Takie mam pytanie.
Przy okazji przepraszam kazdego Przyjaciella z marnymi oczami bo obrazki nie sa w 8K.
Im droższe SSD tym lepsze parametry odczytu/zapisu. U mnie poza systemowym wszędzie siedzą zwykłe tanie SSD po SATA3 i działają już 3-4 lata.
Hmm, moze jakies trefne te moje EVO...
Katalog Steam tam mam, wiec nie jest jakos specjalnie meczony. W sierpniu jezcze byl na 98% wg HDS.
Do testowania to jest jak zaplacisz.
Hard Disk Sentinel
dienicy - zastanawiam sie czy warto w to inwestowac? Cos wiecej informacji jesli łaska?
Nie wydaje mi się żeby ten program robił coś innego niż sprawdzanie SMART + test szybkości, więc raczej nie warto, to samo można zrobić jakimś darmowym oprogramowaniem w stylu: SSDLife Pro + CrystalDiskMark
Progam w wersji trial monituruje i zbiera informacje o stanie nosnikow danych gdy jest uruchomiony -najlepiej instalowac z nosnikiem. Uzywam pogram od okolo dekady i zalatwilem pare ST31000340NS przez ten czas a z SSD nie mam jeszcze doswiadczenia.
Uwazam, ze platne wersje sa kierowane dla firm i specjalistow, choc np. automatyczna kopia zapasowa nikomu sie nie zmarnuje. W wersji trial dostepne sa takie testy:
Zainstaluj triala i daj mu troche pochodzic...
Zwróć uwagę głównie na długość gwarancji. Jeżeli producent na dysk daje 3 lata gwarancji i więcej to zazwyczaj oznacza że same dyski są całkiem dobre. W laptopach często montuje KIOXIA 480GB 2,5" SATA SSD EXCERIA. Kosztuje około 209zł, a sprawdza się bardzo dobrze. Ma też fajne prędkości i czasem nawet lepsze od tych droższych dysków.
Swoją drogą w większości przypadków kupując droższą rzecz płacisz głównie za znaczek.
Po za tym tanie wcale nie oznacza gorsze. Niektóre tanie rzeczy jak np. dyski SSD są tanie ze względu na to że gdyby producent dał taką samą cenę jak bardziej znana konkurencja to miałby mniejsze szanse na sprzedanie swojego towaru więc daje niższą cenę niż konkurencja żeby się chociaż wybyć. Zaistnieć na rynku.