Cześć.
To przecież jest bez sensu. Równie dobrze można umieścić te przyciski pod ekranem a nie na ekranie. To tylko marnuje przestrzeń. Wytłumaczy mi to ktoś?
Niektórym ludziom to nie przeszkadza, mi na przykład. Korzystam z LG Nexus 4, w którym przyciski te są właśnie systemowe. Nigdy nie sprawiały mi kłopotu, wręcz przeciwnie - są wg mnie bardziej dynamiczne. Cieżko mi wytłumaczyć dokładnie, ale mam na myśli to, że reakcja po ich kliknięciu jest natychmiastowa, wszystko jest bowiem w systemie i jest dobrze zintegrowane. W miejscu, w którym możnaby je umieścić pod ekranem jest natomiast dioda LED i wygląda to bardzo ładnie.
Poza tym, co to za różnica czy dostaniemy dotykowe klawisze (bowiem mechaniczne, klikacze, już prawie całkowicie wyszły z użytku) pod ekranem czy na nim? Oczywiście wciąż jest kwestia zmniejszenia powierzchni ekranu, ale ją przemilczę, bo w moim Nexusie 4 jest ona "akurat".
Akurat w Nexusie 4 jest to bardzo ładne ponieważ jest ta dioda. ale spójrzmy na taką Xperię Z. Jest tam dużo przestrzeni do wykożystania, a smartfon jest szybki więc te opóźnienia czy jak to tam można nazwać są niezauważalne. Kwestia zmniejszenia ekranu. Producent powinien podać w takim razie przekątną która nie zawiera przycisków.