Witam,
Chciałbym Was zachęcić do dyskusji na temat napisów w grze. Dokładnie chodzi mi o ich słabą wyrazistość w niektórych tytułach. Najbardziej denerwuje mnie jeżeli w grze, która stoi głównie fabułą, nie można wszystkiego przeczytać. Za przykład niech posłużą dwie gry: Max Payne 3 i Spec Ops: The Line. Oba tytuły nie są z gatunku moich ulubionych, bo wolę gry bardziej zróżnicowane, ale kupiłem, bo słyszałem, że mają dobrą fabułę. Niestety, w obu przypadkach często bywa tak, że napisy na jasnym tle są po prostu nieczytelne. Czy tak trudno zrobić ciemne tło pod napisami jak chociaż w ostatnim Tomb Raiderze? Również w Deus Ex: Bunt Ludzkości coś takiego było, ale tam znów napisy były bardzo małe. Musiałem grać na rozdzielczości 1280x720, aby komfortowo móc czytać. I tu nasuwa się pytanie, czemu twórcy gier nie chcą by czytać napisy? Z pewnością dla nich zrobienie wyrazistych tekstów nie jest wielkim wyzwaniem a dla nas może okazać się bardzo ważne. Co o tym sądzicie? Czemu nie chcę nam ułatwić czytania?
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Z podanych tytułów grałem tylko w Deus Ex'a i nie miałem problemów z czytaniem, zresztą nie pamiętam takich problemów w żadnej grze, może kwestia nietypowej rozdzielczości itp. u ciebie? :)
Za przykład niech posłużą dwie gry: Max Payne 3 i Spec Ops: The Line.
Nie miałem żadnych problemów z napisami w tych grach, wszystko ładnie czytelne.
Cholera wie co kieruje twórcami w tej kwestii. Przypomina mi się od razu King's Bounty i ta śmiesznie mała czcionka przez którą musiałem zmniejszyć rodziałkę, jednak na szczęście pojawił się patch, który to poprawia. A mistrzostwem jest tutaj pierwszy Assassin's Creed, gdzie w ogóle nie można było włączyć napisów, a zrozumienie o czym mówią w grze było wyzwaniem nawet dla osób dobrze znających język angielski, jeśli się miało takową wersję językową.
Popraw literówkę w temacie lub napisz po "POLSKIEMU"
Cytat po polsku:
"Dlaczego twórcy gier nie chcę abym mógł przeczytać napisy?"
koniec cytatu po polsku.
W Maxie nie miałem problemów z odczytaniem napisów.
Noszę okulary lub soczewki :)
Może w tym Masz problem? :)
Mam dużą wadę wzroku, ale okulary noszę i wydaje mi się, że wszystko widzę. Może siedzicie nosem w monitorze i dlatego tak wszystko widzicie? Pokazywałem napisy kilku osobą i każdy miał problemy, więc to nie moja wina.
W przypadku filmów, nie oglądam filmu z lektorem, gdyż psuje to, co film ma przekazywać i zagłusza treść filmu. Oglądam w oryginale bądź z napisami.
Co do gier, to z chęcią zagram w oryginale z napisami, jednak gdy na ekranie dzieje się dużo, np. gdy trwa już rozgrywka, wtedy na napisy rzucam jednym okiem i połowy nie przeczytam. Chyba po prostu z lenistwa lubię zagrać z dubbingiem (jeśli nie jest to żenada) bo nie muszę wtedy jeszcze dodatkowo skupiać się na napisach.
Również mam dość sporą wadę wzroku (-3 i -2,5 + do tego cylindry, których wartości nie pamiętam), ale noszenia okularów sprawia, że wszystko widzę dobrze. Może masz po prostu za słabe okulary.
Grałem w Deus Exa w rozdzielczości 1400x900 w odległości ok. metra od moniotra i nie miałem najmniejszych problemów z czytaniem napisów.
też nie mam problemów z czytaniem napisów w grach, a mam wadę wzroku -5,5 dioptrii w każdym oku i gram w 1920x1080 na monitorze 15"
Za przykład niech posłużą dwie gry: Max Payne 3 i Spec Ops: The Line.
W Spec Ops nie grałem, ale w Max Payne 3 żadnych problemów z czytaniem napisów nie miałem. Dodam, że nie siedzę nosem w monitorze.
W Deus Ex na 1920x1080 nawet mój tata, który jeździ autem, więc musi mieć dobre okulary, nie był w stanie komfortowo czytać. W Spec Ops jest w miarę OK, ale jak dadzą napisy a jako tło piasek, to ciężko się czyta. Wystarczyłoby dać ciemne tło liter i byłoby git.