Witam.Planuje kupno nowej płyty głównej oraz procesora.Procesor toIntel Core i7 3930K (BX80619I73930K).Płyta MSI LGA2011 INTEL X79 8xDDR3 4xUSB3.0 GBE LAN ATX MOTHERBOARD (X79A-GD65-8D.Do tego 660 sli oc version, oraz 8 gb ram.Z góry dziękuje. Edit: "Nowa generacja" czyli już ta obecna, przepraszam pomyliłem się.Edit 2: Irek22 - Nvidia 660 sli.
Musiałbyś jeszcze napisać, jaką masz kartę graficzną.
Jeżeli ci się bardzo nie spieszy, to moim zdaniem lepiej zrobisz, jeżeli jeszcze się wstrzymasz z rok z zakupem nowego kompa. Intel (i Nvidia) wyda nowe procesory, do których pewnie będzie potrzeba nowej/nowszej płyty głównej i będziesz mieć lepszy sprzęt wystarczający na o dłużej i bardziej wydajny (oczywiście jeżeli złożysz go z głową). A przez ten czas na pewno trochę kasy dozbierasz.
Jeżeli natomiast ci się spieszy, to ze swoim pytaniem uderzaj tu https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-72/zac69c50?N=1
Irek22 - Te dwie karty Nvidii już mam.Teraz chce dokupić procesor i płytę główną do niego.Myślę że 6 rdzeni to dobry wybór na te przyszłe gierki. Amadeusz ^^ - Nie chciałbym wymieniać części za kilka miesięcy,dlatego chce 6 rdzeniowy. kokos901 - Tak,planuje podkręcać.
Nie wiem, może procesory 6-rdzeniowe będą kiedyś lepiej wykorzystywane choć nic na to nie zapowiada, bo postęp gier nadal następuje ze ślimaczym tempem.
Jedno jest pewne, na tę chwilę nie ma absolutnie pojedynczego powodu który uzasadniałby kupno 3930K ponad 4770K - nawet w bardzo wymagających grach "haswellowe" i7 ma przynajmniej porównywalną wydajność, a a większości tytułów jest wręcz szybsze - no i o 800zł tańsze.
Też polecam 4770K zamiast 3930K. Wydajność i tak będzie bardzo dobra, szczególnie po podkręceniu. Lepiej oszczędzić w tym wypadku i dołożyć na pozostałe części.
Adrian 108-Nie jestem pewien,czy warto zaoszczędzić.Nie chciałbym wymieniać części za kilka miesięcy,dlatego chciałbym kupić od razu dobry procesor.
4770K to JEST bardzo dobry procesor... A różnice w wydajności nie są duże.