Odszukałem zakurzoną już płytę Crysisa i postanowiłem zainstalować go na moim nowym komputerze z NASA (żart :) tj. i5 2500k, Corsair 8GB RAM, HD 7950. Niestety. Na rozdzielczości 1280x1020 (czy jakoś tak) przy ustawieniach graficznych na bardzo wysoki(+ antyaliasing 8x) gra po prostu w niektórych momentach się haczyła , ilość klatek wynosiła około 20. Byłem rozczarowany nie tylko benchmarkami, które wskazywały wydajność powyżej 40 klatek w rozdzielczości dwa razy większej, ale też grafiką, która prawie niczym się nie różniła od takiego Call of Duty. Nie było fajerwerków. Dodatkowo, przy włączaniu (napisy początkowe) dało się słyszeć jakiś syk, który dochodził z wnętrza PCta, ale już przy samej rozgrywce problemów z tym odgłosem nie było. A tak na marginesie, to gdzie można ustawić grę w trybie DX10, a nie 9 (patrząc na grafikę mam wrażenie że gram na 9tce). Proszę o odpowiedzi. Mój system to oczywiście W7Ultimate64b.
Sterowniki? Aktualizacje systemu? Może w ustawieniach Catalyst masz coś nie tak?
Mi Crysis na podobnym sprzęcie śmiga bez problemu na max detalach.
Zrób screeny, bo takie pieprzenie o szopenie nic nieda. Print Screen i wklej do painta, albo frapsem pstryknij.
Sterowniki zainstalowałem z płyty, system jest ciągle aktualizowany. W Catalyst nie grzebałem
trudnezycie--> Gdy robię print screena i wklejam w paincie wychodzi z tego czarne tło. Nie wkleja mi obrazka z gry tylko jakieś czarne tło. Z każdą grą tak jest. Ściągnę frapsa i wkleję fotkę.
Ile dałeś za kompa?
"Sterowniki zainstalowałem z płyty" - I tu mamy przyczynę zaistniałego problemu. Sterowniki z płyty są przestarzałe i do kitu. Pamiętam gdy je zainstalowałem mając jeszcze Radeona 4850. Nie mogłem w to uwierzyć jak gry słabo mi chodziły. Widać było małe ścięcia. Wywaliłem je, pobrałem z oficjalnej strony najnowsze i jak ręką odjął.
Niestety nie wiem co jest z internetem. W połowie wysyłania przerywa. Poza tym i tak na screenach nie widać ilości fps. Powiem tak: Mam 19 klatek na najwyższych ustawieniach (bardzo wysokie, 1280-1024, AAx8). Niestety mam za mały monitor, żeby mieć lepszą rodziałkę (monitor kupuję prawdopodobnie za miesiąc). Już wiem jak uruchomić w trybie 64 bit(DX10). Tylko niepokoi mnie, że w 9 wypada tak mało klatek.