Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Da radę nauczyć się języka obcego przez okres wakacji (ok. 2 msc.)?

19.03.2013 20:04
1
zanonimizowany878104
9
Pretorianin

Da radę nauczyć się języka obcego przez okres wakacji (ok. 2 msc.)?

Chodzi mi tutaj o znajomość języka na poziomie matury rozszerzonej. Wybrałem sobie język hiszpański, lecz niestety nie uczę się go w szkole. Jak na razie znam na średnim poziomie język niemiecki i na bardzo dobrym język angielski. Po prostu przydałby mi się na maturze 3. język obcy, bo nie wiadomo gdzie będę studiował, a być może wybiorę studia związane z językami obcymi. I jeszcze jedno: jakie wybrać książki do nauki języka? jakie wydawnictwo?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

19.03.2013 20:05
2
odpowiedz
Pankracy Czartoryski
0
Pretorianin

Nauczyć od podstaw to się nie da na pewno chyba, że jesteś geniuszem.

19.03.2013 20:06
Soulcatcher
3
odpowiedz
Soulcatcher
282
ESO

Musiał byś się uczyć z lektorami przez 12 godzin dziennie.

19.03.2013 20:12
4
odpowiedz
zanonimizowany878104
9
Pretorianin

Mógłbym zacząć naukę np. w maju, ale wyjeżdżam na praktyki do Niemiec i boję się, że na naukę nie będę miał czasu. Poza tym można użyć pewnych tricków, tzn. Porozwieszać sobie gdzieś po pokoju karteczki z gramatyką, w czasie dojazdu do szkoły również przyswajać sobie słówka.

Apropos geniusza: Pamiętam, że Jose Mourinho nauczył się w sposób komunikatywny (jakiegoś języka obcego) w 2 tygodnie. Oczywiście to nie był wysoki poziom, ale dogadywał się.
Może to nic powalającego, ale ten człowiek zna około 10 języków obcych i uczy się ich w zastraszająco szybkim czasie. Kiedyś specjalnie uczył się języka polskiego, by móc się dogadać z Łukaszem Piszczkiem.

19.03.2013 20:20
xanat0s
5
odpowiedz
xanat0s
245
Wind of Change

To zależy - jaki poziom chcesz osiągnąć, jakie masz zdolności językowe i ile czasu jesteś w stanie poświęcić na realną naukę.

Jeżeli chcesz zdać maturę rozszerzoną, masz wybitne zdolności i ostro się za to weźmiesz z profesjonalistami (a więc nie w domu samemu) - masz szansę. Powstaje pytanie, czy masz takie wybitne zdolności :)

Bo o ile słuchanie i czytanie jestem w stanie uznać, że uzdolniona osoba jest w stanie zaliczyć, to pisanie i rozmowa to moim zdaniem bariera niezwykle trudna do zrobienia. Ja np. uczyłem się parę lat niemieckiego na poziomie rozszerzonym, od dobrych kilku lat nie mam z nim nic wspólnego i ja jestem przekonany, że w życiu w 2 miesiące bym się na odpowiednim poziomie nie przygotował. No, chyba że satysfakcjonowałoby mnie uciułanie tych 30%, ale pewnie uwaliliby mnie na ustnym :) Ale ja akurat w językach jestem słaby.

Co do Jose - powstaje pytanie, co to znaczy znać język. Co innego dogadać się, co innego zdać z tego maturę pisząc na jakiś temat pracę pisemną. Daniel Tammet fińskiego biegle nauczył się w tydzień. On co prawda jest sawantem, ale kto wie, może też masz ukryte zdolności :)

19.03.2013 20:30
6
odpowiedz
zanonimizowany878104
9
Pretorianin

Gdybym sądził, że przyswajanie języka przychodzi mi ciężko to w ogóle bym się za to nie brał. Jeżeli chodzi o kursy, to pozostają dwa wyjścia: płatne kursy lub darmowe kółka w szkole. Oczywiście wolałbym tą drugą opcję, ale nie mam pojęcia na ile jest ona wydajna. Poza tym, mam nauczyciela codziennie w szkole, w każdym momencie mogę się do niego zwrócić. Chciałbym do końca wakacji posługiwać się w dobrym stopniu, rozumiejąc większość słówek, a po 1 września douczyć się do tego maturalnego poziomu.

19.03.2013 21:42
7
odpowiedz
Inquisitio
117
bling

Zacznij od znalezienia sobie jakiegoś fajnego radia internetowego po niemiecku, i osłuchuj się :)

20.03.2013 00:54
8
odpowiedz
@d@m
170
En Ami

xanat0s ---> Teraz ustny z jezyka jest banalny, glownie przez to, ze nie ma poziomow ;-) W ogole, pisemny tez nie wymaga jakiejs duzej wiedzy.

Ad rem. Czyli zdajesz mature w przyszlym roku? Da sie nauczyc dobrze w takim czasie. Znajdz tylko kogos, kto bedzie Ci sprawdzal wypracowania i rozmawial z Toba.
W czasach http://duolingo.com/ i internetu ogolnie, nie powinno byc to trudne ;-)

I do slowek http://ankisrs.net/ albo inny SRS.

20.03.2013 08:38
Yaca Killer
😁
9
odpowiedz
Yaca Killer
276
russiaisaterroriststate

Wybrałem sobie język hiszpański

- Zacznij od znalezienia sobie jakiegoś fajnego radia internetowego po niemiecku

... a później dołóż czeską telewizję i powinno pójść "z górki".

20.03.2013 10:21
Loczek
😁
10
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

<- [9] :D

A co do tematu - hiszpański jest, przynajmniej moim zdaniem, językiem bardzo prostym. Jeśli masz dość samozaparcia i odpowiednim podejściem ([5]) powinieneś dać radę.

20.03.2013 10:28
Jedziemy do Gęstochowy
11
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
185
KENDO DROGA MIECZA

Dało by radę, oczywiście jeśli masz predyspozycje do nauki tysięcy słówek, odmian, gramatyki itp.

20.03.2013 10:33
12
odpowiedz
Malaga
147
ma laga

xanat0s

"uczyłem się parę lat niemieckiego na poziomie rozszerzonym, od dobrych kilku lat nie mam z nim nic wspólnego i ja jestem przekonany, że w życiu w 2 miesiące bym się na odpowiednim poziomie nie przygotował"

przykro się to czyta co piszesz. Nigdy nie rozumiałem jak można tak zaniedbać język. Co jak co, ale ta wiedza w przyszłości bardzo się przydaje i nawet jeśli uczyłeś się go wbrew swojej woli, to ja nie ogarniam jak po tylu latach nauki nagle się ten cały wysiłek wrzuca do kosza

20.03.2013 10:33
HUtH
13
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

[1] Nie da rady. Sorry.

Malaga <- Jeśli rzeczywiście tak pielęgnujesz wiedzę i umiejętności zdobyte w szkole(bo przecież o to chodzi), to gratuluję, ministerstwo jest z ciebie dumne :)

20.03.2013 10:53
14
odpowiedz
norolim
27
Centurion

Nie ma szans. Gwarantuję Ci. Przez 2 miesiące możesz nawciskać sobie do głowy dużo słownictwa i gramatyki, ale językiem posługiwać się i tak nie będziesz umiał. Nie na tym polega nauka języka. Przy odpowiednich predyspozycjach, można się nauczyć porozumiewać w języku obcym w stopniu podstawowym w ciągu około pół roku. Na swobodne porozumiewanie się (nie mylić z tzw. "perfekt" znajomością języka) potrzeba 2 lat.

20.03.2013 19:05
15
odpowiedz
zanonimizowany869910
114
Legend

Skoro znasz angielski na poziomie bardzo dobrym, a niemiecki na poziomie średnim to powinieneś znać odpowiedź na swoje pytanie.

Hiszpański w dwa miesiące? Wyjazd do kraju hiszpańskojęzycznego, kontakt w tym czasie WYŁĄCZNIE z osobami mówiącymi po hiszpańsku, szkoła językowa z intensywnym kursem hiszpańskiego, każda wolna chwila spędzana w środowisku hiszpańskojęzycznym. I oczywiście świetna pamięć i "talent" do nauki języków obcych.

Znam gostka, który przyjechał do kraju anglojęzycznego bez jakiejkolwiek znajomości tego języka. Miał to szczęście, że był sam. Nie mógł z nikim porozumiewać się we własnym języku. Rzucony na głęboką wodę musiał całą swoją koncentracje ukierunkować na naukę nowego języka. Otaczał go wyłącznie język angielski. I po dwóch miesiącach... Cóż, może matury tak od razu by nie zdał, może potrzebował uporządkowania i oszlifowania gramatyki, ale mówił, porozumiewał się, i to całkiem nieźle.

21.03.2013 04:52
16
odpowiedz
Malaga
147
ma laga

HUtH
ty z kolei musiałeś być kiepski w szkole, bo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Wyraźnie napisałem, że chodzi o język i o ile informacje o pantofelkach czy płazińcach raczej się nie przydadzą o tyle znajomość języka niemieckiego jest bardzo przydatna

21.03.2013 06:57
Belert
17
odpowiedz
Belert
182
Legend

bez problemu mozesz sie w dwa miesiace nauczyc jezyka szczegolnie tak prostego jak niemiecki w ciagu 2 miesiecy na poziomie komunikatywnym , bedziesz cos tam potrafil napisac i komunikowac sie .
Duzo pracy i dobry kurs przyspieszony.
Gazet nie bedziesz mogl czytac swobodnie ale juz jakies ogloszenie o prace bez problemu.
OFC zalezy to od zdolnosci do jezykow ,ja zawsze mialem duze i latwo sie ich uczylem .
Natomiast mialem kolege ktory po 4 latach nauki niemieckiego czytal przy pomocy pdopisanej pod tekstem po polsku niemieckawej wersji polskiego ;))
Glowa do goruy i do przodu .

21.03.2013 07:30
tadzikg
18
odpowiedz
tadzikg
192
starszy brygadier

OMG niektórym to by się przydała nauka czytania ze zrozumieniem, dziękuje nawet się uśmiałem czytając to :D

Wybrałem sobie język hiszpański,

- Zacznij od znalezienia sobie jakiegoś fajnego radia internetowego po niemiecku

bez problemu mozesz sie w dwa miesiace nauczyc jezyka szczegolnie tak prostego jak niemiecki

Jeszcze raz dzięki :P

spoiler start

zaraz ktoś napisze, że przecinka gdzieś nie dałem :3

spoiler stop

21.03.2013 07:58
Regis
👍
19
odpowiedz
Regis
133

[1] Da się, ale nie w stopniu, który pozwoli na bezproblemową komunikację - do tego jest potrzebna praktyka. No chyba, że wybierzesz się na kurs zagraniczny - wtedy jest to możliwe. Moja koleżanka pojechała na Erasmusa do Hiszpanii mając za sobą miesiąc intensywnego kursu w PL. Jadąc tam znała trochę słownictwa i trochę rozumiała co do niej mówią, ale sama nie potrafiła się składnie wypowiedzieć. Po ok. 1.5 miesiąca na miejscu (życie + kurs) problem zniknął - w sprawach "codziennych" potrafiła się dogadać bez problemów i mówiła całkiem płynnie.

21.03.2013 08:53
Belert
20
odpowiedz
Belert
182
Legend

z hiszpanskim gorsza sprawa ..niedoczytalem dokladnie .Ale jest sporo trudniejszy od niemeickiego.

21.03.2013 08:59
jarekao
21
odpowiedz
jarekao
164
PAX

Jak dałeś radę nauczyć się niemieckiego to z hiszpańskim nie powinieneś mieć problemów. Jest jednym z najłatwiejszych języków do nauczenia.

21.03.2013 11:13
22
odpowiedz
zanonimizowany833258
19
Pretorianin

Nie ma na to najmniejszych szans :)
Tez jak jechalem na Tajwan to z mysla "ok, to rok nauki jezyka codziennie a potem studia po chinsku". To tak nie dziala :) Zeby w miare rozumiec co ludzie mowia, to potrzeba ok 9 tysiecy slow. 150 slow dziennie sie nie nauczysz, a jeszcze czas zeby zapamietac gramatyke, przecwiczyc, itd.
Dziecku od urodzenia do opanowania jako takiej bieglosci w jezyku zajmuje okolo 12-15 lat. I tyle to trwa, bedac doroslym niektore rzeczy przychodza latwiej, ale niestety, nauka jezyka to proces wybitnie dlugotrwaly.

31.01.2015 19:43
Bramkarz
23
odpowiedz
Bramkarz
130
Legend

Przekładając czas na realia nauki - 2 miesiące to najwyżej 2 semestry zaliczane jako kurs intensywny (4x w tygodniu po 4 godziny lekcyjne).

Dwa semestry to nic nawet w przypadku języka hiszpańskiego, gdzie na początku robi się szybkie postępy.

[edit: no tak troll reklamowy]

Forum: Da radę nauczyć się języka obcego przez okres wakacji (ok. 2 msc.)?