Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Co to sa za elementy na karcie graficznej (i o padach termoprzewodzacych)?

27.09.2021 19:03
1
dienicy
81
Generał
Image

Co to sa za elementy na karcie graficznej (i o padach termoprzewodzacych)?

Na zdjeciu jest rzad tych szarych prostopadloscianow, obok sa male czarne kwadraciki, i te sa otoczone rzedami cylindrow.
Te piewsze przykryli padami i radiatorem a okragle sa odsloniete. Wiec pierwsze pytanie: dlaczego nie przykryli; czy mozna na takie pada i radiator tak, jak na te w srodku?
Pady sa ok 2mm grubosci i radiator jest sciety u podstawy tak, ze siega blizej czarnych kwadracikow. No i pytanie o pady: czy pad nie powinien byc jak najcienszy? Zastanawiam sie co sie porobi w czarne kwadraciki jesli je przykryje padami na rowno z sasiadujacymi elementami i wtedy plaski radiator na calosc. Czy warto jednak polozyc cienki pad na czarne kwadraciki i waski radiator?

27.09.2021 19:12
2
odpowiedz
dienicy
81
Generał
Image

Planuje kupic taki radiator i go przeciac (najchetniej tylko raz), zeby przykryc obie strony. Jednakze, jezeli wypadaloby polozyc jak najcienszy pad to moge pociac radiator na wezsze kawalki i posklejac zeberka by sie dopasowal do elemelntow na karcie. Jaka to moze zrobic roznice?

27.09.2021 19:18
maciell
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
maciell
128
Senator

Te male okragle to kondensatory. Te male kwadratowe to pamieci. Zdecydowanie warto polozyc termopady na pamieci , aby stykaly sie z radiatorem. Radiator odprowadzi cieplo z pamieci.Na kondenatory nie kladzie sie radiatorow. One genereruja malo ciepla w stosunku do ukladu gpu i pamieci.No, a mozna zrobic sobie ladne kuku/zwarcie.
No, ale mam obawy czy twoja karta przezyje widzac twoj brak wiedzy.

ps. Uzywaj google.
ps2. Widze na tym zdjeciu mierniki. No to jak mierzysz to chyba masz jakies pojecie o elektronice. Nudzisz sie ?

post wyedytowany przez maciell 2021-09-27 19:21:57
27.09.2021 19:43
3.1
dienicy
81
Generał

Chcialbym przykyc kondensatory z tego wzgledu, ze daloby to w efekcie znacznie wiekszy radiator.
ps. Wygoglowalem zdjecia.
Ps2. Ostatnio grzebalem w GTX580 a wczesniej w 6800XT (chyba). Poszly w gore Waty i cieplo od tamtej pory. Kiedys w zupelnosci wystarczaly 10mm radiatorki bez wentylatora.
Ps3. Ta karta bedzie otwarta tj. bez obudowy i z AIO. Wentylatory na slocie ponizej. Najglebsze radiatory jakie znalazlem to 36mm. Gdyby byly glebsze to bralbym wieksze, zeby wymaksowac co moge z tej przestrzeni.

27.09.2021 19:50
3.2
dienicy
81
Generał

No, a mozna zrobic sobie ladne kuku/zwarcie. Po to pady tez klade, aby uniknac takich sytuacji.

27.09.2021 20:00
BartekTenMagik
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
BartekTenMagik
78
Opiekun Przestrzeni

Termopady które były były najodpowiedniejsze. Fabryczne są świetnej jakości, Grubość ich to już przy tym będzie najcieńsza- pamiętaj że nie możesz ot tak przykleić na termopada klocka bo jak ci odpadnie to będzie kuku dla płyty. Ja to nawet na pastę termoprzewodzącą radiatorki przyklejałem ale jeszcze je mocowałem na wszelki wypadek.

Czarne obok układu GPU to pamięci, cylindry to kondensatory, a szare cegiełki to cewki.
Generalnie możesz przykryć kondensatory też, ale nie dawaj na nie termopadów do radiatora i daj im odstęp by nie przejmowały ciepła radiatora- bo zamiast odbierać ciepło od kondensatorów będziesz wręcz odwrotnie je grzał bardziej. Pamiętaj żeby nie przesadzić z radiatorem- chodzi o skalę żeberek i podstawy. Bo nie można na małe elementy dawać bloczka- bo to ma się szybko nagrzać i szybko ciepło oddać.
Na pamięci musisz dać jakiekolwiek chłodzenie- najlepiej aktywne. To się potrafi nieźle grzać. Pamiętaj że rozmiar radiatorów nie jest równoznaczny z ich wydajnością. Najlepiej dać jeszcze wentylatorki aby wiały jakkolwiek na te radiatory- Nawet jak będą nieznacznie dmuchać to da to dużo.

post wyedytowany przez BartekTenMagik 2021-09-27 20:07:14
27.09.2021 20:13
4.1
dienicy
81
Generał
Image

Ja pytam jak grubosc pada wplywa na chlodzenie. Jezeli wyrownam padami to bedzie ze 4mm grubosci pada na malych czarnych kwadracikach, ktore maciell blednie nazwal pamieciami.
Tak jak na obrazku.
Na GPU i MEM jest AIO. Male radiatory sa wzdluz PWR (na tych malych czarnych kwadracikach pomiedzy cewkami i kondensatoami. Te radiatory chce wymienic na wieksze, no i pytam czy moga byc na tyle duze, ze przykryja kondensatory (te cylindryczne).
Na calosc, od spodu, beda wiac dwa 140mm do 2000RPM.

post wyedytowany przez dienicy 2021-09-27 20:16:57
27.09.2021 20:26
maciell
4.2
maciell
128
Senator

Pierwsza sprawa to malo to z twoich zdjec co widac. Druga jasnowidzem nie jestem i nie wiem czy chodzi ci o male czarne kwadraciki kolo gpu czy kolo cewek. Trzecia nie napisales nawet co to za karta i czemu chcesz tak ja przerabiac. Nic nie pisales o AIO. Generalnie przejrzalem twoja historie postowania i przypomnialo mi sie z kim mam do czynienia. No i dlaczego nikt tu nie odpisuje. Poszel ignor bo szkoda mi czasu na takich jak ty.

27.09.2021 20:31
Legion 13
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
Legion 13
158
The Black Swordsman

Ten mały czarny kwadracik to MOSFET, duży szary prostopadłościan to choke (dławik?) a cylinder to kondensator.

Pad powinien być jak najcieńszy - w porównaniu do aluminium ma bardzo małą przewodność cieplną. Osobiście przykryłbym tylko MOSFETY, zwłaszcza jak chcesz żeby karta pracowała rdzeniem w dół - wtedy będziesz potrzebował padów które kleją się bardzo dobrze i nie za ciężkich radiatorów, tak żeby nie poodpadały.

27.09.2021 20:50
5.1
dienicy
81
Generał

Dzieki za konkretna odpowiedz.
Moj komputer lezy na boku. Plyta glowna jest na spodzie, ale nie chcialem juz koledze wyzej macic, bo by mu sie kompletnie w glowie poprzewracalo. Radiatory przytrzymuje zylka na wszelki wypadek, wiec o ciezar sie nie martwie. Jedynie transfer temperatur czyli, czy np. mosfety nie beda pzegrzewac kondensatorow, gdy beda na jednym radiatorze o czym wspomnial BartekTenMagik

27.09.2021 20:58
BartekTenMagik
5.2
BartekTenMagik
78
Opiekun Przestrzeni

O to chodzi że średnio jest jak schłodzić kondensatory które i tak nie grzeją się tak bardzo gdy masz obok zaraz mosfety. Może radiator zachodzić nad kondensatory by zwiększyć powierzchnię, ale dalej duży radiator nie znaczy dobry radiator. Tym bardziej przy tych wykonanych z aluminium.
Można sobie chłodzić wszystko co się grzeje, ale z głową by nie robić sytuacji gdy elementy grzeją się nawzajem.

post wyedytowany przez BartekTenMagik 2021-09-27 21:00:06
27.09.2021 22:23
5.3
dienicy
81
Generał
Image

BartekTenMagik
Jezeli znajde miedziany, to bedzie miedziany. Gdyby bylo cos z heatpipe itd. konstrukcja jak cooler do CPU w rozmiarze, to tez bym chcial.
Nie mam doswiadczenia z kawalkami metalu. Gdy w gre wchodza heatpipe to ciezko jest przesadzic z rozmiarami radiatora. Przyczepialem wielkie coolery CPU do kart gaficznych i dawalo to swietne rezultaty do czasu, gdy pamieci itd. nie zaczely wymagac chlodzenia.

Forum: Co to sa za elementy na karcie graficznej (i o padach termoprzewodzacych)?