Witam. Chciałem się dowiedziec czy ilość fps(czyli przeważnie 60) na konsolach jest mocno zauważalna ?
Nigdy nie miałem żadnej konsoli, a na komputerze w niektóre gry gram w 60 fps, a niektóre w 15 :)
Ciekawi mnie tylko czy przy tych 30 fps czuć cięcia czy cokolwiek ? Czy jest to wrażenie płynności ?
bQmex [1]
Jeżeli jest stałe 30 fps, to żadnych cięć oczywiście nie ma. Grać w 30 fps jak najbardziej się da.
Gdy grasz padem nie czujesz takiej różnicy płynności niż w przypadku szybkich ruchów myszką. 30fps jest więc ok na konsolowe standardy.
Nie. Od zawsze byłem zaciętym PC'towcem. Sprzęt kupowałem z górnej półki, wszystko na max ustawieniach, full hd i 60fps.
2 lata temu kupiłem sobie xboxa 360 i się zakochałem.
Jakiś czas temu kupiłem PS4 i również jest to cudowna konsola.
Nie wyobrażam sobie znowu bawić się ze sterownikami, patchami itp.
Teraz tylko wkładam płytę i gram.
Grafika? Nie przeszkadza w ogóle..ostatnio i tak tylko gram w Minecrafta i The Binding Of Isaac :)
A jeśli już się sięgnie za grę z górnej półki, to grafika i tak jest przepiękna :)
30 FPS jest normalnie grywalne na konsolach i nie przeszkadza (przynajmniej mi) ale gorzej jest gdy nie ma tych 30 klatek na sekunde. Obecnie gram w AC3 na ps3 i powiem szczerze spadki fps które tam występują mnie osobiście bardzo denerwują.
Konsolowe 30 fps jest spoko ponieważ te 30 fps w zdecydowanej większości jest stałe (w nielicznych grach zdarzało się, że płynność miejscami spadnie do 29-28fps, np w gtaIV). Kiedyś jak grałem na pc to najbardziej wkurzały mnie skoki fps i wtedy jak masz 45-50 fps i nagle spada do +/- 30fps i to jest zauważalne. Dlatego przeniosłem się na konsoli jakieś 10 lat temu.
Mi nie przeszkadza wcale i gra się bez problemów. Nawet jak w niektórych produkcjach zdarzają się spadki, to są przeważnie niewielkie i rzadkie. Ale to indywidualna kwestia... Są tacy, co jak widzą spadek 2 fps, wyrzucają grę przez okno...
Mi jakoś nie przeszkadza. Po prostu włączam grę i zanurzam się w jej świecie nie zważając na grafikę oraz fpsy.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Myślę o kupnie wiedźmina 3 lub GTA % i słyszałem że są spadki płynności i chcialem wiedzieć czy jest to bardzo uciążliwe :) Teraz już wiem że to nie przeszkadza.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Myślę o kupnie wiedźmina 3 lub GTA % i słyszałem że są spadki płynności i chcialem wiedzieć czy jest to bardzo uciążliwe :) Teraz już wiem że to nie przeszkadza.
To tu się zawiedziesz bo właśnie przez Wiedźmina 3 wyraźnie widać że "Nowa Gneracja " (mam na myśli XO i PS4) nie nadają się do 1080p prosty przykład
PS4 ma spadki do 20 klatek = 1080p
XO ma spadki do Max 28 klatek = 900p
Unity na PS4 miało 19 klatek a na XO miało 24 klatki, aby Unioty miało 28-29 klatek musieli łatać grę.. 30 FPS nie jest uciążliwe jeżeli masz je stałe klatki, to bardzo przyjemnie się gra, jeżeli masz spadki jak w Wiedźminie 3 to nie jest to żadna przyjemność, jak już chcesz brać to bierz na Xboxa One.
BO nim PS4 będzie miało 30 FPS to minie trochę czasu, w czasie gdy XO ma nawet 36 klatek i rzadko kiedy spada poniżej 28 klatek.
Nawet taki Remaster GTA V wymagał łatania gry by miał te 30 klatek, bo na premierę ich po prostu nie miał były spadki nawet do 25FPSów.
Umówmy się lepiej dla PS4 i XO by było jakby gry wychodziły w 900p niż w 1080p.
Wiedźmin 3 na ps4 ma spadki do 23-25 w cut-scenkach.. ale po updejtach naprawili gameplay. Więc ja tam jak gram mam stałe 30 fps (chociaż mogą jeszcze co nieco poprawić).
Na PC są również ogromne spadki FPS do 20-25 więc nie wiem o czym tu gadać :)
Trzeba być tytanem intelektu by 'bawić się' z automatycznymi aktualizacjami sterowników i samopobierającymi i samoinstalującymi się patchami.
Prawdziwym tytanem.
Damian1539 [5]
Rozumiem, że na konsolach nie ma patchy? Wszystkie gry wychodzą od razu idealne i nie trzeba ich łatać?
No, to wśród pececiarzy same tytany intelektu bo co chwila wątki "czy mi pujdzie" albo "nie działa na AMD" albo "wywala się do pulpitu".