witam jakiś tydzień temu kupiłem dodatkowa kość ram 8GB i nowy dysk. problem zaczął się kiedy uruchomiłem komputer po około 2-3 sec następował reset. wiec wyjąłem baterie by zresetować bios. komputer włączył się normalnie i wszystko działało. Teraz następuje problem z wywalaniem gier do pulpitu. Rzadko zdarza się to w rimworld czy innej strategi ale np. w lolu czy cs potrafi wywalić 2-3 razy na rundę(30-50min), w shadow warrior 2 potrafi wywalić po 5 min gry a czasami wywala blue screen coś o temperaturze. Ram jest tej samej firmy co podstawowa kość 4GB 1333. nie wiem czy problem tkwi w zle ustawionym biosie czy ze kość jest zepsuta. postaram się jutro wyjąć stara kość i grac tylko na nowej i zobaczę czy nadal będzie wywalać. Czy macie jakieś inne porady które pomogą. czy program memtest trzeba nagrywać na płytę czy wystarczy wrzucić na pendrive? dodam jeszcze za czasami tak raz dziennie wywali mi sterownik ekranu przestał działać
Czy to dwie identyczne kości?
Prawdopodobnie uszkodzona kość ram, jak działa bez problemów komputer na starej kości.
kosci sa tej samej firmy takie samo taktowanie tylko stara to 4gb a nowa 8. Uszkodzona kosc ale czy da sie to jakos sprawdzic?
a wiec tak przetestowałem nowa pamięć memtest i wykryło 0 błędów stara pamięć jest wypięta ale i tak problem się zdarza około 2 razy na godzinę. czy może byś to problem z karta graficzna? problem wygląda tak ze w cs lub lolu jest sec zwieszka czarny ekran i wywalenie do pulpitu ale z kursorem z gry. dopiero w menadżerze zadań mogę zamknąć grę.