Jako, ze chcialem znow wrocic do Combat Mission po kilku latach, chcialem kupic nowsze produkcje od Battlefront. Tu pojawia sie problem. Kilka lat temu CMBO, BB i CK byly wydane w polsce i nie bylo problemu z ich kupnem. Nawet Special Forces wydano w Polsce, chyba Cenega.
Nowych produkcji natomiast nie widze ani w Polsce, ani w Anglii (gdzie teraz mieszkam). Myslalem, ze nie bedzie problemu z kupnem na wyspach, zamowieniem z ebay'a. Nie widze nigdzie Battle for Normandy i Forterss Italy nie ma nigdzie, przeszukalem wszystkie znane mi sklepy internetowe, fora i wychodzi na to, ze gre mozna dostac tylko od producenta... uwaga, za 35$ + dodatki spokojnie drugie tyle...
Ktos sie orientuje gdzie mozna dostac te gre taniej? Najlepiej na DVD ale wersja elektroniczna tez moze byc.
Pytam tutaj, bo wiem, ze wieeele osob kilka lat temu gralo w BO,BB i AK - tak jak ja.
Daje link z produktem
http://www.battlefront.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage_bfc&product_id=279&category_id=36&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26
Dzieki za pomoc!
Taniej raczej nie dostaniesz. Battlefront sprzedaje bezpośrednio od siebie. Pozostaje ewentualne polowanie na aukcje na ebay'u ale nie liczyłbym na dużo szczęścia.
Ta gra to dość głęboka nisza więc mało kogo obchodzi jej wydawanie. Pozostaje oszczędzanie i kupno od BF. Czasem (ale bardzo rzadko) mają promocje. Poczekaj może do świąt i te 5-10$ może zaoszczędzisz. Na więcej bym nie liczył jednak. Ja sam jestem ogromnym fanem tej serii i wiem ile kasy trzeba na nią przeznaczyć. Obecnie odkładam na najnowszy moduł dla Normandii:)
Dzieki za pomoc, wroce wiec poki co do AK i przed swietami sprobuje zapolowac :)
Niestety obawialem sie, ze nie bedzie to takie proste.
ambu_- obecnie jest "promocja" CM Normandy w bundlu z Commonwealth za 55$. Do tego 10$ za upgrade do wersji 2.0 i można się bawić. Na polskie wychodzi jakieś 200 zł za całość. Do kieszeni ci nie zaglądam, ale to nie jest dużo na nasze warunki a co dopiero na angielskie.
Tak jak napisał USSCheyenne na inne promocje nie licz. Góra 10-15$ produkcie to tak w najbardziej pozytywnej wizji przyszłości. Niestety, ale Battlefront i Matrix wyrównują sobie małą liczbę sprzedanych kopii wyższą ceną.
Trael
Nie bede czekal, bo nie ma na co - 10 funtow nie robi mi roznicy az takiej. Nie chodzi tu rowniez o zarobki. Mam po prostu syndrom steam'a... Wszystko kupowalem po -75% obnizkach. Natomiast ostatnio kupilem za 30GBP Rome 2 i bylem baardzo zawiedziony. Nagle wlaczam stare CM i wciaga mnie bez reszty i zaczynam sie rozgladac za nowa wersja :))
Zaraz zamowie od producenta tego bundla. Powinienem spodziewac sie jakichs mega bugow, niedorobek itp. Wczoraj gralem w wersje 1.01 (teraz jest chyba 2.0?) ale zdala mi sie pelna bugow. Najwiekszy problem byl z szukaniem trasy (nie wiem jak to na polski przetlumaczyc aby sie nie zblaznic - chodzi mi o pathfinding).
Opiszesz w kilku slowach swoje odczucia?
Dzieki :)
Hehe syndrom steam. Znam i sam tak kupuję, ale tak jak mówiłem Battlefrontu i Matrixa to nie dotyczy... niestety ;)
Więc jak bierzesz bundla to bierz tak jak mówię z poprawką 2.0. Wprowadza masę usprawnień w interfejsie i w mechanice gry. Obecnie gra po wyjściu Market Garden jest w wersji 2.1, w której też wprowadzono kilka poprawek (tego patcha można ściągnać ze strony Battlefrontu, nie trzeba kupować specjalnie MG).
Jakie są moje odczucia odnośnie nowego CM. No cóż do tej pory kupiłem wszystkie gry na nowym silniku łącznie z Shock Force i dodatkami do niego (tu to dopiero były cuda i gra była grywalna dopiero od wersji 1.8 :]). Nowe CMBN jest cały czas poprawiane wersja 1.01 faktycznie była trochę zabugowana, ale Battelfront wziął się do pracy i wyeliminowano wszystkie większe problemy. Także obecnie jest już w porządku.
Gra jest inna niż starsze części. Większy nacisk położono na symulację pola walki. Nie ma już tak, że "kwadrat" z drzewkami daje tyle a tyle osłony. Wszystko jest symulowane pojedynczo i zdarzają się sytuacje, że część składu widzi wroga a część nie bo po prostu przeszkadzają im elementy terenu. Część strzela, cześć panikuje etc. W czołgach zniszczeniu ulegają różne podzespoły (optyka, radio, gąsienice, armata) także ostrzał z działek małokalibrowych nieskuteczny w poprzednich częściach teraz może doprowadzić do dość poważnych uszkodzeń. Usprawniono arty pożyczając z Shock Force model ostrzału (punkt, linia lub dany okrąg). Piechota może donosić amunicję do dział p.panc, ckm'ów czy moździerzy. Dorzucono kilka fajnych rozkazów do interfejsu takich jak np ostrzał przez krótki czas. Usprawniono PBEMy (mniej plików!) a co za tym idzie rozgrywa prze e-mail jesz szybsza. No i chyba najważniejsze gra mniej wybacza. Kiedyś gdy oddział dostał się pod ogień ckm'u to potrzeba było kilku tur aby go wyeliminować. Obecnie 12 osób może zostać rozstrzelanych w ekspresowym tempie jednej tury... czyli realizm jest o wiele większy. Wymieniać można by dużo, ale tak naprawdę to jest całkiem nowa gra, która ze starej ma tylko WEGO i nazwę :)
Oczywiście nie wszystkim się to podoba. Są ludzie, którzy uważają, że starszy CM był lepszy. Ja uważam, że CMBN to krok w słuszną stronę.
BTW. na stronie Battlefrontu jest Demo w wersji 2.0. Także możesz ściągnąć, sprawdzić i podjąć decyzję na podstawie własnych odczuć :)
Dzieki za informacje, po tym co napisales i przetestowaniu dema (ktore jest wersja 1.10) sterdzilem, ze kupie. Kupilem CMBN + Commonwealth + 2.0 addon. Lacznie wyszlo mnie okolo 42GBP - co wydaje mi sie uczciwa cena za ilosc zawartosci z podstawowym module i dodatku.
Pierwsze wrazenie nie bylo najlepsze, bo przejaskrawione kolory az bily po oczach, problem z cieniowaniem troche mnie odepchely. Spedzilem kilka godzin w sieci i po hot fix poprawiajacym cieniowanie do AMD, kilku modach gra wyglada i dziala bajecznie, az chce sie grac.
Za mna dopiero kilka scenariuszy ale wrazenie jak najbardziej na plus i uwazam, ze CM poszedl w jedyna sluszna strone. Wszystkie zmiany mi sie podobaja, modele pojazdow to miod na moje serce, mod z dzwiekami zrobil swoje, obnizylem saturacje grafiki, po prostu bajka.
Dzieki za pomoc, dobre rady bo na prawde bylo warto. Jedyny minus, to sciaganie gry z sieci, to byl koszmar - 1.8GB podstawki z predkoscia 200KB/s (!!). Battlefront stwierdzil, ze serwery kosztuja. Przelknalem to i bawie sie swietnie :)
Zauwazylem na You Tube, ze w CMFI jednostki maja rozwijane listy z pod PPM, da sie to jakos wlaczyc w CMBN?
Napisales, ze piechota moze donosic amunicje ckm'om i mozdzierzom. Jak to zrobic? Jest za mozdzierzem wsparcie w postaci kilku osob (zazwyczaj 4) ale nie wiem jak wydac im te komendy.
Masz na myśli listę rozkazów? Masz je pod spacją. Naciśniesz i rozwinie Ci się drzewko. W kwestii donoszenia amunicji to musisz tych żołnierzy ustawić na tym samym polu (lub sąsiednim ale tego nie jestem pewien) co moździerz czy ckm. Jak się wystrzelają ze swojej to będą automatycznie korzystać z tej, którą przynieśli kumple:) Nie ma na to oddzielnego rozkazu.
A co dają te dodatki do normadii?
Możecie opisac?
Mi strona battlefrontu nie chodzi.
Nowe moduły to przede wszystkim nowe jednostki, scenariusze, kampanie i mapy. To tak na szybko. Wersja 2.0 wprowadziła dodatkowo wiele usprawnień (np. nowe rozkazy).
Mi strona BF działa bez kłopotu. Tutaj opis pierwszego modułu do Normandii czyli Commonwealth Forces.
http://www.battlefront.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=289&Itemid=490
@ambu_ Amunicję można pobierać z pojazdów. Wsadzasz piechotę, wybierasz rozkaz acquire i wybierasz co chcesz. Później tak USSCheyenne napisał, wystarczy zostawić żołnierzy w bezpośrednim sąsiedztwie kmu lub moździerza.
@graf_0 Commonwealth dodaje Wafle z SS, Brytyjczyków, Kanadyjczyków i Polaków. 2.0 poprawia wiele w silniku gry. Market Garden dorzuca nowe jednostki do poprzednich w tym polskich Para. Nowe budynki, mapy i inne usprawnienia :)
oczywiście polecam grać z modami, bez nich gra wygląda mocno średnio.
pod spodem linki do paczek modów
tekstury pojazdów arisa
http://www.mediafire.com/download/ez4r94ih6fdaq41/CMBN_ARIS_Allied.zip
kolejna paczka tekstur arisa
http://www.mediafire.com/download/kl4l277dkhm1861/CMBN_ARIS_Axis.zip
teren, budynki
http://www.mediafire.com/download/omm6h16h3k23zzg/CMBN_Terrain_and_Environment.zip
sound
https://www.dropbox.com/s/sccj84xpp971a1x/sound.rar
Fajne paczki z pojazdami, szukalem takiej aby nie sciagac dla kazdego pojazdu osobno. Dzieki!
jak ktoś chętny, spłodziłem kolejną część mojej paczki dźwięków ;)
mnóstwo zmian, ulepszeń, zajęło mi to ponad miesiąc pracy po 6-8 godzin dziennie, ale było warto ;)
http://cmmods.greenasjade.net/mods/5066/details
http://www.battlefront.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=330&Itemid=567
wyszła zapowiedź Red Thunder
z nowości
- powiększone rozmiary map (chyba 5x5km)
- nowy tryb prowadzenia bitwy (poza RTS i turowym) FPS
- miotacze ognia (moderzy będą mieli sporo do popisu, bo na razie wygląda to tragicznie) w tym na pojazdach (ot34)
- w końcu dostaniemy hetzera
- ulepszenia dla AI (triggery)
- piechota przewożona na pojazdach
- linie dowodzenia
- plot w końcu strzela do samolotów
- ammo dumps
- z graficznych (lekkie ulepszenia silnika - ślady po trafieniach itp.) nie zapomnieli o typowych krajobrazach białorusi i ukrainy - brzózki, płoty z luźno zbitych desek, pola kapusty i ziemniaków
Soviet Major Formations:
Rifle Battalion (Motorized)
Guards Rifle Battalion (43)
Guards Rifle Battalion (44)
Rifle Battalion (43)
Rifle Battalion (44)
Submachinegun Battalion (Motorized)
Guards Submachinegun Company (43)
Guards Submachinegun Company (44)
Submachinegun Company (43)
Submachinegun Company (44)
Cavalry Regiment
Cavalry Recon Squadron
Recon Company (43)
Recon Company (44)
Pioneer Battalion (Motorized)
Pioneer Battalion
Armored Car Company
Tank Regiment (Medium)
Tank Regiment (Mech)
Tank Regiment (Cavalry)
Tank Regiment (Heavy)
Tank Battalion (Medium)
Assault Gun Regiment (Light)
Assault Gun Regiment (Medium)
Assault Gun Regiment (Heavy)
Vehicles:
T70M M1942
T70M M1943
OT34 M1942
T34/76 M1942 Early
T34/76 M1942 Late
T34/85 M1943
T34/85 M1944 Early
T34/85 M1944 Late
IS1
IS2 Early
IS2 Mid
IS2 Late
SU76M
SU85 Early
SU85 Late
SU122 Early
SU122 Late
SU152
ISU122
ISU122S
ISU152
BA64
BA64B
GAZ 67 Jeep
GAZ MM Truck
Studebaker US6 Truck
Small Arms:
Mosin Nagant M1930 Rifle
Mosin Nagant M1938 Carbine
Mosin Nagant M1930 Sniper Rifle
Tokarev SVT40 Rifle
PPSh 41
PPS 43
DP LMG
DPM LMG
Tokarev Pistol
Nagant M1895 Pistol
Mosin Nagant M1930 Rifle
Mosin Nagant M1938 Carbine
Mosin Nagant M1930 Sniper Rifle
Tokarev SVT40 Rifle
DP LMG
DPM LMG
Tokarev Pistol
Nagant M1895 Pistol
Heavy Weapons:
Maxim MG M1910
SG43 MG
DSHK MG
PTRD AT Rifle
Image
ROKS 3 Flamethrower
50mm Mortar RM41
82mm Mortar BM43
45mm AT Gun M1937
45mm AT Gun M1942
57mm AT Gun ZIS2
76mm AT Gun M42 ZIS3
76mm Infantry Gun M43 OB25
37mm AA GUN 61K
85mm AA GUN 52K
Off Map Artillery:
82mm Mortar M1937
120mm Mortar M1943
76mm Field Gun M1942 ZIS3
122mm Field Gun M1931/37
122mm Howitzer M1938 M30
152mm Howitzer M1937 ML20
152mm Howitzer M1938
203mm Howitzer M1931
82mm BM8 Rockets
132mm BM13 Rockets
300mm BM31 Rockets
300mm M30 Rockets
Aircraft:
IL2 Ground Attack
PE2 Dive Bomber
Image
German Major Formations:
Panzer Grenadier Battalion (Armored)
Panzer Grenadier Battalion (Motorized)
Panzer Aufklärungs Battalion (Armored)
Panzer Pionier Battalion (Armored)
Pionier Battalion (Motorized)
Pionier Battalion
Grenadier Battalion
Füsilier Battalion
Sicherungs Battalion
"Straggler" Company
Panzer Battalion (Medium)
Panzer Battalion (Heavy)
Panzerjäger Battalion (Infantry)
Panzerjäger Battalion (PzGren Div)
Panzerjäger Battalion (Pz Div)
Sturmgeschütz Battalion/Brigade
Sturmartillerie Brigade
Image
Vehicles:
Pz IIL Lynx
Pz IVG Late
Pz IVG Latest
Pz IVH Early
Pz IVH Late
Pz IVJ Early
Pz IVJ Late
Panther D Late
Panther A Early
Panther A Mid
Panther A Late
Panther G Early
Tiger Mid
Tiger Late
King Tiger (Henschel)
Marder II
Marder IIIM
StuG IIIG Early
StuG IIIG Mid
StuG IIIG Late
StuH 42 Early
StuH 42 Mid
StuH 42 Late
JPz IV Early
JPz IV Early HQ
JPz IV Mid
JPz IV Mid HQ
JPz IV Late
JPz IV Late HQ
Hetzer
Nashorn Late
Grille H
Wespe
Möbelwagen
Wirblewind
PSW 222
PSW 223
PSW 231
PSW 234/1
PSW 234/2 PUMA
PSW 234/3
SdKfz 250/1
SdKfz 250/1 Neu
SdKfz 250/3
SdKfz 250/3 Neu
SdKfz 250/7
SdKfz 250/9
SdKfz 250/9 Neu
SdKfz 250/7 Neu
SdKfz 250/10
SdKfz 250/10 Neu
SdKfz 251/1
SdKfz 251/1 D
SdKfz 251/2
SdKfz 251/2 D
SdKfz 251/3
SdKfz 251/3 D
SdKfz 251/7
SdKfz 251/7 D
SdKfz 251/9
SdKfz 251/10
SdKfz 251/10 D
SdKfz 251/9 D
SdKfz 251/16 D
SdKfz 251/17 D
Zugkraftwagen 20MM Flakvierling
Zugkraftwagen 37MM Flak
SdKfz 10/5
Kübelwagen
Opel Blitz
Small Arms
Kar 98K
Kar 98K (Schiessbecher Grenade Launcher)
Kar 98K Sniper
G43
G43 Sniper
MP40
MP44
MG34 LMG
MG42 LMG
P38 Pistol
Heavy Weapons:
HG34 LMG
HG42 LMG
Flammenwerfer 41
50mm GrW 34 Mortar
81mm GrW 34 Mortar
50mm PaK 38
75mm PaK 40
76mm PaK 36R
88mm PaK 43
88mm PaK 43/41
88mm Flak 36
75mm leIG 18
150mm sIG 33
Off Map Artillery:
81mm sGrw 34 Mortar
120mm sGrw 42 Mortar
75mm leIG 18 Infantry Gun
150mm sIG 33 Infantry Gun
75mm FK 38 Field Gun
170mm K 18 Cannon
105mm leFH 18 Howitzer
150mm sFH 18 Howitzer
210mm Mrs 18 Howitzer
88mm Flak 36 Flack (as indirect artillery support)
150mm Nebelwerfer 41 Rocket
280mm Nebelwerfer 41 Rocket
210mm Nebelwerfer 42 Rocket
300mm Nebelwerfer 42 Rocket
Aircraft:
FW190A8 Ground Attack
FW190F8 Ground Attack
JU87G Dive Bomber
JU87D Dive Bomber
Jak zwykle cena w dniu premiery troche boli. Zapowiada sie super, nie kupie od razu, chyba poczekam na pierwsze patche.
Poza tym Market Garden bylo pierwsze w kolejnosci i tego sie bede trzymal.