Niedawno zakupiłem laptopa: MSI GL62 7RDX 15.6", Intel Core i7-7700HQ, 8GB RAM, GTX1050 Ti w sklepie Media Expert i chciałbym dołożyć jednom kość 8GB ale nie wiem czy przy takiej ingerencji nie wygaśnie mi 2-letnia gwarancja.
Pomocy!
Nie powinna o ile sklep/producent nie wymyśli sobie jakiejś dziwacznej umowy gwarancyjnej.
Jeśli nie musisz zrywać plomby gwarancyjnej aby się dostać do slotów RAMu i nic przy tym nie uszkodzisz, to będzie cacy.
I to jest problem tej idiotycznej UE zamiast wziąć się za to i narzucić producentom tak jak w usa że plomby są nielegalnymi ograniczeniami w użytkowaniu produktu za który człowiek zapłacił i użytkuje to ci się biorą za głupoty:
https://tvn24bis.pl/wiadomosci-gospodarcze,71/a-to-europa-wlasnie-czyli-10-najwiekszych-unijnych-absurdow,463581.html
MSI pod tym względem wypada bardzo słabo i na wielu modelach zakleja śruby plombami, jednak wiele osób dostaje pozwolenie od pomocy technicznej MSI na zerwanie plomby z obudowy bez utraty gwarancji.
Zalecam kontakt z obsługą klienta w tej sprawie i wtedy po ich przyzwoleniu można działać. Najlepiej kontaktować się poprzez e-mail ( w razie późniejszych problemów wywołanych uszkodzoną plombą, mamy wszystko na piśmie ).
Jeśli masz dedykowaną zaślepkę pod kości czy dysk i nie ma tam plomby to możesz dołożyć. Jeśli jest plomba to trochę gorzej, ale większości to jest kawałek przezroczystej folii. Natomiast jeśli musisz zdejmować cały spód i nie ma plomby, to również możesz. Natomiast w razie awarii wystarczy wyjąć i oddać bez dodatkowego elementu.
Przeceirz to lapek, raczej watpie zeby zaklejali plombami dostep do dolozenia ramu/dysku
Bez "przedziurawiana" plomby nie dostaniesz się do ramu: www.youtube.com/watch?v=rZAzyl98Q1s
No sa tez lapki z otwierana/odkrecana klapka zeby byl dostep. Najlepiej w sklepie zapytac co zrobic w takim wypadku.