątpię, żeby się coś tam u was zmieniło w tej sprawie.
[13] Może gdyby był tak faworyzowany jak Diablo, to byłoby większe zainteresowane? O to chodzi, że wszystko kręci się wokół hype'u.
Może gdyby był tak faworyzowany jak Diablo, to byłoby większe zainteresowane?
Moze gdyby byl lepsza gra, to ktos by chcial w to grac, albo o tym czytac :)
Majkel Dżordan ---> Z ciekawości sprawdziłem sobie popularność Torchlighta II na GOL-u w tej chwili. Do Path of Exile nie ma startu, a Diablo III to w ogóle jest poza jakimkolwiek zasięgiem. Torchlight II nie jest nawet w pierwszej setce, więc masz poniekąd odpowiedź na swoje pytanie. Niewiele Czytelników to tak naprawdę interesuje.
KarraKuri ---> Idąc tokiem tego debilnego rozumowania, o Ojcu Chrzestnym II musimy pisać na okrągło, bo w kategorii popularności zjada Torchlighta II na śniadanie. Szkoda że ostatni raz pisaliśmy o nim w październiku 2009 roku. Nie dyskutuj o czymś, o czym nie masz zielonego pojęcia trollu.
Musze powiedziec, ze wspomnienie o frustratach, ktrorzy miesiace przed premiera odwiedzali kazdy watek o D3 piszac jak to nowy Torchlight nie zmiazdzy nowego Diablo, napawa mnie sporym rozbawieniem :)
Ale mala popularnosc tytulu to oczywiscie wina wszystkiego tylko nie gry :)
To tak jak w wiadomościami w TV czy internecie, nie mówią wiele o poważnych sprawach, bo więcej osób interesuje się sensacjami i gównem wciskanym naokrągło.
[17] Już nie wprowadzajmy tu tematu co jest lepsze. Nie twierdź też, że Diablomanii nie ma. Już przed premierą ludzią odwalało, teraz się uspokoiło ale nadal strony wolą więcej o tym pisać. Tak samo z BFem.
[19] W takim razie wybacz i kasuję tamtą połowę.
Majkel Dżordan ---> To wypowiedź była skierowana do kłamczuszka KarraKuri czy jak mu tam, ale posta już nie ma.
A mi się zawsze wydawało, że GOL jest miejscem, gdzie mogę poczytać o grach. Nie tylko tych największych, najpopularniejszych, najbardziej promowanych i w ogóle ajaj, tylko tak zwyczajnie - o grach. Widać - pomyliłem się. Wstyd panowie. I proszę - przygotowanie tego typu newsa to 10-15 minut. Jeśli komuś zajmuje to więcej czasu, to powinien zmienić pracę. Jeśli ma to wpływ na cały dzień pracy zespołu, to coś tu jest nie tak.
Kwestia popularności w danym kraju/serwisie/grupie nie powinna mieć nic do rzeczy - to jest zwyczajnie kwestia rzetelnego wykonywania swojej pracy.
15 minut na torchlight, 15 minut na ouya, 15 minut na to co powiedzial garriot, 15 minut na komentarz do slow piotrusia molyneux, 15 minut na angry birds, 15 minut na nowy dodatek do simsow, 15 minut na to na tamto... ops, dzien sie skonczyl, a jeszcze zostaly wazniejsze newsy, ktore dotra do wiekszej ilosci graczy niz 2 fanow t2 i 3 fanow niszowej przygodowki z Kazachstanu.
aope ---> Informacja o patchu do Torchlight II się pojawiła, nikt jej nie przemilczał. Dlaczego tylko tyle, a nie więcej? Nie wiem, zadaj pytanie newsroomowi - oni decydują o doborze materiałów w tym dziale. Ranking popularności gier daje pewien pogląd, ale chyba nie myślisz, że wpatrujemy się w niego przez pół dnia i decydujemy - o tym tak, o tym nie, temu więcej, temu mniej. Gdyby tak było, duże teksty o Mars: War Logs czy Divinity: Dragon Commander nigdy nie pojawiłyby się na GOL-u. Napisałem o tym wyłącznie po to, żeby dać pewien pogląd jak wygląda sytuacja. Niektórym może się wydawać, że Torchlight II jest tłamszony kosztem Diablo III, a wygląda to tak, że z trójki "nowych" hack and slashy Torchlight II interesuje ludzi najmniej. Cóż ja Ci na to poradzę?
Asmodeusz - pewnie bym się nawet z Tobą zgodził, gdyby nie jeden, drobny szczegół - GOL jawi się jako największy w Polsce serwis o grach. To nie jest blog ani amatorskie pisadło dwóch osób. A przynajmniej ja - jeszcze - odbieram GOLa jako profesjonalny serwis, do którego wracam. Majkel Dżordan poruszył bardzo ciekawy temat, który już IMO wyszedł poza ramy jednej gry, a wszedł w ogólna filozofię publikacji. Więc jak? Największy w PL serwis o grach, czy nie?
UVI - ja tam newsmanowi nic nie powiem, bo on i tak będzie miał to gdzieś. Szkoda po prostu, ze tak zlaliście temat, który był do ogarnięcia w kilka minut...
KarraKurri - bez urazy, ale pieprzenie o zależności reklama/kasa/serwis naprawdę już mnie znudziło i jest totalnie głupie. Do tej pory nie zawiodłem się na tym serwisie. Mają swoje wpadki (tak jak choćby ta z tematu), ale ogólnie nie mam im nic do zarzucenia, a wybranych autorów czytam z przyjemnością. Można na spokojnie pogadać, polecam.
"Największy w PL serwis o grach wydawanych przez firmy ktore oplacaja reklamy i przysylaja gadzety prasie"
Fixed for ya. Tak wygladaja duze serwisy (polskie, zagraniczne, whatever.. jedno i to samo) o grach' i 90% ich zawartosci.. reszta to ochlap zeby ludzie calkiem sie nie zbuntowali i mieli wrazenie ze 'dziennikarze' pisza niezaleznie.
I sorry ale zeby tego nie widziec trzeba byc slepym. To jest ogolnoswiatowy trend. Duza ga, duzy wydawca = duzo piszemy (i w 99% przypadkow dobrze) - tak to wyglada.
A czy to znaczy, że GOL ma pisać o WSZYSTKIM co z grami związane?
UV wyjaśnił to, co ja mniej więcej miałem na myśli. Dochodzi do tego jeszcze czynnik ludzki, ale prawda taka, że Torchlight obchodzi mało osób. Po co dodawać do serwisu zawartość, której prawie nikt nie zobaczy?
"KarraKurri - bez urazy, ale pieprzenie o zależności reklama/kasa/serwis naprawdę już mnie znudziło"
Trudno.. nietety tak wyglada branza. Smutne ale tak jest.
"ale prawda taka, że Torchlight obchodzi mało osób. Po co dodawać do serwisu zawartość, której prawie nikt nie zobaczy?"
heh zaraz wyjdzie ze T2 kupilo 100 osob na swiecie (tworcy i ich rodziny), nikt w niego nie gral i wogole 2/10 i jedyn hNS na swiecie jest D3. CHuj tam ze gra ma pare GOTY na swoim koncie, jej wydanie bylo sporym wydarzeniem na rynku a srednia ocen BRANZOWYCH ma taka sama jak D3 (a srednia ocen graczy raz wyzsza).
Chuj z tym! Diabolo 3 na 4 strony bo jasiu i uwi tak mowi! :)
/lolol
Po co dodawać do serwisu zawartość, której prawie nikt nie zobaczy?
Ponieważ ktoś zobaczy. Na głupie pytanie głupia odpowiedź.
Tak czy inaczej - jak rozumiem, wchodząc na GOLa poczytam rzetelne informacje TYLKO o popularnych rzeczach tak? Jeśli tak, to ja w takim razie wysiadam. Proszę o jasne stanowisko w tej sprawie. I nie chodzi mi już tylko o T2, a o ogólną filozofię umieszczania informacji.
[25] O wszystkim nie, ale powiedz szczerze, ile osób siedzi w redakcji?
Średnio codziennie na GOLu jest 20 wiadomości. W 90% dotyczą one gier AAA, w dodaku dziennie zdarzają się wiadomości o tej samej grze lub firmie. Nie wszystkie informacje też są głównie o grach, tylko wklejone filmiki autorstwa innej części waszej redakcji, kolejny rodzaj to trailery, o których nic nie trzeba pisać, a jak nawet to chyba nie jest to praca na 15-20 min. Jest jeszcze więcej wiadomości w których nic się prawie nie pisze, najgorzej jest z tymi, gdzie tłumaczą ściany tekstu, ale zazwyczaj to są krótkie wiadomości z innych stron, gdzie redaktor powinien znać świetnie angielski i nie powinno zająć znacznego problemu.
Teraz powiedzmy, ile może zająć info o aktualizacji Torcza 2? Pół godziny? Godzinę? Przecież przetłumaczenie wyrazów i zwrotów, które używane są na co dzień to praca na 15 min wypisanie zmian i nowości, które podali autorzy.
UV wyjaśnił to, co ja mniej więcej miałem na myśli. Dochodzi do tego jeszcze czynnik ludzki, ale prawda taka, że Torchlight obchodzi mało osób. Po co dodawać do serwisu zawartość, której prawie nikt nie zobaczy?
Najlepiej pisać o CoD i BF4.
aope ---> Przecież Ci odpowiedziałem na to pytanie. Trzy duże teksty z ostatniego tygodnia: Divinity: Grzech pierworodny, Mars: War Logs, Divinity: Dragon Commander. To są gry popularne? Nie. Gdybyśmy dobierali materiały według rankingu popularności, przez cały tydzień czytałbyś elaboraty np. o Resident Evil 6.
Tragedia ta dotyczy całego internetu. Wchodzę na gazetę - a tam nie ma WSZYSTKICH newsów rozpisanych na trzy strony!
KarraKurri - jest parę gier wydanych przez Torchlight które zdobyły GOTY, bardzo wysokie noty i w ogóle się o nich nie pisze. Ich czas minął.
[31] GOL też musi być Trendy i skupić się na tym co wszyscy jedzą? :)
UVI - wiem o tych materiałach, czytałem i właśnie dla takich tekstów odwiedzam ten serwis :) Ale nie w tym rzecz. Zalinkowałeś materiał. Trzy zdania wciśnięte w ogólny przegląd. Tak szczerze - uważasz, że to jest poważne potraktowanie tematu, który ok, nie zainteresuje ogółu, ale dla takich ludzi jak choćby ja może być istotny?
yasiu - Twój sarkastyczny ton jest IMO mocno nie na miejscu.
Torchlight 2 dobry, ale przeszedłem raz i już jakoś mnie nie ciągnie, podobnie jak jedynkę zresztą. W sam raz na raz, zresztą na razie dobijam do 100 godzin w BL2 więc czasu nie ma ;)
aope ---> Nikt nie jest doskonały, my też. Napisałem już na początku tej dyskusji, że "zwrócę uwagę komu trzeba" w temacie Torchlighta.
A co do ogólnego podejścia... Nie mogę odpowiadać za moich kolegów, bo nie ja decyduję o codziennej pracy newsroomu, ale uważam, że swoją pracę wykonują dobrze. Uważam również, że dużym błędem byłoby w ogóle pominięcie informacji o patchu, ale tak się nie stało. Każdy kto szuka informacji o tej grze u nas, dotrze i do niej - bez względu na to czy zajmuje cztery linijki czy dwie strony. Tak samo zostało kiedyś potraktowane Diablo III, konkretnie 12 lutego:
Nie wiem co mogę dodać więcej w tym temacie.
[35] No właśnie nie mnie, a szkoda. Jestem czytelnikiem i mam chyba jakiś wkład do tego wszystkiego.
Ja np. wolę poczytać o czymś drobniejszym albo o aktualizacjach, bo to właśnie zachęca do przyjrzenia się grze.
Nie cierpię natomiast plotek wyssanych z internetu, gdzie wszyscy się podniecają, a na końcu nic z tego nie wychodzi. To jest właśnie robienie szumu nad grami, a później są zdziwienia dlaczego tego nie ma albo dlaczego ta gra jest taka słaba.
"Tak samo zostało kiedyś potraktowane Diablo III, konkretnie 12 lutego:
Nie wiem co mogę dodać więcej w tym temacie."
yhy
https://www.gry-online.pl/newsroom/diablo-iii-i-patch-107-komentarz-redakcji-gry-onlinepl/z112149
https://www.gry-online.pl/newsroom/co-nowego-w-diablo-iii-przeglad-zawartosci-latki-107/ze12119
/facepalm
I zgadzam sie ze wiecej dodawac nie trzeba. Kon jaki jest kazdy widzi.
[33] aope Czy naprawdę poważne potraktowanie tej grupy zainteresowanych, jak liczna by nie była w taki sposób jest ok?
Idac tym tokiem rozumowania GOL powinien pisac wszystko o wszystkim. Wczoraj moj steamowy DLC Quest dostal jakas aktualizacje. Domagam sie informacji o tym na cala strone.
nagytow - co to jest DLC Quest? No właśnie. I nikt nie mówi o całej stronie, jakbyś nie zauważył.
aope - moim zdaniem porównanie jest dobre. To nie ja decyduję jakie informacje są umieszczane na portalach które odwiedzam. Jeśli na jakimś nie trafiam na to, co mnie interesuje, odpuszczam go sobie. Jeśli jakiś portal nie zgłębia tematów które mnie interesują, szukam gdzie indziej. Naprawdę, pisząc, że Torchligt 2 obchodzi mało ludzi nie chcę być złośliwy, nie chcę obrazić ani samej gry - która zła nie jest - ani grających w nią ludzi. Zwyczajnie czas jej blasku w mediach o grach się skończył, przynajmniej na razie. To naturalna kolej rzeczy i nie ma się co oburzać.
[40] DLC Quest jest w tym wypadku drobną grą na 2h, w dodatku patch mały.
Tu się mówi o czymś większym, co zachęciłoby do zainteresowania się grą.
Zapomniałem też dodać, że nie było nic o zniżce z tej okazji. Ale co tam, kto by chciał to kupić, jak są popularniejsze gry dookoła.
[42] Patrz początek postu 18. O tym właśnie mówiłem co żeś napisał.
Piszesz też tak, jakbyś chciał czytać tylko i wyłącznie o tym, o czym naokrągło piszą. Jak chcesz, to nie mam nic do tego, ale nie znaczy to, że wszyscy tylko tego chcą. Albo się pisze dla graczy, albo dla szumu.
Majkel Dżordan ---> Problem polega na tym, że to właśnie te plotki cieszą się największym wzięciem. I nic w tym dziwnego, skoro informacje przekazywane od producentów popularnych gier są na ogół bardzo skąpe. Dobrym przykładem jest Assassin's Creed IV - dzięki plotkom dowiedzieliśmy się o istnieniu tej gry szybciej, niż wymyślił to sobie Ubisoft. Zapytaj tysięcy fanów tej serii, czy mają o to żal.
yasiu - T2 po wydaniu GUTSa jeszcze bardziej zyskuje i łapie kolejny oddech..chociaż nigdy go tak naprawdę nie stracił. Cały czas grają tysiące ludzi, community tworzy naprawdę fajne rzeczy. No i aktualizacja - nowe lokacje, nowi przeciwnicy, nowe wyzwania, nowe mapy na endgame, nowe zwierzaki i jeszcze trochę. Ponad 800 MB dodatkowej, świetnej zabawy. To media kształtują zainteresowanie produktem, a tym samym twierdzenie, że po takiej paczce dodatków czas w mediach się skończył, to jakieś nieporozumienie - przecież to się kupy nie trzyma. I oczywiście, że jesteś złośliwy. Nie wiem tylko z czego to wynika i nie wiem, czy Ty sam tego zwyczajnie nie widzisz.
[44] Ale to nie znaczy, żeby na bok odrzucać inne gry. Też czasem czytam plotki jak czekam za jakąś grą i nic do tego aż tak bardzo nie mam. Bardziej mnie boli, że byle plotka może zastąpić info o czymś mniejszym. I jak ma się ktoś wybić, skoro każda redakcja łapie się na chwyty od osób, które specjalnie rzucają plotkami, żeby wzbudzić większe zainteresowanie?
Mówiąc "mniejszym" mam na myśli to, co raczej was mniej interesuje albo jest mniej popularne.
[41] aope nagytow - co to jest DLC Quest? No właśnie
Najpierw piszesz, ze nie powinni ignorowac fanow gry niezaleznie od ich liczby a teraz taki tekst. Zdecyduj sie.
Rozumiem, ze lubisz T2, ale musisz sobie uswiadomic, ze ta gra jest po prostu nijaka medialnie. Sa osoby, ktore Diablo kompletnie nie interesuje, ale zajrza do newsa o glupim patchu, chocby zeby posmiac sie z wojny w komentarzach. A T2? W swoim poscie posrednio obwiniasz yasia o brak zainteresowania ta gra. Raczej napisz do dzialu marketingu Runic.
Majkel Dżordan ---> No ale tak działają media na całym świecie, czy naprawdę trzeba to tłumaczyć w łopatologiczny sposób? Włącz dowolny polskmi magazyn informacyjny, który w niespełna 30 minut stara się przekazać wieści z całego dnia. Co w nim zajmuje połowę czasu? Tematy dotyczące poczynań polskiego rządu, a nie rządu Tajlandii. Nie chcę znów uciekać się do tematu popularności, ale oczywistym jest, że pisze/mówi się o tym, co po prostu interesuje odbiorcę.
Torchlight II - napisałem to wcześniej. Gdyby informacja o patchu nie pojawiła się wcale, uznałbym to za błąd, ale jednak pojawiła się. Nie została odrzucona, porzucona. Że za mało? Taka była decyzja ludzi odpowiedzialnych za newsroom. GOL jest tak zbudowany, że człowiek szukający informacji o T2, dotrze też do informacji o nowym patchu, bez względu na to ile linijek zajmuje. Ze swojej strony mogę Ci obiecać, że przy najbliższej okazji przedyskutujemy ten temat w redakcji.
[47] To brzmi, jakby mieli płacić stroną za reklamę.
Nie widzę żadnych wzmianek od dawna o jakiś drobnych grach jak są nowości wprowadzone. O WoT wciąż się pisze, bo za to kasę mają (i nie mówcie, że nie, bo to widać od dawna), a Diablo wciąż robi szum.
Powiedz tylko, co było tak wielkiego, żeby mieli napisać o aktualizacji DLC Quest, bo to raczej prowokacyjne było.
[49] Ja tu miałem na myśli zainteresowanie kogoś grą. Gdyby przykładowo było info normalne, a nie skrócona wersja o 90% i wsadzona razem z innymi, to może zainteresowałoby się nią więcej osób?
Wiem jak działają media, ale to nie znaczy, że wszyscy tak robią. Nie pisząc o czymś, ignorując dany temat, po prostu wyobrażacie sobie, że nie interesuje nikogo, a może by tak wpierw spróbować?
Aope - powiedz mi jeszcze tylko, tak zupełnie bez złośliwości z mojej strony - dlaczego to media mają kształtować zainteresowanie Torchlightem II skoro ta gra obchodzi x razy mniej czytelników - dających pieniądze - niż Diablo III czy Path of Exile?
[48] aope Alez ja dokladnie rozumiem w co wyewoluowal ten placz nad Brakujacym Newsem. Sek w tym, ze twoje argumenty (i Majkela Dzordana) sa slabe, jedno wspomnienie o grze za dolara rozwala twoja logike. Do tego nie rozumiesz jak dzialaja serwisy takie jak GOL a probujesz wplywac na ich tresc.
Zauwaz, ze od utworzenia watku minelo kilka godzin i nie ma tu setek postow popierajacych autora. Wniosek jest jeden: decyzja byla dobra.
[52] Majkel Dżordan A skad wiesz? Robiles badania rynku? Jak widzisz nikt oprocz ciebie nie ciagnie tematu. Czyzby nikogo innego to nie interesowalo?
Wiesz ile gier dziennie jest patchowanych? GOL chyba powinien pisac o wszystkich!
[52] Jaki twój argument jest mocny? Piszę o tym, co by zainteresowało niejednego. Jak narazie to wasze argumenty opierają się tylko na tym, co da więcej zysku.
EDIT: Ja tu poparcia nie potrzebuję, żeby pokazać na czym redakcji i wam "elito GOLa" zależy.
GOL też powinien pisać cały czas o tych samych grach, które są na topie! TAK, STANOWCZO!
yasiu - skoro ta gra obchodzi x razy mniej czytelników - dających pieniądze
Nie mam więcej pytań i wypisuje się z tej dyskusji. Ale przekaz zrozumiałem. Dla mnie eot.
I kółko się zapętla - media nie informują o T2, więc czytelnicy nie są zainteresowani wiadomościami o T2, więc media już nic nie wspominają... i jakby wszytko (nomen omen) grało.
A ja chętnie bym poczytał także o T2, chociaż gry nie kupiłem (jeszcze).
To tak jak z TV, większość domaga się durnych, odmóżdżonych telenoweli i programów w stylu: "Wspomnienia z wakacji". Reszta, chociaż chciałaby obejrzeć coś ambitniejszego - nie ma głosu.
Tlaocetl - ale ma wybór, są inne kanały. Ten mechanizm działa w dwie strony i nikt tu ameryki nie odkrywa mówiąc, że GOL ma zarabiać pieniądze - daleko mu przy tym, przynajmniej na razie, do poziomu pamiętników z wakacji.