Witam kupiłem kilka dni temu komputer
proc: i5-4670k
płyta:msi z87-G43 gaming (MS-7616)
zasilacz: aerocool vp pro 700W
dysk ssd 120 GB + "normalny" 1T
8 B RAM
GeForce GTX 770 OC
chłodzenie: Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
Problem w tym, że cooler nie działa, w sensie że wiatrak się nie kręci i procesor osiąga 100C, tu ciekawostka U MNIE W DOMU. Zawiozłem do serwisu gdzie kupowałem i podłączali na moich oczach a tam normalnie działa(kręci się wiatrak). Zawiozłem spowrotem do domu i tu znowu nie działa. Ktoś może to wytłumaczyć. Komputer podpięty pod UPS ActiveJet 1200. Próbowałem bezpośrednio do sieci i w innych pokojach ale nie pomogło.
Zmuszony jestem "jechać" na boxie ale przy podkręconym procku do 4,0 w niektórych grach osiąga 80C. Czy ktoś miał podobny problem, boje się kupować inny cooler bo znowu może u mnie nie działać.
No to może coś źle podłączasz ten cooler?
Podłączałem do wszystkich możliwych wtyczek (fan i system), nie trybi.
Zauważyłem, że przy włączeniu komputera wiatrak się zakręci raz i staje...potem już tylko stoi.
Podlacz go do wtyczki oznaczonej CPUFAN1 albo CPUFAN2 (bo do tego one sa, nie ma tam zadnych 'fan' ani 'system'), i przejrzyj zakladke Hardware Monitor w biosie, tam sa ustawienia predkosci wentylatorow w zaleznosci od temperatury.
@wysiak ty udajesz czy jak... chyba jasne że jak napisałem "fan" to chodzi o CPUFAn, poza tym na tej płycie są 3 fany i 2 system (wtyczki wyglądają tak samo - 3-pinowe), inne wentylatory jak i box działają na wszystkich ale oczywiście podłączone zostają na 1 z fan dedykowanym dla coolera. W biosie mogę ustawić jak szybko ma się kręcić wiatrak przy osiągnięciu konkretnej temperatury.
chyba jasne że jak napisałem "fan" to chodzi o CPUFAn, poza tym na tej płycie są 3 fany i 2 system (wtyczki wyglądają tak samo - 3-pinowe)
Na tej plycie sa dwa CPUFAN i trzy SYSFAN, i wszystkie one sa czteropinowe.
wysiak ty udajesz czy jak...
Zatem niewazne, z chamem nie chce mi sie gadac, a tym bardziej pomagac. Az zaluje, ze chcialo mi sie sciagac i przegladac instrukcje do tej plyty.
Digi-> Wentylator, który pracuje w chłodzeniu procesora podłączasz do portów oznaczonych cpufan. Nie odstępstw od tego. Jeśli oba złącza nie działają, ale tylko w przypadku jednego wentylatora to winny jest właśnie ten wentylator.
Ewentualnie możesz sobie zresetować BIOS/UEFI do ustawień domyślnych bo kto wie co tam jest poprzestawiane.
Pomyłka, tak 4-pinowe, 2 x cpufan, i sysfan, Napisałem, że nie działa tylko u mnie w domu podłączony w serwisie działa.
Jedź ponownie do serwisu/sklepu gdzie kupowałeś. Mają zrobić tak żeby działało u Ciebie w domu. Albo powiedzieć co robisz źle.
Dziwna sprawa, w serwisie podłączyli i działa a w domu nie działa coś kręcisz
a może po prostu cooler się obluzował jakiś Pin się odpiął i nie dotyka dobrze powierzchni procesora
Rozwiązałem problem z coolerem, wystarczyło wyciągnąć śmigło wiatraka i wsadzić ponownie. Samo dociskanie nic nie dało.