Czy warto dopłacać do dysku twardego, którego z nich wybrać i czym się różnią?
crucial 240gb czy samsung 240gb
Jakie modele?
240 niedługo starczy na dwie gry... albo i nie, bo Windows chce 30 GB :)
Mam Cruciala 500MX i Samsunga Evo 860. Oba na SATA. Rożnicy jakiejś wielkiej nie stwierdziłem.
A nie napisałem. A więc jeden tańszy to Crucial bx500 240gb, a drugi to Samsung ssd 240gb 860 evo. Porównując parametry nie widzę różnić oprócz że ten drugi jest znacznie tańszy. Sam dysk chcę przeznaczyć na system i podstawowe programy. W późniejszym czasie przymierzam się do kupna większego dysku SSD, ale puki co na razie chcę ten jeden kupić.
W działaniu raczej nie zauważysz różnicy, ale już seria BX ma 3 lata gwarancji w porównaniu do 5 lat serii MX Cruciala i Samsunga 860 evo. Skoro w przyszłości i tak planujesz go wymienić to bierz co tańsze.
Nie wymienić tylko dokupić drugi. Czytaj uważniej :).
A ja bym polecił polską produkcje goodram cx400 256 GB 129 zl
Chyba pare z 10 GB wiekszy, zawsze coś
Goodram to nie jest polska produkcja tak na marginesie. Nie wiem jak pamięci, ale dyski ściągają z Chin i brandują.
Kupiłem cx400 do lapka. Polecam
mirko81 - te filmiki to dla mnie jak rozumiem? To jest zwykła montownia, a nie fabryka, kupują i składają do kupy gotowe komponenty wyprodukowane i opracowane w całości przez firmy trzecie. Wkład goodrama nie licząc montażu jest zerowy.
Producentów pamieci flash jest paru : samsung, toshiba, wd , microna i sk hynix i intel.
Cięzko o wszystkich producentach SSD i RAM powiedzieć że są montowniami. Goodram oparty jest na toshiba https://www.goodram.com/marka/
Zawsze patrz na szybkość zapisu i odczytu. Kupując tańsze dyski musisz się liczyć z tym, że prawdopodobnie na krócej ci starczy pod względem żywotności.
Zamówiłem tego samsunga. Na mediaexpert jest dostępny za 219 to nie będę skąpił.
Jak mówiłem dysk chce przeznaczyć głównie na system, oprogramowanie do systemu i podstawowe programy z których korzystam. 240GB spokojnie mi wystarczy. Po za tym kupiłbym ten 480GB na system pewnie przeznaczyłbym 200GB z tego zostało by mi około 250GB i co ja bym na tym zmieścił. Tetrisa? Nie chce mi się bawić w dzielenie dysku na tak drobne partycje. Tak to później sobie dokupię jakiś drugi większy dysk ssd i na to będę pakował dane. Co do dysku i ceny to już kij w oko. Jedni polecają tego inni tamtego, a widzę że samsunga dysk u nich kosztuje chyba najmniej to myślę sobie że tyle mogę dać. Szczególnie że gwarancja ponoć jest chyba na 5 lat.