na cholerę zaimplementowana została opcja z wyświetlaniem spoilerów?
Tak jest łatwiej zobaczyć co jest w spoilerze, a z drugiej strony nie widać treści przy wyświetlaniu strony .
Jak się nie podoba możesz wyjść, spółka bez Ciebie nie upadnie!
Soul=> ideą tego mechanizmu jest to by w miarę skutecznie ukryć, by np. przy kopiowaniu tekstu nie najeżdżać sobie na ukryty fragment.
Zwłaszcza jak ktoś np. nie korzysta z myszki tylko jakiegoś urządzenia mobilnego czy nawet touchpada.
Powinno się to pojawiać np. 3 sek po najechaniu.
Mi tez sie nie podoba...Od kiedy wprowadzili tą glupia opcje nie wyawietlaja mi sie spoilery w operze mini na telefonie :/ W efekcie nie moge ich przeczytac
Durnowate z jednego powodu - wystarczy tylko najechać przypadkowo myszka na tekst, żeby ten spoiler od razu zobaczyć. Jak było zaznaczanie, to odkrycie spoilera nie było przypadkowe, teraz nie raz coś zobaczyłem, czego normalnie nie chciałbym widzieć.
Pomyślcie nad tym, bo mocno skrzywdziliście w tym momencie tą pożyteczna funkcję.
spoiler start
[7] +1
spoiler stop
Zmieniacie to, co było dobrze. Lepiej zabierzcie się za prawdziwe mankamenty tego forum.
Mnie sie podoba. Chcialem nawet co takiego zaproponowac w odpowiednim temacie, ale nie mam VIP, a poza ta kategoria glos ludu sie nie liczy.
[7] -1
vox populi, vox dei :P
[7] +1
żeby coś zaproponować - zróbcie w końcu lekką wersję forum na urządzenia mobilne!!
Tez nie rozumiem dlaczego nie dalo sie zaimplementowac prostego odkrywania spojlerow na zyczenie, w dokladnie taki sam sposob, jak odkrywa sie posty ukryte przez autora watku. No ale coz, ktos zdecydowal.
Dla mnie zmiana na lepsze. Na telefonie działa o wiele wygodniej, wystarczy dotknąć palcem.
Soulcatcher---> niestety gdy zaznaczam teraz spoiler pojawia sie zamiast literek niebieski pasek. No coz...trudno, nie ja tu rządzę
Jutro zobaczę, jeżeli szybko i sprawnie uda mi się spowolnić pojawianie się treści bez java script to to zrobię.
Ja to nie mogę się doczekać dnia, kiedy GOL w końcu zacznie zatrudniać jakichś dobrych front-end developerów, od lat na to czekam i ciągle odnoszę wrażenie, że 95% zmian dotyczących UI i UX wymyśla Soul.
Nie mówię, że to źle, ale naprawdę strasznie marnuje się potencjał tej WWW w ten sposób.
Soulcatcher -> wystarczy w stylach dodać właściwość transition z opóźnieniem dla elementów o klasie .spoil oraz .spoil p. Nie potrzeba javascriptu
np. dla .spoil
transition: 5.s 1s background-color;
Efekt: spoiler nie pojawia się natychamiastowo tylko z opóźnieniem 1s
edit:
w razie gdybyś nie miał pod ręką nikogo od frontu - > pamiętaj o prefiksach dla właściwości transition dla różnych przeglądarek. (prefixr.com - prosty generator)
- to rozwiązanie ma jeden minus. Animacja wyłączenia podświetlenia również będzie opóźniona. Jeżeli efekt nie jest pożądany, wystarczy użyć @keyframes (podobna zasada).
[22] ?????
co wedlug ciebie sprawia ze to rozwiazanie jest lepsze niz stare?
chcemy stare spoilery!1
Wnoszę o wielką platynową gwiazdkę ze złotą wstęgą dla Apocaliptiq, za zasługi w udoskonalaniu forum i budowaniu silnej forumowej społeczności, udowadniając jakim wspaniałym dobrem jest forum GOL i wskazując drogę ku świetlanej przyszłości!
Dziękuję.
Zależnie, jak ktoś ten spoiler wpisywał (zaraz pod znacznikiem, linijka odstępu spacja, itp) często zaznaczenie mi się "ześlizgiwało" i widziałem część wypowiedzi, nie zaś całą. Może jestem niechlujem, ale nowy spoiler rozwiązuje irytujący mnie problem, jest łatwo, szybko i przyjemnie.
nie bardzo widze zmiane... gdzie niby jest odkrywanie spoilerow inaczej niz wczesniej poprzez zaznaczenie? u mnie nie ma takiej opcji a po najechaniu wcale sie nie pojawia
pisuar ---> Jak się nic nie wie o projektowany stron to się robi błyszczące gówno w złotym papierku ty to nazywasz "dobrym designem" a robienie takich stron jest najłatwiejsze.
Zaprojektowałem kilkadziesiąt serwisów, ogląda je miesięcznie miliony UU i to jest dobry design. Ma chodzić szybko, ma zarabiać kasę, ma być modułowe, łatwe w modyfikacji, ludzie mają zapamiętać, wracać i lubić - taki jest cel który moje projekty spełniają.
Nie rozumiem twoich śmiesznych uwag na mój temat.
"naprawdę strasznie marnuje się potencjał tej WWW"
GOL jest w Polsce jeżeli chodzi o serwisy o grach, największy, najpopularniejszy i najlepiej zindeksowany w google. Jeżeli chodzi o serwisy o grach zarabia najwięcej na reklamie i na opłatach od czytelników.
Mogę zrobić to forum na 20 sposobów ale jest takie jak jest bo mi się takie podoba. Jak kiedyś odejdę to przyjdą "specjaliści" na których się powołujesz i zrypią to forum tak że padniesz.
Myślę że nie masz o tym co piszesz bladego pojęcia mój błyszczący pisuarze.
ps. i tak jeżeli chodzi o design i koncepcję funkcjonalności to jestem autorem 95% serwisów gola i jestem z tego bardzo dumny. zarobiłem dla firmy tymi designami miliony złotych ,
Mi się zmiana podoba, mam nadzieję, że tak zostanie i nawet bez żadnego opóźnienia się obejdzie.
Tu widać, jak bardzo różne są gusta ludzi. Mi akurat zmiana odpowiada, przyzwyczaicie się szybko, żeby odruchowo nie lecieć myszką na spoiler.
Jak dla mnie spoiler stracił zwyczajnie znaczenie. Faktycznie jest to problem kiedy mimo woli zobaczysz tresci, ktorych normalnie bys nie wyswietlil. Moze w ogole usunac ta opcje. Nie ma to jakiegos wielkiego wplywu na sposob odczytywania postow na forum, jednak woz albo przewoz. Dobrze byloby wrocic do starych spoilerow.. A moze to niechec Polaka do zmian?
EDIT:
Swoja droga a propos designu. Nie wiem czy byl to blad czy moze probowaliscie to wprowadzic, ale wygladalo to fantastycznie. Element zaznaczony na prt scr przedstawiony byl w ksztalcie kwadratow. Idealna kompozycja. Pomyslcie nad tym :-)
Ale spinka Soulcatcher poleciała ;) "Mogę zrobić to forum na 20 sposobów ale jest takie jak jest bo mi się takie podoba" Nie to, żebym negował twoje umiejętności, ale jakoś dziwnie to zabrzmiało, zbytnie zadufanie niejednego sprowadziło no manowce.
Soul, nie spinaj się tak. ;) Co do milijonów monet, kupili Ci chociaż 5-letniego Mercedesa? :D
Tak czy inaczej, przycisk byłby najlepszy. Najechanie myszką średnio mi odpowiada, bardzo łatwo przypadkiem przeczytać coś, co miało pozostać ukryte.
Ciekaw jestem jakbyście Wy się spinali gdyby ktoś Wam powiedział, że to co robicie całe życie jest kiepskie - tym bardziej w sytuacji gdy macie twarde dowody na to że tak nie jest.
Zmiany spoilerów też mi nie odpowiadają ale to nie powód do smarowania wypowiedzi w stylu pisuara.
Bardzo dobra zmiana, poprzedni sposób był archaiczny i kłopotliwy. Ludzie nie lubią zmian pomimo tego, że sa potrzebne. Zostawcie tak jak jest ludzie się przyzwyczają po 1 tygodniu.
A dlaczego by nie dać użytkownikom możliwości wyboru? Dodatkowe pozycje w opcjach forum, np.: sposób wyświetlania spoilera, wyświetlanie ocen, lista zablokowanych użytkowników itd.
Apo, to taki eksperyment myślowy - czy jeżeli coś jest kiepskie, a wielu ludzi to lubi i kupuje, to czy wtedy jest dobre? Nie twierdzę, że GOL jest kiepski, ale każdy ma prawo do swojej oceny tego, co widzi. Tak czy inaczej, odbijmy od meritum sprawy. Tak jak chciałbym powrotu starych spoilerów, tak samo za dwa miesiące pewnie nikt nie będzie pamiętał, że cokolwiek się zmieniło, chociaż ja wciąż tęsknię za czerwoną mordą ze starych emotów. :)))
Mi zmiana się podoba, nawet przez chwilę myślałem, żeby pochwalić w jakimś wątku administracyjnym. Forum przeglądam tylko z komputera, więc nie wiem, jakie odczucia mogą mieć osoby przeglądające forum z telefonów czy tabletów, ale mam nadzieję, że spojlery nie zostaną zmienione. Stare przeglądanie z zaznaczaniem było IMO niewygodne i wyglądało brzydko.
zmudix ---> jak zaczynałem kilkanaście lat temu to serwisów o grach było jak psów, a GOL wystartował jako malutki, dziesiąty albo 20 serwis o tej tematyce w PL. To czytelnicy ocenili co jest dobre, wybierając to co zaprojektowałem.
Jestem pomysłodawcą i współwłaścicielem tego serwisu. Za jakiś czas przestanę być jego współwłaścicielem, a samochody zawsze kupuję nowe w salonie. Zyski z tej firm są źródłem utrzymania mojej rodziny od nastu lat i z tego też jestem dumny.
ja tak samo jak Azerath jestem zwolennikiem zmiany
teraz jest swietnie:)
Soul, jak już wspominałem, uważam ten serwis za bardzo dobry, o czym mam nadzieję świadczy mój staż tutaj (chociaż więcej czytam, niż piszę). Mi niczego udowadniać nie musisz, ale każdemu dobrze też nie zrobisz, ale o tym pewnie sam wiesz najlepiej. Gratuluję samochodów, też bym kiedyś chciał. ;)
[41] Może czytelnicy wybrali to co Twoi pracownicy napisali a nie to co zaprojektowałeś. Może wybrali zawartość a nie opakowanie.
Gdy czytelnicy wybierali to nikt sie nie kierował designem, tylko tym, że koledzy z klasy siedzieli na tym forum, a siedzieli bo kiedyś można było chyba łatwiej z ftp gola różne rzeczy ściągać.
Potem siedzieli i ludzie dochodzili bo przyciągał ich wonziu i dell z gonciarzem - o desginie nikt nie myślał i nie zwracał uwagi :))) - myśli teraz z braku laku, bo ludzi do czytania/oglądania już brakuje...
DM ---> tak wystarczy zrobić tak prostą rzecz. Serwis do którego ludzie wracają :)
to nie ja ---> sprzedałem swoje udziały w firmie. Za jakiś czas przestanę być współwłaścicielem. Ludzie będą mówili różne rzeczy, będzie wielu ojców i specjalistów, tyle że prawda jest taka że 95% w tym nazwa, koncepcja, spośb działania, layout i projekt wszystkich serwisów GOLa to moja praca :)))))
Button"spoiler" to najlepsza opcja .
GOL miażdży konkurencję encyklopedią, poradnikami(choć teraz w erze yt już nie tak bardzo) i właśnie innym niż wszystkie forum. Ale te spoilery mogłyby być z opóźnieniem choć półsekundowym, naprawdę :P
Soulcatcher - a my robimy od 2 lat projekt webowy, ktory wyglada jak shit, dziala jak shit i ogolnie jest wielka porazka, wiec ja doceniam twoja robote
ludzie, ktorzy nie zajmuja sie duzymi projektami informatycznymi nie maja pojecia jak wiele rzeczy jest do ogarniecia w takiej pracy...
[47] Recenzje, zapowiedzi, poradniki, galerie, encyklopedia, wątki, posty, komiksy, newsy to nie Twoje dzieło. Wiem, że to Ty wymyśliłeś, że to ma tak działać i tak ma wyglądać portal ale nie Ty ten portal uzupełniłeś treścią.
Fakt jest, że beżowe forum, niezmienione od czasów średniowiecza dobrze wpływa na ludzki czynnik przyzwyczajenia :) i strzałem w dziesiątke było pozostawienie go :)
Zmiana wyglądu strony głównej ostatnia była kulą wplot - nic tam nie można znaleźć, chaos - i przestałem z niej korzystać... w ulubionych mam tylko link do forum...
Jak sięgam pamięcią - GOL wygrał z innymi bo dawał szybki i łatwy dostęp do patchy, dem, trainerów - a kiedyś to nie było takie proste, zwłaszcza gdy się siedziało na 56k
Przy okazji sciągania zaglądało sie na forum, potem newsy - i serwis wybił się na czołówkę...
Potem miałem przerwe ale jak wróciłem w 2008 to już pamiętam, że najwiekszy szum był wokół tv-gry i jego ekipy.
a wracając do tematu to system spoilerów na forum działa średnio - stare pokazywanie nie działało na iOS, teraz nawet na desktopie przypadkowo zawsze pokazuje spoiler bo myszka przypadkiem najedzie..
Mi tam za to nowy spoiler bardzo odpowiada, jakoś nie zdarza mi się przypadkiem na niego najechać : )
Nie prościej konsultować zmiany z użytkownikami? Proste pytanie czy chcą żeby znikał, był pod przyciskiem, wychodził ze ściany albo cokolwiek.
ArtoseruS ---> ludzie tak naprawdę to nie wiedzą co chcą. Aby dokonać testu trzeba by było zrobić dwa rozwiązania, testować jest przez jakiś czas i bez ankiety i bez wiedzy ludzi sprawdzić które jest częściej używane.
Z tym 1 sekundowym opóźnieniem to też nie za dobry pomysł, gdyż będzie to niesamowicie denerwować, ktoś chce np. szybko przeczytać cały temat w spojlerach, i czekać tak przy każdym sekundę. Tak tylko mówię!
Aby dokonać testu trzeba by było zrobić dwa rozwiązania, testować jest przez jakiś czas i bez ankiety i bez wiedzy ludzi sprawdzić które jest częściej używane.
Albo zrobić dwa rozwiązania i pozostawić wybór każdemu użytkownikowi z osobna:)
Tak! Spoilery be! I zabierzcie ten pasek na górze..! Oh, czekajcie - dziwne, że już nikt o to nie psioczy.. Przyzwyczailiście się? Do spoilerów także się przyzwyczaicie..
U mnie na telefonie na operze działa wręcz zajebiście, że tak brzydko napiszę.. :) Zawsze to był dla mnie problem, że trzeba było się bawić w głupie zaznaczanie treści na telefonie, a teraz wystarczy nacisnąć palcem na obszar spoilera i się wyświetla!
Jak dla mnie zmiana na plus. Zastanawiam się czy opóźnienie nie zacznie po jakimś czasie działać w drugą stronię i cholernie denerwować..
mnie tam obojetne. moze byc tak jak jest, ale skoro wiekszosc bojkotuje to lepiej moze wrocic do wczesniejszej wersji spoilerow.
Zawsze to był dla mnie problem, że trzeba było się bawić w głupie zaznaczanie treści na telefonie, a teraz wystarczy nacisnąć palcem na obszar spoilera i się wyświetla!
Szkoda, że tak samo nie jest na komputerze, że po jednym kliknięciu się pokazuje cały spoiler, bo jednak jakieś ryzyko istnieje, że przypadkowo najedziemy myszką na spoiler, który niekoniecznie chcieliśmy przeczytać...
Tak! Spoilery be! I zabierzcie ten pasek na górze..! Oh, czekajcie - dziwne, że już nikt o to nie psioczy.. Przyzwyczailiście się? Do spoilerów także się przyzwyczaicie..
Oczywiście że się przyzwyczailiśmy, bo co innego nam zostało? Przecież użytkownicy GOLa nie będą przez bity rok codziennie zakładać wątków z prośbami o usunięcie go skoro to i tak nic nie da. Należy jednak pamiętać, że przyzwyczaić się do czegoś nie oznacza, że to coś się podoba. Nadal uważam, że te pasek na górze jest niepotrzebny i bez niego GOL nic by nie stracił.
Co do samych spoilerów, mi ta nowa opcja odsłaniania aż tak bardzo nie przeszkadza, ale IMO lepszą opcją było by już zastosowanie jakiegoś małego znacznika "pokaż spoiler", który by je pokazywał po kliknięciu, zawsze jest szansa, że przez przypadek coś się ujawni.
A czemu nie przywrócić spoilerów tak jak były?
W czym jest znowu problem, a może przypadkowo pojawiające się spoilery zarabiają miliony?
No litości, to jest głupi pomysł i każdy to widzi (dosłownie), ale nie, mistrz wymyślił, że tak jest lepiej, a nie jest i każdy to powie.
W ogóle tekst "zobaczę czy da się spowolnić bez java script", przecież każdy web designer wie, że się nie da, po za nowymi elementami css3, ale co to za pomysł?
Naprawdę jest jakiś logiczne wytłumaczenie dla tej zmiany?
Arxel
Wszystkim to się nie podoba, ale co mają pisać, jak i tak powiecie, że nie zmienicie i macie użytkowników gdzieś, lol, też mi sens dyskusji.
Codziennie ten pasek u góry wyłączam, CODZIENNIE, i co usuniecie go, bo wiem na 100% że inni też tylko ten pasek zamykają bo ich wkurza, do niczego innego im nie jest potrzebny, ale gdzie tam, i tak nie usuniecie, więc po co psioczyć, na pewno nie jest to sprawa przyzwyczajenia tylko codzienna mozolna rzecz do zrobienia, ale co zrobić jak GOL i tak tego nie zmieni na coś normalnego.
A te bajki, że GOL się wybił designem to tylko śmiać mi się chce.
Najlepszym rozwiązaniem spoilerów byłoby pokazywanie ich po kliknięciu na button lub pole gdzie ten spoiler się znajduje. To wszystko.
Problem jest w tym, że jak przewijam stronę, czy to rolką myszy, czy klawiszami pgdown, to kursor mam z reguły gdzieś na środku - często mi się zdarza, że odsłonię sobie przez przypadek treść, której nie chciałbym widzieć.
A może po prostu zostawić to dla wersji mobilnej, bo widzę, że to się sprawdza, a dla pełnej wersji stworzyć button lub właśnie pokazywać treść po kliknięciu na dane pole.
Soul dostaniemy coś na Twoje odchodne w prezencie?:D
Ty możesz co najwyżej dostać bana za głupotę.
Zmiana wyświetlania spoilerów na pewno na plus. Może przycisk byłby odpowiedniejszy ale nie jest konieczny z mojego punktu widzenia.
A co ja takiego złego robię no powiedz?:)
Nie znasz mnie. Nic o mnie nie wiesz. Wypraszam sobie.
Tak a propos spoilerów, przypomniał mi się kolejny problem, który pasowałoby rozwiązać.
Gdy spogląda się na komentarze, nie bezpośrednio na forum tylko pod zamieszczonymi materiałami spoilery nie są chowane, tak jak na screenie obok -->
Mnie apsek nei przeszkadzał. ale spojlery... to jest wygodniejsze niż wkurzające zaznaczanie, ale faktycznie samo sie odsłania przy odrobinie nieszczęścia. Klik byłby chyba najlepszy, ewentualnie przycisk...
Nie napisałem że gdzieś odchodzę. Mam nadzieję pracować w tej firmie jeszcze przez lata, tyle że już nie jako współwłaściciel. A może nie będę pracował, to się wyjaśni w ciągu 2 lat. GOL jest mi bliski sercu ale jeżeli nowybwłaściciel będzie miał inne plany, nic na to nie poradzę.
Jutro zobaczę, jeżeli szybko i sprawnie uda mi się spowolnić pojawianie się treści bez java script to to zrobię.
Czemu bez javascriptu?
uhuhuhu
chyba pierwszy mój watek, który ma szansę dojść do setki:)
Już kilka osób wspomniało o tym - IMO najlepszą opcją byłby post, na którego w całości można kilknąć, ujawniając tym samym spoiler.
Wydaje mi się, że ktoś kto to robił widział GOLa wyświetlanego wyłącznie na wielgaśnym ekranie stacjonarki. Ja np. aktualnie męczę się z 13 calowym laptopikiem bez myszki, w którym ciężko dokładnie najechać kursorem na poszczególne elementy. A zdecydowanie zbyt łatwo jest przypadkowo najechać na coś, na co się nie chce. Tak samo na 5 calowej komórce.
chyba pierwszy mój watek, który ma szansę dojść do setki:)
No to Ci pomogę .. postaram się na temat.
Może po prostu w ustawieniach forum (tam gdzie się wpisuje dane i podpis i inne rzeczy) -
"ptaszek" ujawniaj spojlery po najechaniu tak/nie
(może to było by łatwiejsze technicznie, bo globalne i zadowoliłoby miłośników starego i nowego).
Proszę, zrobiłem opóźnienie w wyświetlaniu się spoilerów.
Aby zadziałało trzeba odświeżyć cache przeglądarki.
[Ctrl] + [F5]
jak coś nie działa to proszę o informację.
U mnie bez zmian na obu przeglądarkach (Chrome, IE)
Edit: Teraz działa ok.
Działa - jest lepiej :) FF
Dzięki!
Choć docelowo i tak moim zdaniem powinien powstać button "rozwiń spoiler"
Firefox pod Linuxem - działa.
Rekonq - działa, ale inaczej - opóźnienie jest, wyświetlanie następuje skokowo, a nie płynnie.
Git!
Na FF bez zarzutu, niestety na zwyklym IE faktycznie nie dziala, pojawia sie od razu.
Na operze działa
Firefox 19.0.2, 20.0.1, Chrome 26 - działa z płynnym pojawianiem.
IE9 - pojawia się, ale od razu.
W sumie tak też nie jest źle.
IE9 nie działa i nie będzie działać. Bo ta przeglądarka jest skopana
Przejechanie myszką po spoilerze nie powoduje jego pojawienia się.
Chorme - działa.
Teraz lepiej.
Przejechanie myszką po spoilerze nie powoduje jego pojawienia się.
Na Operze (12.15) nadal po przejechaniu po polu spoiler po chwili pokazuje sie jego zawartosc.
Mitsukai ---> ja mam wersję 12.12 i działa.
[Ctrl] + [F5] powinno przeładować ci stronę z nowymi stylami.
Obecnie to działa gorzej niż wcześniej moim zdaniem. W czym problem, żeby zrobić przycisk do pokazywania/rozwijanie w javascript?
W Operze przejechanie po polu spojlera nawet szybkim ruchem myszy powoduje rozpoczecie jego pojawiania sie, w efekcie czego bedac kursorem na drugim koncu monitora mozna zobaczyc spojler.
W Chrome dziala dobrze.
W IE pojawia sie instant.
Niestety, w operze mini nadal po zaznaczeniu tekstu spoilera jest niebieski pasek. btw. To co zawsze mi sie tutaj podobalo, to pierwsza strona forum. Mam nadzieje, ze to nigdy sie nie zmieni.
Mój chrome melduje, że działa a ja jestem dzięki temu szkopułowi szczęśliwszy :)
tak jak w [95] - nawet po ultra-szybkim przesunieciu myszki prostopadle do spoilera tekst pojawia sie na krótką chwilę
W Operze przejechanie po polu spojlera nawet szybkim ruchem myszy powoduje rozpoczęcie jego pojawiania sie, w efekcie czego bedac kursorem na drugim koncu monitora można zobaczyć spojler.
Potwierdzam błąd w Operze
No, teraz jest super. I wilk syty, i owca cała. Testowane na najnowszym FF.