Wiem, że na tym forum pewnie nikt nie udzieli mi konkretnej odpowiedzi, ale spróbuję chociaż napisać, a może akurat ktoś mi pomoże
Jakieś 2 tygodnie temu miałem ranę, ranę po której naturalnie zrobił się strupek ten odpadł,a po nim został czerwony ślad.. Rozumiem, że to jest pewnego rodzaju blizna? Bo szczerze mówiąc pierwszy raz mam takie coś i pierwszy raz słyszę o takim czymś. I teraz najważniejsze czym pozbyć się tej (prawdopodobnie) blizny?
Zniknie z czasem. Albo nie zniknie. Ja mam na przykład kilka blizn po przygaszonych papierosach, które nie zniknęły, ale nosze je z dumą, torturowali nas 8 dni, ale koniec końców daliśmy wtedy Wietnamcom nieźle popalić.
Jeśli została blizna, są na nie specjalne maści, które pomagają w ich gojeniu. Zapytaj w aptece - powinni ci doradzić. Jeśli chcesz, możesz poczekać 3-5 dni i zobaczyć co się z tym porobi. Jednak im szybciej zaczniesz stosować specyfiki, tym szybciej blizna zniknie. W zależności jak duża jest blizna może się zagoić całkowicie, lub częściowo. Sam mam 2 blizny, na środkowym palcu u lewej ręki i pod nosem. Maści nie stosowałem jak trzeba, więc zostały - zwyczajnie była, ale nie chciało mi się smarować... Teraz żałuję.
Murinio - Dosłownie daliście im popalić :D
[5] A jak zgniatali na jajca tymi dziadkami do orzechów, to piszczałeś, jak baba.
spoiler start
Co do tematu: u mnie takie "blizny" znikają w krótkim czasie - najczęściej po miesiącu - dwóch.
spoiler stop
Złuszczona skóra, taka ostatnia faza gojenia. Zostaw w spokoju, aż przestanie być czerwone, jak potem będzie się łuszczyć, to możesz przejechać peelingiem.
BTW. Przeczytałem czerwona bielizna , zawiodłem się :/
[9] Tak samo dla tego tu wszedlem :(
Widzimy to co chcemy zobaczyc ;)
[1] Poczekaj kilka dni/tygodni i wszystko wroci do normy. Wszystk ozalezy od tego jak mocna byla rana.
A to nie Bielizna?
[11] Też przeczytałem Czerowna Bielizna i z ciekawości wszedłem...
nieswierza czasami tez....:) (dzikie mieso, sam jestem nieszczesliwym posiadaczem)