Już któryś raz zdarzyło mi się skorzystać ChatGPT pod kątem rozwiązywania problemów. Miałem ostatnio problem ze skonfigurowaniem rutera i po zapytaniu jak to czy tamto ustawić, czy gdzie dana opcja się znajduje to odpowiedział i dzięki niemu ustawiłem bez problemu. Wcześniej, np. miałem problem z poprawnym uruchomienie starej gry na W10 i też mi pomógł rozwiązać problem.
Z tego co widzę to te wszystkie czaty ciągle się rozwijają i jak tak dalej pójdzie to za 10 lat nie będzie sensu prowadzić żadnego forum czy nawet kanału na YouTube bo, np. zwykły ChatGPT rozwiąże problem.
AI jest trenowane na forach, Redditach itp.
Skończy się baza wiedzy dla nowych problemów i będzie głupie jak but.
Też o tym pomyślałem ale mimo wszystko i tak może być problem z prowadzeniem takiego forum czy nawet kanału na YouTube.
Ja już dawno przestałem się cieszyć z możliwości jakie to oferuje i dziś jestem rasowym AI Doomerem. Rozmowy z AI, reklamy z AI, muzyka z AI... za daleko to zaszło.
To zadaj to pytanie po co mi forum jak ChatGPT rozwiązuje problemy chatbotowi i porównaj odpowiedzi, albo poproś chatbota żeby Ci porównało i najlepiej żeby jeszcze jakieś wnioski wyciągnął za Ciebie :P
Forum to coś więcej niż miejsce w którym szuka się pomocy w problemach. A kłótnie też mogą mieć swoje pozytywne skutki.
Nie zastąpi też ogólnie rzecz biorąc ludzkiej wrażliwości. Bot będzie sztywny jak kłoda
Tak, tak, karmcie AI żeby mogła kiedyś wybić ludzkość xd
Nie ufam niczemu co AI zrobiło lub napisało!
tak to jest jak ktoś się bajek naogląda i potem myśli że zwykłe algorytmy, wybiją ludzkość bo zyskają świadomość bo coś im tam nie spasuje. xd.
AI nie potrzebuje jakiejkolwiek świadomości, żeby kogoś zabić. Wystarczy, żeby zarządzało czymkolwiek, gdzie może doprowadzić do czyjejś śmierci. Taki pierwszy z brzegu przykład. Jedziesz sobie autonomicznym samochodem, niespodziewana sytuacja drogowa, ułamek czasu na reakcję, AI wylicza, że albo grzmotnie w kogoś i go zabije, albo tego kogoś ominie, a wtedy zginie kierowca, czyli ty. I teraz jak prawdopodobieństwa się znacząco różnią, sprawa jest prosta, powinno podjąć decyzję, w której jest mniejsza szansa, że ktoś zginie. Jak prawdopodobieństwa są zbliżone, to już wszystko zależy, kogo to AI nauczono priorytyzować. Niewinnych przechodniów, czy użytkownika. I możesz się spierać czy właściwym winnym był kierowca, producent, jakaś "komisja etyki AI, która ustaliła, kogo AI ma chronić w pierwszej kolejności, ale fakt pozostanie faktem, że AI kierowało i kogoś zabiło.
Albo AI, też takie zupełnie nieświadome kierujące siecią energetyczną. Jakaś większa awaria,katastrofa naturalna, spadek dostępnej mocy i trza przydzielić dostępne zasoby do najważniejszych rzeczy. Za mało na zasilenie 4 różnych szpitali w mieście? AI któremuś będzie musiało prąd odciąć, bo wszystkich nie zasili. Może temu pechowemu starczą generatory awaryjne, a może ktoś im przez to zejdzie. Itp., itd.
Naprawdę nie potrzeba do tego buntu maszyn rodem z s-f. I jeszcze pół biedy jak rzeczywiście okoliczności wymagałyby trudnej decyzji, gdzie nie ma dobrego rozwiązania. Gorzej jak coś się takiej AI popierdzieli i podejmie zabójczą decyzję bez potrzeby. Nie, nie ze złośliwości świadomego AI, tylko zwyczajnego buga. A im więcej będziemy wrzucać AI gdzie się tylko da, tym bardziej to będzie prawdopodobne.
Skoro AI jest już takie dobre, to po co w ogóle udzielasz się na forach? Skasuj wszędzie konta i rozmawiaj z samym AI.
"po co mi forum jak ChatGPT rozwiązuje problemy"
Żebyś miał do kogo pójść na skargę jak zapytasz o coś, o czym "AI" niewiele wie i zacznie ci "halucynować", czyli - mówiąc wprost - wciskać kit. Albo jak o czymś mu filtr zakazuje mówić (spytaj choćby chińskie AI o Plac Tienanmen albo o Kubuśia Puchatka). Hmm... Po namyśle, może to jednak niczym nie różni się od forum, bo wiele osób też będzie gotowych łgać w żywe oczy, żeby tylko nie przyznać, że czegoś nie wiedzą albo na czymś się nie znają.
Aha! I pamiętaj: AI rządzi, AI radzi, AI nigdy cię nie zdradzi! Forum twój wróg!
ChatGPT to fajne narzędzie do pomocy, ale nie coś na czym warto się opierać bezwarunkowo. Często też gada głupoty w zależności jak się pytanie mu zada. Najgorzej to z dziećmi,bo oni się na tym wychowają. Po co się z czymkolwiek męczyć, jak czat może to zrobić za nas. Także według mnie postęp jest dobry, cywilizacja się rozwija, tego się nie zatrzyma, ale też warto mieć jakiś umiar i dystans do tego.
"fajne narzędzie do pomocy, ale nie coś na czym warto się opierać bezwarunkowo. Często też gada głupoty w zależności jak się pytanie mu zada."
No tutaj niczym się nie różni od odpowiedzi losowych ludzi na forach oraz innych social mediach. Przez 30 lat korzystania z neta to naczytałem się tyle bzdurych, kłamliwych, nieaktualnych, nielegalnych i niebezpiecznych porad, że dziw, że żyję i zachowałem trochę rozsądku :)
Niestety ale AI nie odpowiedziało mi na proste pytanie czyli jak zrobić dobry bimber więc fora tematyczne będą wieczne.
Jak AI na rozwiązanie problemu będzie polecać "rzuć truskawką" to czeka nas rychła zagłada!
Przecież chat gpt jest z dnia na dzień coraz gorszy nawet jak masz wykupioną płatną wersję. Z AI będzie ten problem, że zacznie zjadać swój własny ogon gdyż zabraknie jej źródeł, na których zbuduje odpowiedz, oczywiście mówię o poprawnej odpowiedzi.
Już teraz gdy nawet napiszesz dobry prompt, to nie zawsze radzi sobie z odpowiedzią (np płatny model naukowy w zakresie biologii robi dużo błędów, tak naprawdę user musi znać odp. na zadane pytanie żeby móc zweryfikować odpowiedź AI), być może rozwiązanie dla przedsiębiorstw jest nieco lepsze, ale i tak z ostrożnością bym do odpowiedzi podchodził.
W zakresie filozofii czy rozważań dot. zagadnień społecznych w ogóle się nie sprawdza - odpowiedzi buduje na samych informacjach nie rozszerzając jej o własną interpretację, co więcej jest tendencyjna często.
Model darmowy nadaje się głównie / tylko do prostych odpowiedzi wspomagających wyniki wyszukiwania i streszczających de facto informacje zawarte w źródle.
Mówiąc krótko jest zupełnie pozbawiona „własnej osobowości” o emocjach nawet nie wspominając.
Z czatem dobrze się wychodzi, jak się na czymś znasz, pytasz o to i jestes w stanie stwierdzić, czy coś mądrze gada, czy pieprzy głupoty. Więc no.. czasem pomocny, dobrze sobie go spersonalizować, powiedzieć, że jak nie zna odpowiedzi na pytanie, to żeby nie halucynował, tylko powiedział, że nie wie.
Z tym, że cięzko mu to przychodzi, jak kobiecie przyznanie się do błędu.
Ja przyznam, że niedawno pierwszy chyba raz chat znalazł mi w sieci info, którego we współczesnym Google już bym nie znalazł albo zajęłoby mi to mnóstwo czasu.
Chat zrobił to w 5 sek. i w tym akurat wypadku nie zmyślał oraz podał linki do źródeł.
Dostał jednak naprawdę precyzyjne pytanie z zwężonym problemem skonstruowane tak, by nie powielił mojej hipotezy i pierwszego info, które sam odkopałem w Google. :)
Możliwe, że jako wyszukiwarka może mieć potencjał, gdy sprytnie się go o coś zapyta.
Ale tworzenie "własnych" wypowiedzi i treści - nadal wypada to bardzo różnie, podobnie odpowiedzi na ogólne pytania. I nie wiem, czy jest tutaj szansa na poprawę, jeśli to jedynie czysta statystyka (ciekawe, że jest zdolna np. sama odkrywać zasady nieznanych jej gier i w nie wygrywać).
Kupiłem wersję plus i świetnie mi się z niego korzysta. Najlepsze jest to że można fajnie skonfigurować go pod siebie. Czsem potrafi zaskoczyć ale często robi odpowiedzi z czapy.