Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy UPS do 500zł ma sens?

15.10.2014 16:37
maviozo
1
maviozo
239
autor zdjęć

Czy UPS do 500zł ma sens?

Na co zwracać uwagę przy zakupie UPSa? Mam już pomału dość chwilowych przerwań w dostępie prądu. Niby nic się ze sprzętem nie dzieje, ale jak to mówią "aż kiedyś strzeli". Zresztą tracę też to nad czym aktualnie rzeźbię.
Myślę, że taki, który utrzyma 400W powinien wystarczyć.

I czy da się kupić sensowny do 500zł czy od razu szukać droższych?

15.10.2014 16:49
Alba_Longa
2
odpowiedz
Alba_Longa
101
Generał

Ma sens plus dobry zasilacz w komputerze. Ważna pojemność akumulatorów i w razie potrzeby ich wymiany koszt nowych. Plus sterowanie przez usb.

15.10.2014 19:02
PanSmok
3
odpowiedz
PanSmok
259
Legend

Do zastosowania domowego 500 pln powinno wystarczyc. Co do mocy - na UPS moc podawana jest w VA - nie w W. Nie bede wglebial sie w szczegoly - VA to troche mniej niz W. Jezeli Twoj zasilacz( w kompie ) ma okolo 500 W ( korzystasz powiedmy z 300 ), dodatkowo podlaczysz do ups'a monitor ( +- 50W ) - to taka 400'ka bedzie jakby co pracowala na sporym przeciazeniu - co za tym idzie - za dlugo nie pozyje. To "sterowanie przez usb " [2] - to tzw PowerChute - oprogramowanie ktore moze np zarzadzic wylaczenie kompa jezeli pojemnosc baterii spadnie ponizej ustalonego poziomu. Fajne ale nie niezbedne. Jezeli szukasz czegos co podtrzyma Ci kompa przez 15 - 20 minut - celuj w UPS'a o pojemnosci typu 1200-1400VA. 600VA to wg mnie ABSOLUTNE minimum - osobiscie tak malego bym nie kupowal. W zasadzie nie rozwazalbym niczego ponizej 800VA. Co do firm - duzo tego jest na rynku. Jezeli kupowalbym cos dla siebie - szukalbym uzywanego APC po wymianie baterii i kalibracji. Jezeli szukasz nowki - APC jest dosc drogi, lecz masz tez np Fideltronika - o innych firmach sie nie wypowiem bo nie uzywalem. Osobiscie rekami i nogami podpisuje sie pod APC - choc niestety za jakoscia idzie cena. Jezeli przerwy w dostawie pradu masz sporadycznie - bierz UPS'a w wersji "back". Pracuje on na zasilaniu sieciowym, jak pada prad - przelacza sie na baterie. Drozsza zabawa jest "smart" - pracuje caly czas z baterii na biezaco ja doladowujac. Takie ups'y sa duzo lepsze szczegolnie przy gownianych sieciach lub duzych spadkach napiecia, ale sa tez drozsze w zakupie i baterie w nich zyja krocej.

15.10.2014 19:13
Dark Crow
4
odpowiedz
Dark Crow
147
Old Mans Child

a, i tylko akumulatory Litowe, żadnych kwasów! mają niefajną charakterystykę i w którtce potrzebowalbyć dodatkowego stabilizatora mocy.

15.10.2014 20:17
maviozo
5
odpowiedz
maviozo
239
autor zdjęć

Zasilacz mam 620W ale nawet w stresie zużycie nie osiąga 400W.
Nie jest to typowy biurowy komp, ale też nie jakiś mega wypas :)

15.10.2014 21:13
6
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Nie kupuj żadnych UPSów, strata pieniędzy. Kup zwykłą przetwornicę na akumulator z ładowarką o mocy np. 600 W i będziesz się śmiał z tych co mają UPS na 15 minut pracy. Do tego jakiś akumulator od TIRa i będziesz miał prądu na 8-12 godzin pracy komputera PC.
Kilka lat temu miałem taką sytuację, że modernizowali linię wysokiego napięcia w mojej okolicy i przez całe dwa miesiące nie było prądu od 10 do 17 - akurat moje godziny pracy. Dzięki takiej przetwornicy, która zimą jest używana jako awaryjne zasilanie do kotła CO, mogłem bez trudu pracować te 7 godzin i prawdę mówiąc nawet nie wiem czy rozładowałem ten akumulator choć w połowie. Do tego nie był to nowy akumulator, ale 3 letni, bo szkoda nówki dawać do przetwornicy, bo w zupełności wystarczy taki, który już nawet silnikiem nie zakręci.

15.10.2014 21:26
PanSmok
7
odpowiedz
PanSmok
259
Legend

[6] W zasadzie po co kupowac akumulator od TIR'a? Za drogo. Niech postawi kociol, naleje kwasu ( dobrze zasiarczona pryta wieloowocowa tez powinna zadzialac ), olowowiane plyty niech skombinuje z jakiejs poniemieckiej fabryki. Bateria gotowa. Przetwornica tez mu na ciul - transformator nawinie sobie sam z drutu zajumanego z trakcji kolejowej przez specjalistow. Rozliczenie z jumo-specjalistami w de/naturze. Wzory ( ile zwojow po stronie pierwotnej a ile po wtornej ) sa proste do ogarniecia i do znalezienia za darmo w necie. Karkas do trafa moze wyciac ( plus podstawy origami ) z paru pudelek po butach - tez bedzie dzialac. W zasadzie wystarczy odrobina inwencji i czasu. I odrobina determinacji. Chciec to moc.

15.10.2014 21:39
maviozo
8
odpowiedz
maviozo
239
autor zdjęć

Hehehe, wesołe dywagacje.

Ale mi nie zależy na pracy, kiedy nie ma prądu, tylko żeby mi komputer, dyski i inne rzeczy nie padały, kiedy odcinają zasilanie na chwilę, lub też miał czas to wszystko spokojnie pogasić, jeśli awaria będzie dłuższa...

15.10.2014 21:46
PanSmok
9
odpowiedz
PanSmok
259
Legend

Wiec ups 800VA z PowerChutem jest wszystkim czego potrzebujesz.

15.10.2014 22:20
10
odpowiedz
zanonimizowany801212
16
Pretorianin

Likfidator zaciekawiles mnie, jak takie cos wyglada i ile kosztuje? Jesli jest tak jak piszesz to pieprzyc UPS, przeciez jakby do tego zrobil ladna obudowe to jeszcze mozna miliony zarobic na sprzedazy (UPS co trzyma 12 godzin? ojezusie).

15.10.2014 23:04
PanSmok
11
odpowiedz
PanSmok
259
Legend

[10] - poszukaj na allegro przetwornicy do samochodu 12->220V. Podlaczasz do tego dowolnie duzy akumulator 12/24V i jedziesz...

Forum: Czy UPS do 500zł ma sens?