Siemka! Mam pewien problem a mianowicie po 9 latach użytkowania (tak wiem, szmat czasu) w końcu postanowiłem trochę ulepszyć komputer. Niestety nie do końca się na tym znam i potrzebuję pomocy kogoś ogarniętego w tym temacie. Najbardziej na czym mi zależy to nowa karta graficzna bo aktualna nic już nowego od 2014 nie uciągnie. Wydaje mi się, że procesor też do wymiany aczkolwiek wolałbym dokupić jak najmniej rzeczy no chyba, że są niezbędne. Nie musi to być ostatecznie jakaś super maszyna co wszystko pociągnie na full detalach, wystarczą ustawienia średnie itp.
Karta graficzna, którą mam na oku to Asus Radeon R7 240 4GB GDDR5 (128 bit) HDMI, DVI, D-Sub (90YV0BG0-M0NA00). Z tego co widziałem, pociągnie wiele nowych tytułów no i ma 4GB a moja obecna 1GB...
Poniżej podam mój aktualny sprzęt:
Procesor: AMD Phenom II X4 955 BOX (3.2GHz, Quad Core, 6MB, 125W, AM3) Black Edition
Płyta główna: Asus M4A77T/USB3 770 DDR3, SATA2, RAID, GBLAN, ATX, AM3
Pamięci: DDR3 8GB 1333MHz Kingston (2x4GB, DualDDR, CL9)
Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.12 1TB, SATA-III, 32MB cache
Karta graficzna: Radeon HD6670 Asus 1024MB DDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E
Szkoda kasy na ładowanie w ten komputer, bo praktycznie wszystko jest do wymiany żeby to miało sens. Napisz jaki masz budżet na ten komputer i czy tylko nowe części cię interesują.
Nie pytam czy szkoda kasy ;p Z tego co wywnioskowałem to jedyną przeszkodą w graniu w nowsze tytuły to karta graficzna i procek. Ram i inne duperele wystarczą. Bardziej pytam co będzie zgodne pod płytę główną itp bo na tym się nie znam i pytam odnośnie tego co jesteście w stanie polecić. Najlepiej zmieściłbym się w 1000 zł chociaż jak przekroczę to tragedii nie będzie. Używane części też mogą być jak najbardziej. Tak jak pisałem, nie musi to być jakaś super maszyna tym bardziej, że jak skończy się ta cała epidemia to nie będę miał czasu na granie ponieważ ciągle praktycznie pracuję. Chodzi tylko o to, żeby uciągnęło mi jakieś nowsze gry na średnich detalach ;) dla przykładu takie gta v na średnich mi normalnie chodzi ale fallout 4 na niskich już muli.
Tutaj to masz tak naprawdę wszystko do wymiany
Na R7 240 tez nie pograsz, co najmniej jakis r7 260, ale przy tym CPU to i tak bedzie slabo
Myślałem, że wystarczy ponieważ patrząc na wymagania wielu gier, spełnia je.
Ale jak wszystko? Coś konkretniej? Coś polecasz? ;)
Problemem sa procki, niestety amd w tej generacji bylo dobre na papierze, a w grach to tak kulawo chodzilo ze masakra w porownaniu do intelowskich odpowiednikow. Dozbieraj sobie kasy i kup cos co ci starczy na pare lat :)
Raczej na tym mi tak nie zależy, tak jak pisałem to i tak bardziej na okres kwarantanny bo normalnie nawet nie mam czasu odpalić komputera i nie jestem jakimś pro gamerem, po prostu chcę żeby kilka nowszych tytułów mi poszły, które kiedyś tam na jakichś promocjach kupiłem :D Czyli procek również, ok, tak jak myślałem. No i teraz zasadnicze pytanie czy jest jakiś aktualny co podejdzie pod tą płytę główną?
Procka na ta platforme nie ma co wymieniac, poprostu szkoda kasy, najlepiej sprawdz sobie na yt jak bedzie chodzil twoj komp po zmianie grafy. Wpisujesz procka, grafike i nazwe gry np X4 955 R7 240 4GB witcher 3 i mozesz zobaczyc jak prawdopodobnie pojdzie na twoim sprzecie.
btw. mogles podac w jakie gry chesz pograc :)
Tak jak napisałeś, np wiedźmin 3, mafia 3, fallout 3, najnowszy hitman i najnowsze assasin's creed przykładowo.
Spróbuj najpierw wymienić samą kartę graficzną, procesor jest słaby ale o ile nie będziesz grał w jakąś bardzo wymagającą grę to powinien dać radę. Przed kupnem karty sprawdź jakiś test w grze w którą chcesz zagrać, na przykład na you tube, to będziesz wiedział czy da radę czy nie.
Jaki masz budżet maksymalny na tą kartę i w jakie gry chcesz pograć? Radek R5 240 to słaba karta do czegokolwiek. Twoj procek nie obsłuży wielu gier z powodu braku pewnych wymaganych instrukcji. Rozsądniej było by zainwestować coś w pokroju R9 270x.
Najlepiej jeśli zmieściłbym się w 1000 ale oczywiście wiem, że ciężko więc można to przekroczyć trochę. Aczkolwiek mogą być używane. Tylko z tego co widzę, karta, którą podałeś ma 2 GB a nie 4 GB jak tamta? Nie lepiej wziąć z większą pamięcią?
Przy tym zabytkowym procesorze, nie za bardzo ma znaczenie wiecej Gb na karcie graficznej, bo i tak tego nie wykorzystasz. Nie pograsz w gry wymagające instrukcji SSE 4.1 w górę. W mafię 3 nie pograsz. Apex Legends odpada, kazdy nowy Assassin's Creed tak samo. Po taniości, żeby Wiesiek 3 chodził znośnie, aby pograć np. w The Outer Worlds i Falluty na średnich, to szukaj czegoś w stylu R9 280X 3gb albo GTX 960 4gb. Nic wyżej po prostu sie nie opłaca wsadzić do tego komputera, bo to absolutna strata kasy.
Dlatego też pytam o procka. Karta to jedno ale czy jest jakiś procesor nowszy na, którym pójdą te gry zgodny z aktualną płytą główną? Jestem skłonny kupić i procesor i kartę, mogą być używane, jak przekroczą te 1000 zł to trudno, pewnie tak będzie. Ale chciałbym się ograniczyć tylko do kupna tych dwóch rzeczy jeśli to jest możliwe pod tą płytę i dlatego założyłem temat bo sam się nie znam na tym. Także, są jakieś alternatywy?
Jak masz 1000zl, to zmiana plyty głównej procesora i kupno karty graficznej powinno byc w zasięgu. Za ok 400 zl na Allegro znajdziesz zestawy np. płytę z jakims i5 z serii Ivy Bridge, do tego kartę pokroju GT 960 4gb i wtedy na średnich da się pograć w gry w jakichś rozsądnych FPSach.
Dziękuję! Właśnie o to mi chodziło ;) Czyli szukać najlepiej jakiegoś zestawu płyta+procek i osobno karta?
Ładowanie pieniędzy w tą platformę nie ma sensu, większość instrukcji na Phenomie już niedomaga.
https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_x4_955_x6_1075t_vs_fx_6350_8350_vs_i5_2500k_spotkanie_po_latach-9625.html
https://ithardware.pl/testyirecenzje/phenom_ii_vs_bulldozer_vs_zen_test_zegar_w_zegar_i_porownanie_cmt_smt-9189.html
Jak zadowolisz się 30FPS to ten Phenom da jakoś radę (nie we wszystkich grach), ale kartę graficzną musisz kupić lepszą, ten R7 240 ma taką samą wydajność jak twój HD 6670. Ogólnie lepiej złożyć coś nowego niż inwestować w tą platformę.
Jeśli to ma być sprzęt na chwilę do pogrania, to zastanowiłbym się nad konsolą np. ps4 slim. Starsze gry można dostać za małą kasę, a potem wszystko opchnąć. Jak pisałem wcześniej ładowanie kasy w ten komputer jest bez sensu. 1000 zł to bardzo mało, wymienisz słabe części na inne słabe podzespoły, dla mnie marnowanie kasy.
Tutaj też nie chodzi o to czy marnowanie czy nie. Chodzi mi o to czy pójdą dane gry i czy będzie to zgodne ze wszystkimi podzespołami. Wiem, że się nie opłaca ale ten komputer nie ma starczyć na jakoś długo bo tak jak pisałem, normalnie nie mam czasu na to i raczej wgl go nie odpalam.