Posiadam monitor 21,5 cala LG Flatron W2261VP. Jest to monitor o rozdzielczości natywnej 1920x1080 i częstotliwości odświeżania 60Hz z 2009 roku, a kupiony był w 2010 roku. Moje pytanie jest proste: czy jest sens inwestować w nowy monitor 1080P? Nie mam zamiaru kupować monitora 1440P, czy ultrapanoramicznego, a maksymalny akceptowalny dla mnie rozmiar matrycy to 24 cale. Czy warto byłoby kupić nieco "świeższy" model monitora FullHD? Jeżeli tak to z jakiego powodu? Jedyne co mi się nasuwa na myśl to odświeżanie 144Hz. Czy jest to rzecz warta świeczki? Może jeszcze dodam, że w najbliższym czasie mam zamiar kupić nową jednostkę centralną (i właśnie przez to pojawiła się myśl kupna nowego monitora wraz z nią), ale to chyba nie zmienia perspektywy...
no ale po co chcesz ten monitor zmieniać? i to na dodatek z FHD na kolejny FHD?
ja w 2016 chce zmienić na jakiś 27" 4K i taką zmianę rozumiem ale z FHD na FHD nie rozumiem
za 4K idzie też przesiadka na b. mocną kartę, chyba, że kupa ma się wylewać z ekranu podczas grania
no chyba, że ktoś nie gra :)
Widzę, że to matryca TN. Zachętą do zmiany może być dla ciebie przejście na lepszą jakość obrazu jaką daje IPS. Przejdź się do sklepu i zobacz, czy daje ci to różnicę obrazu uzasadniającą wydatek.
myślałem o tym ale wymiana monitora ZMUSI mnie do zmiany karty a jakbym zmienił kartę to pewnie bym stwierdził, że mi monitor nie potrzebny nowy ;)
no to jedno kupujesz a drugie bierzesz 30x0%
no chyba, że planujesz przerwę w gejmingu na czas przesiadki :)
Monitor 4K ma 2x taką rozdzielczość co FHD więc teoretycznie granie w FHD na monitorze 4K nie powinno być tragedią optyczną. A może skończy się na 25" 2560x1440 i nie będzie płaczu, że nie ma płynności jak się 980Ti weźmie :)
ja wlasnie "dostalem" Asusa 27" IPS w rozdzialce 2560x1440 i poki co 970 ciagnie F4 i Attyle na maxa bez widocznych spadkow.
W telewizorach już szał na 4k sie zaczął i ich ceny są w miare przystępne, pewnie modele na 2017 to będzie juz tylko 4k. Większość nowych smartphonow nagrywa w 4k. Treści na youtubie w 4k ciągle przybywa. Osobiście gdybym nie musial to nie kupował bym teraz nowego monitora fullhd.
Tylko patrzę jak w karta graficznych pojawi sie jakaś technologia/gry będą optymalizowane pod4k która spowoduje ze granie w tej rodzielczosci przestanie być snobizmem.